Srbija nije zaboravila Bor

0 0
Read Time:4 Minute, 48 Second

s. bubnjević, Vreme

Otkako je preuzeo mandat, ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić je vrlo često pominjao Bor. U više razgovora za „Vreme“ povodom raznih incidenata, pre svega onih koji se odnose na aerozagađenje u Pančevu, ministar je spominjao kako mediji predimenzioniraju pojedine probleme, zaboravljajući koliko je ozbiljna ekološka situacija u Boru o kojoj niko ne govori. Zato ima izvesne ironije u tome da je upravo priprema ove priče o Boru ministra zatekla daleko van Srbije, u Njujorku, na konferenciji Ujedinjenih nacija. Međutim, to ga nije sprečilo da bar elektronskim putem sa daljine odgovori na pitanja „Vremena“ o stanju u Boru, sad kad se to najzad otvorilo kao tema, što je uključilo i naše pitanje o tome da li je Srbija zaboravila Bor. „Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja je u prethodnom periodu ostvarilo određene rezultate, a samim tim pokazalo da je rešavanje problema u oblasti zaštite životne sredine Bora jedan od osnovnih prioriteta našeg rada. Dakle, pojednostavljen odgovor na vaše pitanje je – Srbija nije zaboravila Bor, niti će ga zaboraviti“, odgovorio je ministar Dulić.

„VREME“: Da li se ekološki paket za Bor finansiran sa 43 miliona iz sredstava Svetske banke realizuje u dobrom tempu?

OLIVER DULIĆ: Projekat Svetske banke se realizuje u tempu koji možemo oceniti kao dobar, ali on može biti i bolji. Planirane aktivnosti na projektu odvijaju se po dinamici određenoj u dokumentima Project Apriasal Document i Project Operational Manual, koji su poslužili kao tehnička podloga za potpisivanje ugovora između Svetske banke i Republike Srbije o uzimanju kredita i zajma u vrednosti od 43 miliona dolara. Brži napredak u realizaciji projekta očekujemo nakon donošenja odluke Kanadske kreditne banke u vezi s kreditom Republici Srbiji u iznosu od 130 miliona dolara, za izgradnju nove topionice u Boru, i kasnijeg potpisivanja ugovora sa Vladom Republike Srbije.

Kako republička inspekcija inače reaguje na povećano SO2 zagađenje?

U slučajevima povećanog aerozagađenja poziva se upravnik topionice ili smenski tehnolog i zahteva preduzimanje hitnih mera za njegovo smanjenje, shodno usvojenom Akcionom planu. Do sada su odgovorni u topionici preduzimali neophodne mere odmah, a to podrazumeva obaranje konvertora. Ukoliko to ne bi dalo rezultat, zaustavljan je rad reaktora, kao i povećanje vuče gasova u fabrici sumporne kiseline. Rad reaktora se može zaustaviti bez oštećenja, a tada se smanjuje loženje na plamenoj peći na tehnološki minimum. Rad konvertora se ne može zaustaviti konačno, već se vrši njihovo obaranje od 10 do 20 minuta, ili ubacivanje hladnog materijala, čime se smanjuje emisija gasova na minimum. Posle 20 minuta ponovo se aktivira konvertor. Takvim radom uz nekoliko obaranja konvertora postupak se privodi kraju. Proces traje od tri do četiri sata.

U slučajevima kada se povećana koncentracija sumpor-dioksida ne evidentira na mernoj stanici a građani prijavljuju aerozagađenje, reaguje se odmah i lokaciju obilaze smenski tehnolog topionice i inspektor za zaštitu životne sredine.

Da li inspekcija ima ikakvog uticaja na zaustavljanje rada u topionici kad vremenske prilike nisu povoljne i gasovi se spuste na grad?

Tokom 2009. godine izvršeno je 179 inspekcijskih nadzora u RTB-u Bor d.o.o. TIR Topionica. U poslednjih godinu dana nije bilo nepostupanja po nalogu inspektora.

Koliko je krivičnih, a koliko prekršajnih prijava podneto protiv odgovornih lica i RTB-a tokom poslednje godine?

Tokom 2009. godine Opštinskom javnom tužilaštvu u Zaječaru podnete su protiv RTB-a Bor ukupno četiri prijave za privredni prestup zbog aerozagađenja. Prijave su podnete na osnovu izveštaja rezultata izvršenih merenja od strane ovlašćenog instituta Zavoda za javno zdravlje „Timok“ Zaječar.

Zašto opština Bor ne naplaćuje takozvanu „rudnu rentu“ od RTB-a?

Rudna renta je u nadležnosti Ministarstva rudarstva i energetike, pa Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja nema evidenciju tih prihoda.

