Svečano otvaranje izložbe – Rudarski identitet Franje Šisteka

0 0
Read Time:1 Minute, 3 Second
U petak, 15. decembra u 19 sati, u galeriji Muzeja rudarstva i metalurgije, povodom obeležavanja Dana Muzeja biće upriličeno svečano otvaranje izložbe Rudarski identitet Franje Šisteka.

 

(Plzen, 1854 – Bor, 1907)

Franja Šistek je bio jedna od najznačajnijih ličnosti za otkriće Borskog rudnika, koji je u kratkom vremenskom intervalu postao kolos svetske proizvodnje bakra-prvi u Evropi i sedmi na svetu. Svoj život je posvetio rudniku i rudarima, starajući se o njima, kako je pisala štampa tog vremena, kao o svojoj deci. U prilog tome ide i činjenica da smrtnih slučajeva, u periodu dok je Šistek bio direktor Borskog rudnika (1. jun 1904 – 4. maj 1907), nije bilo. Bor je u njegovo vreme smatran remek-delom jednog umnog majstora, a stanovnici Bora su ga 1906. godine proglasili za svog počasnog građanina.
Izložba o Franji Šisteku ima cilj da lokalnu zajednicu ukljiči u zajedničko promišljanje o rudarskom (ili nekom drugom) identitetu grada u kome živimo, kao i da zajedno sa našim posetiocima potražimo odgovore na pitanje, u kojoj meri simboli takvog identiteta imaju uticaja na naše živote. Akcenat izložbe nije na predmetima, već na prezentaciji istraživanja. Edukativna funkcija izložbe je u skladu sa rekonceptualizacijom obrazovanja u smislu povezivanja koncepta učenja sa konceptom iskustva.
Autor izložbe je Suzana Mijić, muzejski savetnik.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.