Sveti apostoli Petar i Pavle – Petrovdan

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici, obeležavaju dan svetih apostola Petra i Pavla, u narodu poznatiji kao Petrovdan.

Prema predanju, sveti apostoli Petar i Pavle zaslužni su za krštenje prvih vernika i njihovo prevođenje u hrišćanstvo.

Sveti apostol Petar pominje se kao jedan od najodanijih Hristovih sledbenika, a reči: “Ti si Hristos, Sin Boga živoga”, zapisane u Jevanđeljima, izraz su njegove tvrde vere u hrišćansko spasenje pa se do danas ponavljaju u hrišćanskim molitvama. Hristos mu je odgovorio: “Ti si Petar i na tom kamenu sazidaću crkvu svoju”.

Predanje kaže da je oko deset godina bio mlađi od Hrista. Poverovao je u njegovu propoved i postao jedan od navećih propovednika i teologa prve hrišćanske crkve.

Oba svetitelja pogubio je u Rimu car Neron, veliki progonitelj hrišćana.

Praznik se smatra za kalendarsku prekretnicu u godini, odnosno, najavu promena i približavanje jeseni, a u velikom broju porodica, obeležava se i kao krsna slava.

Verovanja

Veruje se da danas ne valja ići u polje i da ne treba započinjati teške poljoprivredne radove.

Postoji i verovanje da na ovaj dan sveti Petar deli jabuke deci na onom svetu. Zbog toga postoji niz običaja među kojima je i ono da u novoj godini pre Petrovdana ne treba jesti jabuke.

Običaji

Kod Srba postoji običaj da se uoči ovog velikog praznika pale lile, koje se prave od mlade kore divlje trešnje ili breze. Obično se to radi na mestima gde se narod okuplja, na trgovima, raskršćima i u tome učestvuju deca i omladina.

Paljenje vatre i lila simboliše na ona vremena kada su hristoborni carevi progonili i mučili hrišćane, vezujući ih za drvene stubove, natapajući ih smolom i paleći ih.

Pogledajte još Više od autora

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.