Spisak lekova za visok pritisak koji povećavaju rizik za dobijanje raka

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) izdala je hitno upozorenje lekarima i pacijentima na rizik od štetnosti lekova za visok pritisak.

Objavljen je spisak spornih lekova:

Enalapril HCT, Vivace Plus, Vivace Plus L, Telmikor plus, Corace Plus, Telmipres, Skopryl Plus, Iruzid, Nebilet Plus, Micardis Plus, Lizopril H, Prilazid plus, Losar plus, Erynorm plus, Hemokvin plus, Hemopred, Irbenida plus, Prilenap H, Prinelap HL, Prilinda plus, Tensec plus, Yanida plus, Ampril HL, Ampril HD, Cazacombi, Enap-H, Enap-HL, Enap-HL 20, Lorista H, Lorista HD, Lorista H 100, Tolucombi, Valsacombi, Lodoz, Co-diovan, Monopril Plus, Enatens Plus, Binevol Plus, Tritace comp, Tritace comp LS, Diunorm.

Kardiolozi kažu da se ovi lekovi često prepisuju i upozoravaju pacijente da ne prekidaju terapiju bez konsultacija sa lekarom.

Pavle Zelić iz ALMIS-a rekao je za TV Prva da lekovi neće biti povučeni sa tržišta i da pacijenti ne treba da prekidaju terapiju.

„Pismo je mera opreza i izdato je i u Hrvatskoj i drugim zemljama Evropske unije. Nije razlog da se povlači lek sa tržišta. Povećava se oprez na mogućnost pojavljivanja ovih izuzetno retkih tipova karcinoma. Sve je ovo jedna regulatorna mera čiji je cilj da budemo oprezniji. Da lekari i pacijenti obrate pažnju i na kožu“, rekao je on.

Istakao je da se primena lekova nastavlja jer je velika njihova korist.
Zelić je pojasnio da je hidrohlortiazid diuretik supstanca koja se široko primenjuje kod hipertenzije i raznih drugih stanja i da su rezultati dve studije u Danskoj na pacijentima koji koristili lekove sa tom susptancom 11 godina pokazali da je učestalost mogućnosti dobijanja nemelanomskih karicnoma kože, koji su inače izuzetno retki, neznatno povećani.

„Za planocelularni karcinom učestalost je jedan do 34 na 100.000 pacijenata, a sada se povećava 4,7 puta, a za bazocelularni negde 30 do 150 na 100.000 ljudi i povećava se 1,3 puta. Promili su u pitanju i jako mala verovatnoća“, naveo je predstavnik ALIMS-a i dodao da nema u Srbiji zabeleženog slučaja.

Savetujemo pacijente, pre svih one koji 11 godina piju te lekove, da prate sve promene na svojoj koži i odmah obaveste lekara ukoliko primete neuobičajene pojave, rekao je on.
Ovi lekovi se prepisuju, uz ostalu terapiju za lečenje visokog pritiska, obolelima kako bi se izbacio višak tečnosti iz njihovog organizma. Medikamenti spadaju u takozvane diuretike, čije se dejstvo ispoljava tako što se izbacivanjem suvišne tečnosti iz tela snižava krvni pritisak i smanjuju otoci nastali od zadržavanja te tečnosti.
Izvor: B92

Pogledajte još Više od autora

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.