Spašavanje Zaječara od Bora i eko-katastrofe

Ministarstvo rudarstva opredelilo je u naredne dve godine milijardu dinara za izgradnju novog tunela za prihvat i odvod otpadnih voda iz Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) „Bor“ – saznaju „Novosti“.
Postojeći kolektor nalazi se ispod nekoliko miliona kubika otrovnih materija kao što su arsen, živa, nikl i ostali teški metali, koji su deponovani na borskim flotacijskim jalovištima, koja se prostiru na oko 450 hektara.
Nije tajna da je postojeći tunel otpadnih voda ispod jalovišta „Veliki Krivelj“ zastareo i na njemu su već primećena značajna oštećenja. Stoga, postoji opasnost, posebno zbog oštećenja kolektora, da dođe do proboja brane i izlivanja flotacijske jalovine, što bi izazvalo međunarodnu ekološku katastrofu nesagledivih posledica.
Prema procenama, najgori scenario je, ako bi, na primer, došlo do obilnih padavina, rušenja brane, koje bi trajalo oko dva sata, sa konstantnim protokom od 4.200 do 20.000 kubika flotacijske jalovine na čas. Ona bi, u tom slučaju, veoma brzo poplavila sela nizvodno od brane, ali i veći deo Zaječara.
Talas zagađenja bi do reke Timok stigao za dva sata, a preko tog vodotoka otrovi bi završili u slivu Dunava, u delu koji pripada Crnomorskom slivu u Bugarskoj.
Inače, 2010. godine bio je postignut dogovor da se kreditom Svetske banke od 30,9 miliona dolara, sanira ovaj kolektor. Posao je bio i ugovoren i poveren konzorcijumu koji su činili holandska firma „Wittveen“ i španska „Joint Venture Eurostudis“, ali se, iznenada, bez valjanog razloga, od tog posla – odustalo, a SB je povukla ugovor o zajmu za Bor 2014. godine.
Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine, na čijem je čelu tada bila dr Zorana Mihajlović, saopštilo je potom da su oni, u okviru svojih nadležnosti, učinili sve što je potrebno na pripremi novog investicionog projekta izgradnje kolektora otpadnih voda u Boru, i to prema procedurama Svetske banke.
– Umesto da se kredit od 30,9 miliona dolara, koji je odobrila SB, iskoristi za izgradnju novog kolektora u RTB „Bor“, mi smo potrošili gotovo isto toliko novca za hitne popravke starog tunela – saopšteno je tada u Ministarstvu energetike. – Novac iz kredita SB, namenjen izgradnji novog kolektora, nije mogao biti ni povučen, a ni korišćen za sanaciju starog, jer stari nije predmet kreditiranja.

 

Izvor: Večernje novosti

Pogledajte još Više od autora

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.