Sufinansiranje programa zapošljavanja

0 0
Read Time:2 Minute, 13 Second
Beograd, 13. januar 2011.
Najveći broj lokalnih samouprava podneo zahteve za sufinansiranje programa zapošljavanja
Nacionalnoj službi za zapošljavanje je 121 lokalna samouprava podnela zahtev za sufinansiranje Lokalnih akcionih planova zapošljavanja u 2011. godini u ukupnoj vrednosti od 772 miliona dinara, što će sa dodatnim sredstvima Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja omogućiti zapošljavanje više od 7.000 lica. Nacionalna služba za zapošljavanje je izuzetno zadovoljna ovogodišnjim odzivom, obzirom da je podneto deset puta više zahteva nego prošle godine, kada je samo deset lokalnih samouprava izdvojilo sredstva u vrednosti od 75 miliona dinara. Zahtevi su podneti u svim regionima Srbije (Beograd, Vojvodina, Šumadija i Zapadna Srbija, Južna i Istočna Srbija, Kosovo i Metohija). Gotovo jednak broj zahteva podnele su opštine koje spadaju u nerazvijene (III i IV grupa razvijenosti) 58 zahteva, kao i razvijene opštine (I i II grupa razvijenosti) 59 zahteva, što govori da su lokalne samouprave prepoznale važnost decentralizacije politike zapošljavanja čiji je cilj smanjenje regionalnih razlika i uključile se u rešavanje problema nezaposlenosti na lokalnom nivou. U toku je postupak obrade podnetih zahteva u NSZ na osnovu čijeg predloga će Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja doneti odluku o odobravanju sredstava za sufinansiranje.
Najviše sredstava lokalne samouprave izdvojile su za subvencije za zapošljavanje na novootvorenim radnim mestima – 329 miliona dinara, zatim za sufinansiranje programa pripravnika – 226 miliona dinara, za subvencije za samozapošljavanje – 192 miliona dinara, kao i za programe obuka nezaposlenih lica – 25 miliona dinara. Najviše sredstava za programe zapošljavanja izdvojili su gradovi Niš – 52 miliona dinara, Leskovac – 40 miliona dinara, Kruševac – 30 miliona dinara i Novi Sad – 22 miliona dinara. Ipak najzanimljiviji je podatak da je opština Bosilegrad, koja spada u devastirana područja, prepoznala važnost podsticanja zapošljavanja i u ovoj godini iz lokalnog budžeta izdvojila 16,5 miliona dinara, slično je uradila i opština Surdulica koja takođe spada u najnerazvijenije opštine koja je izdvojila 11 miliona dinara. Ove godine zahteve su podnele i opštine sa Kosova i Metohije, kao i Pokrajinski sekretarijat Vojvodine.
Zakonom o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti predviđeno je da ukoliko lokalna samouprava, obezbedi minimum 51 odsto sredstava potrebnih za finansiranje programa zapošljavanja može podneti zahtev za učešće u sufinansiranju tog programa ili mere. Onim lokalnim samoupravama koje prema stepenu razvijenosti spadaju u III i IV grupu razvijenosti, kao i devastiranim područjima, može se odobriti sufinansiranje i kada je u budžetu lokalne samouprave obezbeđeno manje od polovine sredstava. Da bi opštine dobile sredstva iz budžeta potrebno je da imaju donet Lokalni akcioni plan zapošljavanja koji je usklađen sa Nacionalnim planom zapošljavanja, kao i formiran savet za zapošljavanje odnosno da ispune formalne uslove predviđene pozivom. Lokalne samouprave su za ovogodišnje sufinansiranje mera mogle da podnesu zahtev NSZ do 31. decembra 2010. godine
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.