ŠTA JE SA 5G MREŽOM – AUKCIJA NAJAVLJENA NA PROLEĆE

0 0
Read Time:2 Minute, 39 Second

Iako je još u 2019. godini bilo najava da se u Srbiji uvodi 5G mobilna mreža, u tom procesu je – prema ocenama stručnjaka – došlo do zastoja. Regulatorni okvir postoji, a javno nadmetanje za 5G mrežu je najavljeno tek za proleće 2022. Uz Telekom, Telenor i A1 za investiranje u novu tehnologiju zainteresovan je i SBB. Stručnjaci ocenjuju da bi trebalo obezbediti konkurentnost…

IZVOR

„Nema interesa da na tržište mobilnih operatora uđe još jedan igrač“ – takav stav u ime Vlade Srbije iznela je ministarka telekomunikacija i objasnila da je su tri operatora i građanima i privredi sasvim dovoljna.

Osim što se time krše pravila otvorenog i slobodnog tržišta – direktno se utiče i na kriterijume ko će sve moći u javno nadmetanje za 5G mrežu. Aukcija je najavljena za proleće 2022. godine, a zainteresovani su Telekom, Telenor, A1 i još jedan igrač – SBB.

„Prvi stub je da se obezbedi najveća moguća konkurencija na polju nadmetanja za 5G, drugi stup je omogućavanje transparentnosti svih faza procesa putem formulisanja odgovarajuće mape puta, koja bi zapravo bila neformalni dokument koji mi mogao svima, pa i javnosti da pruži informacije oko toga kako se planira uvođenje 5G mreže u Srbiju“, kaže Miloš Stojković iz kompanije SBB.

Aukcija za 4G mrežu je – prema računici resornog ministarstva – u budžet donela 125 miliona evra, a od nove aukcije za 5G očekuje se i veći priliv novca. Iz Vlade i RATEL-a poručuju da je 5G osnova za razvoj digitalne industrije. Zakonski okvir je rešen, a trebalo bi da bude usvojen i Pravilnik o minimalnim uslovima.

„Taj novi pravilnik će sadržati minimalne uslove koje su obaveze i u kom periodu zainteresovani tj operatori nakon javnog nadmetanja u smislu investicija u razvoj infrastrukture, u kojim regionima i sami znate da 5G zahteva ogromnu investiciju“, kaže Sava Savić iz Ministarstva telekomunikacija.

„Tek tada u tom trenutku da RATEL, zakonski, naravno, ima obevezu od 15 dana po donošenju tog pravilnika da zvanično pokrene postupak aukcije, ali tek tada on ima zvanično mogućnost da vidi šta se tačno prodaje i pod kojim uslovima“, kaže Dragoljub Stefanović, predstavnik RATEL-a.

A u međuvremenu državna kompanija Telekom Srbija je od Evropske investicione banke dobila 70 miliona evra za uvođenje 5G i proširenje postojeće 4G mreže širom zemlje, uz obrazloženje da je to doprinos bržoj digitalnoj transformaciji Srbije. Iz Telekoma kažu da će već polovinom 2022. godine 5G mreža biti aktivna.

Ali, strahovi u delu javnosti i dalje postoje i mišljenja da nova tehnologija predstavlja opasnost po zdravlje. Stručnjaci kažu da zračenje neće biti veće sa 5G mrežom.

„Ključna stvar koju mislim da moramo razjasniti široj publici jeste da se ceo radio spektar ne upotrebljava od juče, da se upotrebljava već decenijama, samo drugačije i za različite svrhe, a da 5G samo menja način uporebe radio spektra. Nije zračenje nešto što nas prati od juče ili nešto što će se značajno uvećati ili uopšte uvećati upotrebom 5G tehnologije. Neće“, kaže Voja Gašić, zamenik glavnog urednika PCPress-a.

Ali bi građanima Srbije telekomunikacione usluge bile za oko 20 odsto jeftinije, ukoliko bi na tržištu mobilnih operatora bila veća konkurencija. Ko će sve moći da ponudi novu tehnologiju zavisi od nadmetanja, ukoliko najavljen rok za aukciju ponovo ne bude probijen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.