Šta se dogodilo sa planom da se u okviru ekološkog programa izvrši kontrola zdravlja svih stanovnika Bora?

Nismo odustali od ideje za realizaciju zdravstvene kontrole stanovništva Bora. Inicijalni kontakti sa Ministarstvom zdravlja već su uspostavljeni.

Standard stanovnika Bora u velikoj meri zavisi od rada RTB-a Bor. Kako pronaći održivo rešenje ekološkog problema u Boru?

Realizacijom projekata iz oblasti zaštite životne sredine i uvođenjem novih tehnologija, u Boru će se poboljšati ne samo stanje životne sredine već i socioekonomska situacija, koja je trenutno vrlo nezavidna. Ovaj optimizam se temelji na činjenici da se nalazimo pred realizacijom velikog projekta za izgradnju nove topionice u Boru, dok je u toku realizacija projekta Svetske banke na remedijaciji urgentnih ekoloških žarišta i prekvalifikaciji viška zaposlenih radnika. Tačnije, njihovom angažovanju na sanacionim i remedijacionim radovima. Tome dodajemo i niz manjih projekata iz domena zaštite životne sredine, čija je realizacija planirana.

U poslednjih deset godina iz Bora se odselila trećina stanovništva, jednim delom i zbog ekologije. Kako zaustaviti odliv stanovništva?

Odliv stanovništva će se zaustaviti ostvarivanjem koncepta zdrave životne sredine i jačanjem proizvodnih kapaciteta uz neophodno uvođenje novih, najbolje dostupnih tehnika (BATova) i tehnologija. To će omogućiti i otvaranje novih radnih mesta.

Kakva je vaša saradnja sa ekološkim organizacijama u Boru, a kakva sa lokalnom samoupravom?

Saradnja sa ekološkim organizacijama postoji, a omogućeno im je da prisustvuju na sastancima Radne grupe. Time im je pružena mogućnost da aktivno učestvuju, daju predloge i zapažanja, kao i da dobiju odgovore na postavljena pitanja od najodgovornijih ljudi iz ministarstava zaduženih za posebne resore u oblasti zaštite životne sredine. Svaki zahtev ekoloških organizacija uredno se razmatra i u domenu odgovornosti i kompetencija obezbeđuje odgovor, što je u potpunosti u skladu sa politikom Ministarstva koje se oslanja na transparentnost u radu i izgradnju partnerskih odnosa sa nevladinim sektorom i stručnom javnošću.

Saradnja sa lokalnom samoupravom je solidna, ali generalno mora biti mnogo bolja. Aktivnosti koje je Ministarstvo preuzelo na unapređenju stanja životne sredine na prostoru Bora i koje će tek preuzeti moraju biti jasnije i kvalitetnije podržane od strane lokalne samouprave. Naglašavam da su u svojstvu članova Radne grupe i predstavnici lokalnih samouprava Bora i Majdanpeka.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

4 thoughts on “Srbija nije zaboravila Bor

 1. Min. Dulic je napomenuo u intervju da postoji mogucnost da se ispita zdravlje svih stanovnika borske opstine. Ja sam to vise puta predlozio u pismenoj formi. Prvi put u Programu spasavanja, koji sam izlozio u sedistu Sindikata Nezavisnost u Beogradu 22. novembra 2001. godine. Izlaganju su prisustvovali: pom. min. za privredu ii privatizaciju dr Mirko Cvetkovic (sadasnji preds. Vlade Srbije), pom. min. za energetiku i rudarstvo mr Vojislav Krstic, sef ekspertskog tima po pitanju RTB-a dr Nikica Kolundzija, sekretar preds. Vlade Nemanja Kolesar, nekoliko profesora fakulteta, brojni novinari i predstavnici Nezavisnosti iz beograda i Bora. Prvoj trojici dao sam po primerak Programa spasavanja, a ostalima sam ga poslao E-mailom. Citiram tacku 7.9.

  “7.9. Osnovati Medjunarodni Ekoloski Sud u Boru
  Ocigledno je da je mnogo tona radioaktivnog otpada, prirodnih nuklida i najotrovnijih elemenata i jedinjenja proslo kroz borsku Topionicu, jer Borani zive tri decenije krace od Japanaca, koji proizvode 50 puta vise bakra?! I u krvi najmanje dece ima teskih (veoma otrovnih) metala, od kojih mnogi spadaju u karcinogene supstance.
  Napomena: kao dobrovoljni davaoc krvi, koji je preko dvadeset puta dao krv, poslednja dva puta (2.000. g.) doziveo sam da u Zavodu za transfuziju odbiju da uzmu moju krv, zbog velike koncentracije teskih metala. Ako ja imam takve posledice, i ako vec cetiri godine ne radim u pogonu, kakve posledice onda imaju radnici iz direktne proizvodnje i deca u centru Bora, koja zive i pohadjaju osnovnu skolu u najvecem dimu?!

