Šezdeseta godina razvojnog centra RTB Bor

0 0
Read Time:2 Minute, 26 Second

Razvojni centar RTB-a  koji je po prvi put osnovan 1951. godine, je inspirisao rukovodstvo RTB-a Bor da  u Klubu „RTB-a“ organizuju sastanak na kome su prisustvovali inženjeri, rukovodioci i upravnici pogona, kao i poslovodstvo RTB-a, u nameri da se činjenica iz istorije našeg giganta obeleži.

U toku svečanosti Blagoje Spaskovski, v.d. generalnog direktora RTB-a, je između ostalog govorio i o planovima Rudarsko-topioničarskog basena Bor i najavio početak edukacije visokoškolskih kadrova, razradu plana i pripreme za eksploataciju nalazišta bogatih molibdenom i otvaranje rudnika Čoka marin. Za pokretanje rada rudnika, kako tvrdi Spaskovski, potrebno je uložiti sredstva u iznosu od dva miliona dolara.

Molibden je element koji se pojavio u našin nalazištima a Spaskovski je podsetio prisutne da je bez njega nemoguće proizvoditi ulja za motore, kao i mnoga druga maziva, naglasivši da se posebno široko koristi na američkom tržištu i industriji.

Ekonomski efekti iskorišćnja molibdena biće veoma veliki i od velikog značaja za dalji razvoj i rad RTB-a. Rudnik Čoka marin, predstavlja malo ležište ali veoma bogato rudom iz kojeg se može dobiti ovaj hemijski element , a podatak da se iz tone  iskopane rude dobija i 4,2 grama bakra, 14 grama zlata kao i 100 grama srebra nije zanemarljiv.
Vizibiliti studija za izgradnju nove topionice, nastavio je svoje izlaganje Blagoje Spaskovski, biće završena u roku od 2,5 meseca, kada ce uslediti razrada potrebne dokumentacije i  izrada nove topionice koja će početi na jesen.

U ovoj godini u planu RTB-a je edukacija kadrova, jer kako kaze Spaskovski, bez stručnih kadrova se ne može. Radnici ce potrebna znanja dobiti preko univerziteta kao i slanjem ljudi u inostranstvo ne bi li videli novitete iz oblasti rudarstva i metalurgije koje će kasnije primeniti kod nas. U ovoj godini očekuje se stabilizacija proizvodnje , a trenutna vrednost bakra na berzi iznosi preko 7.000 dolara po toni. Po recima, v.d. generalnog direktora RTB-a, najgore vreme je prošlo, a u budućnosti očekuje nas još mnogo toga pozitivnog.

Po pitanju strateških partnera, ima interesenata, ali još uvek nema firmi koje bi bile kvalitetni strateski partneri RTB-a. Da bi se došlo do adekvatnog strateškog partnera potrebno je povećati samu vrednost RTB-a , pa tek onda razgovarati o biranju partnera, jer to je i bila namera Vlade Republike Srbije.

Kao novina, najavljena je dodela nagrada najboljima koja će nositi ime inženjera Šisteka a koja će početi sa dodelom od 6. avgusta ove godina na dan rudara. U planu je i izdavanje stručnog časopisa pod imenom „Šistek“ koji će izlaziti od 1. maja.

Uz reči da je zlato otislo iz Bora a zatim se ponovo vratilo tamo gde pripada, Blagoje Spaskovski, je najavio svečani doček naše Evropske prvakinje u streljastvu , Bobane Veličković, obećavši prisutnima da će u što skorijem roku biti otvorena nova strelište u njenu čast a čijem bi otvaranju trebala da prisustvuje i Jasna Šekarić, koja bi prvim pucnjem zvanično otvorila streljanu.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.