Raspisani predsednički izbori

0 0
Read Time:2 Minute, 3 Second

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković raspisala je danas predsedničke izbore u Srbiji za 2. april i pozvala građane da izađu na te izbore.

Sistem glasanja je dvokružni što znači da ukoliko nijedan od kandidata ne bude imao natpolovično poverenje izašlih glasača, pobednik će biti izabran u drugom krugu glasanja, koje mora biti održana u roku od 15 dana nakon prvog.

Kako je običaj da se glasanje organizuje u nedelju, drugi krug bi „pao“ na proslavu najvećeg hrišćanskog praznika, Uskrsa, što je već, kao mogućnost, izazvalo negativne komentare u javnosti.

Zbog toga, ali i pitanja da li je ustavno organizovati izbore na državne/verske praznike koji se po zakonu obeležavaju neradno, moguće je da će se ove godine eventualni drugi krug održati u subotu.

Odluka o izborima stupa na snagu objavljivanjem u Službenom glasniku, kada će početi da teku i radnje za održavanje izbora što se dogodilo već danas u rano popodne.

Do sada su kandidaturu na izborima za šefa države najavili Aleksandar Vučić, Saša Janković, Vuk Jeremić, Vojislav Šešelj, Boško Obradović, Aleksandar Popović, Miroslav Parović, Danijela Sremac, Vladimir Rajčić, Dušan Janjić, Saša Mirković, Bratislav Jugović.

PROCEDURA

Predsednik Republike bira se na neposrednim izborima, tajnim glasanjem.

Prema Zakonu kandidate mogu da predlažu političke stranke koje su registrovane na dan kad je objavlјena odluka o raspisivanju izbora, koalicije političkih stranaka ili grupe građana. Grupu građana osniva najmanje deset birača.

Kandidovanje se vrši podnošenjem predloga kandidata Republičkoj izbornoj komisiji (RIK), najkasnije 20 dana pre dana izbora.

Uz predlog kandidata, svaki podnosilac je dužan da dostavi i zakonom propisanu dokumentaciju, kao i najmanje 10.000 overenih izjava birača da svojim potpisom podržavaju predloženog kandidata.

Birač može potpisom podržati samo jednog kandidata, a njegov potpis mora biti overen kod notara (iznimno suda ako registrovanog notara u toj oblasti nema). Iz Javnobeležničke komore su obećali da će ntari (i njihovi asistenti) uspešno obaviti taj obiman posao i da će se raditi „prekovremeno a i vikendom“.

RIK utvrđuje listu kandidata za izbor predsednika Republike najkasnije 15 dana pre dana izbora i objavljuje je u „Službenom glasniku Republike Srbije“ narednog dana od dana kada ju je utvrdila.

Redni broj koji će kandidati imati na glasačkom listiću utvrđuje se žrebom na sednici RIK-a, kojoj mogu da prisustvuju predstavnici svih predlagača kandidata.

Mandat predsedniku Republike počinje polaganjem zakletve pred Skupštinom Srbije i traje pet godina i niko ne može više od dva puta da bude izabran za predsednika, bez obzira na to koliko su mu trajali prvi i drugi mandat.

Izvor: Mondo

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.