Srpsko kolo na Uneskovoj listi kulturnog blaga

0 0
Read Time:52 Second

Kolo, tradicionalna narodna igra koja predstavlja vitalni element nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije, upisano je na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.

„Upis kola na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa je značajan ne samo zbog toga što će ovaj segment nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije postati međunarodno vidljiviji, već će i različite zajednice biti podstaknute da aktivno doprinose očuvanju i prenošenju elementa kao dela sopstvenog nasleđa“ – objašnjavaju u Etnografskom muzeju.
Odluka o upisu doneta je na 12. redovnom zasedanju koje se od 4. do 9. decembra održava na ostrvu Čedžu u Južnoj Koreji. Ona je usledila kao odgovor na nominacijski dosije koji je pripremo Centar za nematerijalno kulturno nasleđe pri Etnografskom muzeju, na osnovu odluke Nacionalnog komiteta za nematerijano kulturno nasleđe, a koji je Ministrastvo kulture i informisanja uputilo u proceduru usvajanja.
„Nominacija je pripremljena u saradnji sa predlagačima elementa Fakultetom muzičke umetnosti, Ansamblom tradicionalnih igara „Kolo“ i Centrom za istraživanje i očuvanje tradicionalnih igara Srbije (CIOTISom), uz učešće pojedinaca, lokalnih zajednica, institucija, nevladinih organizacija, stručnih udruženja“ – navode u Muzeju.

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.