  Zato, na osnovu brojnih dokaza da je RTB u periodu od nekoliko decenija povremeno preradjivao nuklearni otpad u Boru, kao i na osnovu dugrocnih katastrofalnih posledica po zdravlje nekoliko desetina hiljada ljudi, zena i dece, javno predlazem Ministarstvu zdravlja, Saveznom ministarstvu
  ekologije, buducem Ministarstvu ekologije Republike Srbije (koje je u osnivanju) i medjunarodnim humanitarnim i ekoloskim organizacijama:
  • Izvrsiti uzorkovanje i analiziranje zemljista i prehranbenih proizvoda u borskoj opstini.
  • Izvrsiti ispitivanje recnog mulja Borske reke i Timoka, sve do usca Timoka u Dunav.
  • Izvrsiti ispitivanje zdravlja svih stanovnika opstine i priobalja Borske reke i Timoka. I za najteze bolesti mozda postoji lek, ako se blagovremeno primeni (videti shemu razvoja raka).
  • Taj posao prepustiti iskljucivo medjunarodnim organizacijama, zato sto je trenutno nivo korumpiranosti u Boru ogroman (pogotovo, ako uzorkovanje vrsi borski Jugoinspekt, analiziranje borski Institut, a ispitivanje zdravlja borski Medicinski centar).
  • Kada se utvrdi prisustvo prirodnih i vestackih radio-nuklida, osnovati Medjunarodni Ekoloski Sud (poput onog u Hagu), sa sedistem u Boru, da nam on, i osudjeni u njemu, budu bar mala satisfakcija sto smo mi i nasi potomci osudjeni da zivimo skoro tri decenije krace od ostalih ljudi. (zavrseno citiranje)
  Boza Bogdanovic, Bor

 2. Sve dosadašnje vlasti Srbije nakon 2000. godine, u vezi legalizacije primenjuju politiku dvostrukih standarda, jer insistiraju da građani legalizuju sve svoje bespravno podignute objekte, ali ne insistiraju da RTB legalizuje rad postojeće Topionice u Boru, koja sa aspekta životne sredine nema dozvolu za rad, a radi na „divlje“, uz znanje i podršku svih dosadašnjih vlasti, koje u RTB-u kadriraju svoje partijske kadrove i praznim pričama i političkom demagogijom celu deceniju zamajavaju građane Bora o tobožnjoj ekološkoj brizi.

  Takva lažna obećanja davali su i predstavnici vlasti prilikom izgradnje sadašnje Topionice, kada su lagali građanstvo Bora da će se izgradnjom te Topionice smanjiti aerozagađenje, a da će radnici u toj Topionici raditi u belim mantilima.

  Zagađenja u Boru biće sve dok RTB bude poslovao sa gubicima, jer da bi se smanjili gubici u Topionici će se i dalje topiti tzv. prljavi (penalisani) koncentrati sa visokim sadržajem teških metala, koje RTB uvozi uz popust u ceni od oko 6 dolara po toni za svakih 5 pmm iznad dozvoljene granice zagađenja, a onda ih „razblažuje“ sa koncentratima čiji je sadržaj teških metala u dozvoljenim granicama, pri čemu se zanemaruje efekat kumulativnih otrova u obliku tih teških metala.

  Ali vlasti Srbije nikada nije bilo stalo do zdravlja radnika i građanstva Bora već samo do krvavog zlata i deviza. Dokaz za to je otkopavanje i prerada rudnog tela „H“, koje zbog visokog sadržaja arsena nisu hteli da koriste ni Francuzi, kao vlasnici rudnika pre drugog svetskog rata, ni Nemci kao okupatori za vreme drugog svetskog rata.

  Da smo pravna država odavno bi neki članovi Vlade i rukovodstva RTB-a, kao i potpisnici ugovora iz RTB-a za uvoz i preradu penalisanih koncentrata bili u zatvoru zbog sprovođenja ekološkog genocida nad stanovništvom Borske opštine, a imovina od provizija bi im bila oduzeta.

 3. […] Ecologica – Životna sredina i biodiverzitet | Tehnologija hraneTime im je pružena mogućnost da aktivno učestvuju, daju predloge i zapažanja, kao i da dobiju odgovore na postavljena pitanja od najodgovornijih ljudi iz ministarstava zaduženih za posebne resore u oblasti zaštite životne sredine. … Vlade Nemanja Kolesar, nekoliko profesora fakulteta, brojni novinari i predstavnici Nezavisnosti iz beograda i Bora. Prvoj trojici dao sam po primerak Programa spasavanja, a ostalima sam ga poslao E-mailom. Citiram tacku 7.9. … Detaljnije […]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.