Srbija posle 30 godina proglašava novi nacionalni park

0 0
Read Time:1 Minute, 15 Second

Posle više od tri decenije, Srbija će dobiti novi nacionalni park – Planine Kučaj i Beljanica.  Zvanično proglašenje novog nacionalnog parka „Kučaj-Beljanica“ očekuje se naredne godine.

Njegova severna „granica“ je Beljanica, a južna Kučaj, pod čijim najvišim vrhom izvire Resava.
Obuhvataće 50.000-60.000 hektara, najviše u opštini Despotovac, kao i u atarima Žagubice, Bora i Boljevca.
U Zavodu za zaštitu prirode Srbije kažu da će biti svrstan u prvu kategoriju kao zaštićeno područje od međunarodnog i nacionalnog izuzetnog značaja.
„Mnogo je prirodnih vrednosti koje kučajsko-beljanički planinski masiv ‘kvalifikuju’ da bude proglašen novim nacionalnim parkom u Srbiji. Ovo područje je, pre svega, najveći rezervoar pitke vode u Srbiji sa mnogobrojnim kraškim izvorima i vrelima. Osim toga, ima očuvane velike površine pod šumama. Bukove sastojine u okviru kojih je izdvojeno nekoliko prašumskih rezervata. Ujedno, Kučajske planine su najveći nenaseljeni prostor u Srbiji“, kaže Dragana Petraš, koordinatorka izrade studije zaštite „Nacionalni park Kučaj-Beljanica“.
Dosad je na području budućeg nacionalnog parka, po rečima naše sagovornice, zaštićeno 12 spomenika prirode, tri stroga rezervata prirode – Vinatovača, klisura Resave i Busovača, kao i jedan predeo naročite prirodne lepote. Takođe, tu si pećine i 150 speleoloških objekata, a posebno blago ovog kraja su Velika Atula, Radoševa i Zlotska pećina.
Planinska celina Kučaj-Beljanica, kaže sagovornica ovog lista, dom je i za 23 odsto faune gmizavaca, 130 vrsta ptica i 70 odsto ukupne faune sisara. Među njima su i ris, vidra, mrki medved i vuk koji su na Crvenoj listi ugroženih kičmenjaka Srbije.

Izvor: 021

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.