Razgovori o RTB-u sa kompanijama iz Kine, Rusije i Kanade

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić je izjavio danas da RTB Bor pozitivno posluje i da se vode razgovori za pronalaženje strateškog partnera sa kompanijama iz Kine, ali i Rusije i Kanade.

Antić je istakao da je cilj da se dođe do najsnažnijeg partnera koji će biti sposoban da u narednih nekoliko godina ide sa investicijama i do milijardu evra.

rtb bor nova topionica jpg
Foto: rtb

„RTB Bor trenutno posluje pozitivno i očekujem da će ovu godinu završiti sa više desetina miliona evra dobiti, što je dokaz da je sve sto smo radili u prethodnom periodu dalo rezultate“, rekao je Antić odgovarajući na pitanja novinara u Resavici.

Kako kaže, da bi RTB Bor dugoročno bio održiv, pored topionice i fabrike sumporne kiseline i dela mehanizacije koje je vlada podržala potrebno je obezbediti strateškog partnera.

„Zato vlada uz podršku predsednika Aleksandra Vučića traži najbolje rešenje i razgovaramo sa velikim kompanijama, pre svega kineskim, ali i ruskim i kanadskim kompanijama kako bi iznijansirali najbolji pristup za RTB i kako bi tamo dobili najsnažijeg partnera koji će biti sposoban da u narednih nekoliko godina ide sa investicijama i do milijardu evra. To će obezbediti da RTB multiplikuje svoju proizvodnju, nahrani topionicu i dugoročno ima finansijsku dobit“, naglasio je.

Prema njegovim rečima, RTB bez dileme predstavlja strateški značajan potencijal Srbije i od njega zavisi ne samo istočna Srbija već razvoj cele Srbije.

Vlada je, ističe, apsolutno posvećena da se Bor razvija i da ima budućnost.

„Potrebno je dodatno ulagati u rudarstvo, otvarati nove rudnike, raditi dodatna istraživanja i za tako nešto su potrebne velike investicije, koje treba obezbediti kroz strateška partnerstva“, dodao je ministar.

Izvor: RTV

Pogledajte još Više od autora

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.