„Rakita“ pomaže borskim pčelarima

Udruženje pčelara iz sela Slatina kod Bora dobilo je materijal koji će im pomoći da prebrode posledice slabe ovogodišnje proizvodnje meda, prouzrokovane nepovoljnim vremenom.
Pčelarima Slatine danas je podeljeno po 85 litara dizel-goriva, 300 kilograma đubriva, kao i 10 kilograma semena jednogodišnje medonosne biljke „facelije“.

To je poklon firme „Rakita“ koja obavlja geološka istraživanja bakra na lokalitetu „Čukaru Peki“, nedaleko od Slatine.

Ljudi iz te firme kažu da im je stalo da unaprede razvoj pčelarstva u tom selu, čime nastavljaju ulogu društveno odgovorne kompanije.

S druge strane, pčelari kažu da će im to omogućiti ekonomsku održivosti, da pčelarstvo postane isplativije.

U proleće iduće godine svaki pčelar će dobiti i po 20 sadnica medonosnog drveća.

„Ova pomoć mi zaista mnogo značiti, jer ćemo s ‘facelijom’ iduće godine imati prvu ‘pašu’ koja je zapravo najbitnija. Velika pomoć će biti i medonosno rastinje koje očekujemo naredne godine, jer će mnoga domaćinstva značajno povećati proizvodnju meda“, рекао je dugogodišnji pčelar Duško Dulkanović, penzioner RTB-a.

Predsednik Udruženja pčelara u Slatini, Nebojša Buzej, istакао је dobru saradnju lokalnog stanovništva i kompanije Rakita na razvoju sela.

Pо planu slatinskih pčelara, ove godine će svako zasеjati po hektar „facelijom“, a potom zasaditi medonosno drveće.

„Očekujem da ćemo ovim tempom za desetak godina pošumiti celu Slatinu i time dobiti kvalitetiju pčelinju pašu koja je iz godine u godinu sve oskudnija“, rekao je Nebojša Buzej.

„Rakita“ je nedavno za sve pčelare u Boru i okolini priredila predavanje profesora Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, Zorana Stanimirovića, o preventivi i lečenju bolesti pčela, i o pripremi košnica za zimu.

Vrednost kompletnog Programa razvoja pčelarstva u Slatini je 600.000 dinara.

 

Izvor: Beta

 

Pogledajte još Više od autora

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.