Štednja, ali se plate ne smanjuju

0 0
Read Time:2 Minute, 56 Second

BLAGOJE SPASKOVSKI, GENERALNI DIREKTOR RTB „BOR“

Racionalizacija proizvodnje, smanjenje reprezentacije i dovodenje cene na nivo koji je u svetskim rudnicima. Radnici se ne otpuštaju

BOR – Pre dva dana usvojen je novi program restrukturiranja Rudarsko-topionicarskog basena „Bor“. Juce je raspisan treci tender za izbor strateškog partnera ove kompanije.

„Jedan od razloga za usvajanje novog programa je racionalizacija troškova, prevashodno u proizvodnom delu“, kaže novoizabrani direktor RTB „Bora“ Blagoje Spaskovski.

Kako ste zamislili racionalizaciju u tako velikom sistemu?
– Uslov za realizaciju tog plana je stvaranje jedinstvene kompanije kako bi moje ingerencije mogle da se protežu nad celim preduzecem. U ovom trenutku iskljucujem štednju na platama, što znaci da se nece smanjivati. U prvom planu je štednja na reagensima i ostalim izdacima, cak do banalnih reprezentacija. Štednja mora da bude tolika da se cena dovede do nivoa koji važi za proizvodnju u svetskim rudnicima. Ubeden sam da se to može ostvariti, ali uz potrebno vreme i pomoc vlade.

Kako cete uspeti, s obzirom na to da cena bakra pada, a uz to se zna da RTB godinama nije placao poreze i doprinose?
– Odgovor bi morao da proistekne iz programa koji ce biti gotov za sedam do devet dana.

Na cemu zasnivate toliki optimizam?
– Imam iskustvo od 33 godine rada na celu Rudnika bakra i nemetala „Bor“. Prolazio sam kroz velike, cak slicne krize u vreme pocetka rada rudnika „Krivelj“, kao i devedesetih godina i, konacno, tu je i životna zrelost. Godine iza mene trebalo bi da se odraze na pozitivne radne rezultate.

Šta ocekujete od strateškog partnera?
– Bez strateškog partnera nema buducnosti RTB-a, ulaganja u opremu, u ekološki program, u topionicu. Sve je to ostvarljivo ako se strateški partner bude pojavio, što svi ocekujemo. U tom slucaju, RTB bice kao u starim vremenima i zlatnim godinama razvoja.

Da li ce se otpuštati radnici, jesu li predvideni socijalni programi?
– Nisam došao da otpuštam radnike i smanjujem platu. Ucinicemo sve kako bismo se bolje organizovali i u dogovoru sa sindikatima obezbedili stabilne plate i ostale prinadležnosti. Niko ne treba da se brine o radnom mestu, vec o tome kako cemo povecati proizvodnju i, uz strateškog partnera, modernizovati, prvenstveno metalurgiju, rešiti ekološke nedace i otvoriti nova rudna ležišta. Za to imamo snage i volje.

KONSULTANT
Blagoje Spaskovski je diplomirani inženjer rudarstva. U RTB-u je radio od 1972. do 2001. godine. Tehnicki direktor borskih rudnika bakra i nemetala postao je 1982, dok je za direktora tog preduzece izabran 1990, gde se zadržao do 2000. godine. Od tada je radio kao strucni konsultant za domace i najvece svetske, rudarske kompanije.

OBJAVLJEN TENDER

Agencija za privatizaciju objavila je juce tender za strateškog partnera za RTB koji bi dokapitalizacijom od najmanje 300 miliona dolara postao vlasnik 67 odsto kapitala. Taj novac bice namenjen za investicije, zaštitu životne sredine i otplatu dugova. Tender ce biti otvoren do 30. januara 2009. godine, a uslov za ucešce je dostavljanje licitacione garancije od 15 miliona dolara. Strateški partner i Vlada Srbije formirace zajednicko preduzece u koje ce vlada uneti imovinu RTB-a, na osnovu cega ce biti vlasnik 33 odsto kapitala. Pravo ucešca na tenderu imaju kompanije koje se bave proizvodnjom, preradom ili trgovinom bakra ili obojenih metara najmanje u poslednje tri godine i koje su prošle godine imale prihod veci od 500 miliona americkih dolara. Na tenderu mogu da ucestvuju i konzorcijumi, u kojima kompanija lider mora da ima udeo od bar 51 odsto. Potvrdu o zainteresovanosti, kako je ranije najavljeno, dostavili su švajcarski „Glenkor“, austrijski „Atek“, kiparski „Ist point“ i dve ruske kompanije

Autor: Brana Filipovic / Glas javnosti

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “Štednja, ali se plate ne smanjuju

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.