Rok 2 meseca za povezivanje radnog staža bivših zaposlenih

Od 556 preduzeća, koliko je pre četiri godine bilo na spisku za privatizaciju, ostalo je još 90.

U Ministarstvu privrede rade analize za privatizaciju tih preostalih 90 preduzeća, a neka rešenja očekuju se i do kraja ove godine.

Plan je da se proces privatizacije završi do kraja 2020. godine da bi sva preduzeća koja su bila u postupku restrukturiranja ušla u razvojnu fazu.

Tokom ove godine uspešno su privatizovani neki giganti, poput Železare Smederevo, RTBa Bor, PKB-a i Galenike, a za dva strateška preduzeća, MSK-a i „Petrohemiju”, rešenje će se tražiti već u prvom tromesečju iduće godine.

Dok se polako rešava sudbina državnih preduzeća koja su godinama bila u procesu restrukturiranja i traženja rešenja, u njima još ima radnika kojima nije povezan radni staž, čime su onemogućeni da odu u penziju ili će imati problem kada ispune uslove za penzionisanje, jer nemaju uplaćene doprinose za sve godine radnog staža, piše Dnevnik.

Pošto radni staž nije isto što i penzijski staž, a da radnici preduzeća u restrukturiranju ne bi ostali s „rupama” u stažu, Vlada Srbije im i ove godine uplaćuje staž, kao i onima čije su firme tokom 2015, 2016. i 2017. kao i ove godine otišle u stečaj.

Ostalo je još dva meseca da poslodavci preduzeća u restrukturiranju podnesu zahtev Fondu PIO za povezivanja staža radnicima. Po zaključku Vlade Srbije iz februara ove godine, rok za povezivanje staža ističe 31. decembra, a zahtev ne mogu podneti radnici s rupama u stažu pojedinačno nego to mora učiniti preduzeće.

Pravo na povezivanja staža odnosi se na bivše zaposlene u subjektima privatizacije i preduzećima za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, bivše zaposlene u stečajnim dužnicima nad kojima je stečaj otvoren 2015, 2016, 2017. i 2018. godine i u kojima je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika imenovana za stečajnog upravnika.

U budžetu Srbije obezbeđen je novac za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za zaposlene u preduzećima kojima se na osnovu vladinog zaključka povezuje staž. Penzijski staž se za sve radnike, bez obzira na to o kojem preduzeću je reč, povezuje na najnižu mesečnu osnovicu.

Pogledajte još Više od autora

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.