RTB „Bor” sočan i lep zalogaj, ali mnogo vruć

0 0
Read Time:3 Minute, 16 Second

Tri kineske kompanije zainteresovane su za ulaganje u „Rudarsko-topioničarski basen Bor”, najavio je nedavno Li Man Čang, ambasador Kine u našoj zemlji.

Uz„ Li ten” i „Čajna pauer endžinering konsalting grup korporejšn”, koji je od ranije zainteresovan za RTB Bor na spisku potencijalnih kupaca je i vlasnik rudnika zlata u provinciji „Hunan”.

Iako je njihova poseta borskom gigantu najavljena za jul, jedna kineskih kompanija je pre dva dana obišla RTB Bor. Usaopštenju se ne navodi njeno ime, sem da je reč najvećoj državnoj kineskoj kompanij za proizvodnju bakra i procenu zlato.

Oni su u Boru bili zajedno sa partnerima iz kineske privatne investicione i upravljačke agencije.

Kako se navodi ta kineska kompanija je u Srbiji i Boru prvi put i to na zvanični zahtev Kine koja „želi da upravo njihova najveća državna kompanija ostvari saradnju sa RTB-om Bor”.„Naša zemlja bi volela da upravo mi ostvarimo saradnju sa RTB-om Bor i zbog toga smo ovde”, kazao je, kako piše u saopštenju, direktor investicija u rudarstvu te kineske kompanije.

„RTB Bor” je dugoročno velika muka za našu zemlju, priznao je nedavno Aleksandar Vučić, predsednik Srbije naglasivši da Kinezi najviše kupuju i proizvode bakar, te da bi preuzimanje „Bora” bukvalno bio spas. Država je spremna da pomogne na sve načine da dugovi RTB prema njoj budu otpisani, obećao je on.

Da je „Bor” intrigantan za investitore iz celog sveta, potvrđuje i poseta delegacije visokih gostiju i predstavnika svetskih rudarskih kompanija, proizvođača opreme i banaka na čelu sa direktorom EBRD banke u Srbiji Danijelom Bergom. Gosti iz 12 zemalja posetili su „Bor” pre tri dana i uverili se na licu mesta, da osim rude čije su sigurne rezerve u ovom trenutku procenjene na 1,3 milijarde tona, da se RTB za budućnost osigurao i u novoj tehnologiji. Uz veliku pomoć vlade izgrađene su nova topionica i nova fabrika sumporne kiseline.

Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, pozdravlja dolazak kineskih investitora u Srbiju i kaže da je optimista da će „Bor” na kraju naći dobrog gazdu, umesto da ode u stečaj.

– „RTB Bor” je sočan, lep zalogaj, ali mnogo vruć. Zato kompanije iz sveta oko njega dugo obilaze i merkaju ga. Dobro bi bilo, ukoliko bi država „Bor” prepustila Kinezima, jer su oni dobri domaćini. Pokazali su to na primeru „Železare” i „Kolubare”, a potrebni su im bakar i drugi plemeniti metali koji se ovde mogu naći – kaže Savić.

Ali dolazak Kineza u Srbiju ne znači da će dogovor odmah pasti, jer je poznato da su teški pregovarači. Mada isto tako znaju da je ovo odličan prostor za dobar biznis budući da oni dve trećine ove rude uvoze.

– „Bor” je bio okosnica razvoja privrede istočne, pa i cele Srbiji. U staroj Jugoslaviji „Bor” je proizvodio 140.000 tona bakra godišnje i bio najveći srpski izvoznik – podseća Savić.

On naglašava da borski gigant ima dug od 1,2 milijarde evra i da su neophodna nova ulaganja. Obnova starih i otvaranje novih jama kao i savremena tehnologija su nužni.

Pošto srpska vlada budućim investitorima obećava maksimalnu podršku, kineske kompanije imaju interes da ulažu u „RTB Bor”. Kina je svetska radionica kojoj trebaju sve vrste sirovina, a bakar je jedna od strateških sirovina, kaže naš sagovornik.

Proizvodi Rudarsko-topioničarskog basena u Boru imaju tržište, a overene i istražene rezerve pokazuju da rude bakra ima za više od jednog veka.

Prema dogovoru sa MMF-om, status ovog preduzeća trebalo bi da bude rešen tokom ove godine. Pregovori su već vođeni sa kineskom kompanijom „Čajna pauer endžinering konsalting grup korporejšn”. Takođe, iz budžeta za 2017. godinu može da se vidi da je za „RTB Bor” planirana subvencija u iznosu od dve milijarde dinara. Država je u međuvremenu raspisala poziv za profesionalni menadžment.

„RTB Boru” predstoji proces smanjenja broja zaposlenih, koji je takođe planiran UPPR-om. Ovim dokumentom predviđeno je da broj zaposlenih bude manji od 3.500. Trenutno, u „RTB Boru” zaposleno je oko 5.000 ljudi.

Izvor: Politika

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.