Radio-televizija Bor od sutra u likvidaciji

0 0
Read Time:2 Minute, 28 Second

novinarisrif

Autor: Beta | 04.09.2009.

Zaposleni u Javnom preduzeću Štampa radio i film (ŠRIF) u Boru, u čijem sastavu posluje lokalna radio-televizija, obavešteni su da od sutra, 5. septembra, stupa na snagu odluka Skupštine opštine o likvidaciji preduzeća, nakon čega se očekuje obustava programa na tim medijima.

Kako su naveli u ovom preduzeću, 78 radnika će se naći na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, očekujući najavljenu odluku opštinskog rukovodstva o formiranju novog preduzeća u kojem bi bilo zaposleno znatno manje radnika. Vršilac dužnosti predsednika Samostalnog sindikalista ŠRIF-a Slavica Tomić ocenila je da je odluka odbornika o gašenju tog preduzeća doneta „ishitreno“.
„Zakazale su stručne službe u opštini Bor, jer nisu informisali inicijatore ovakve ideje o pravnim propisima. Postupak likvidacije nije pravilno pokrenut, jer ne postoje uslovi za to“, ukazala je Tomić.
Prema rečima pojedinih zaposlenih, rukovodstva u ŠRINF, koja su se menjala nakon svakih lokalnih izbora, godinama su nedomaćinski vodila preduzeće.
Novinar Snežana Anđelović kaže da se u firmi oseća napetost, ali da se zaposleni trude da gledaoci i slušaoci to ne primete.
„Mi radimo normalno, ali se kod zaposlenih oseća psihološka presija i neizvesnost“, istakla je Anđelovićeva.
Poslednju platu zaposleni u ŠRIF-u su primili za mesec maj.
Koordinator programa u toj kući Ismet Hotnjanin, koji u preduzeću radi više od tri decenije, napominje da opština kao osnivač, koja je i ukinula radio-televiziju, u nju nije ništa uložila.
„Svu opremu u ŠRIF-u kupio je Rudarsko-topioničarski basen i nikada se do sada nije dogodilo da se zacrni ekran. Čak smo u vreme bombardovanja neprekidno izveštavali, pa čak i spavali u ovim prostorijama“, naglašava Hotnjanin.
Povodom događanja u ŠRIF-u, generalni sekretar Udruženja novinara Srbije Nino Brajović rekao je da je ovo prvi slučaj likvidacije jednog medija u Srbiji. Brajović je u četvrtak posetio borsku medijsku kuću i obećao da će UNS kod Republičke agencije za telekomunikacije i Republičke radiodifuzne agencije tražiti da pruže pomoć novom mediju, kako bi se nastavio rad na ovoj frekvenciji do raspisivanja novog konkursa za dodelu regionalne frekvencije.
„Naša je želja da ovaj medij opstane, ali zbog velikog broja zaposlenih i prazne kase lokalne samouprave, bilo je rizično nastaviti sa dosadašnjim radom“, kazao je Brajović.
Zamenik predsednika opštine Bor Predrag Balašević izjavio je da je likvidacija ŠRIF-a bilo jedino moguće rešenje i izrazio nadu da će se stvoriti uslovi za formiranje nove medijske kuće koja će sa manjim brojem zaposlenih nastaviti da radi uz optimalan broj visokostručnih novinarskih kadrova.
On je potvrdio da su ranije vršeni stalni pritisci na uredništvo i da su zapošljavani „nestručni“ kadrovi po političkoj pripadnosti, ali je obećao da budući direktor i članovi Upravnog odbora neće biti stranačke ličnosti.
U međuvremenu, novinari su zatražili da se prilikom formiranja novog preduzeća u Statut firme uvrsti član kojim bi se uređivačka politika kuće zaštitila od političkih pritisaka, u čemu su se složili i predstavnici lokalne samouprave.
Frekvencija radio-televizije Bor važi do 2015. godine, ali ona nije prenosiva na novo preduzeća.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

2 thoughts on “Radio-televizija Bor od sutra u likvidaciji

  1. Trifunoviću, ‘ajde kad već novinarski radiš kako se ne radi, pa prepisuješ, za agenciju Beta, ono što su kolege rekle na Televiziji Bor, prenesi to bar tačno.’Ajde, kolegijalno te molim, uđi bar malo u suštinu problema, nemoj površno da pišeš. To je daleko od novinarstva, bar onog kome su mene nekad učili. Niko nigde, do sada bar, nije rekao da će Radio televizija Bor obustaviti program, niti je to tražio. Stvarno nema smisla. Trudi se da bar malo očuvaš i popraviš ugled te naše profesije ako ti je stalo do nje i njene časti!

  2. Preostaje nam jedino da vidimo da li će se i prozvani Saša Trifunović oglasiti, pre nego damo svoj komentar.

    Bor-grad INFO je uvek pored svojih izvora sa velikim poverenjem prihvatao i objavljivao vesti svih borskih novinara pa čak i Brane Filipovića i ekipe Bor030, koji su čak objavljivali i nepostojeće događaje ili se oglašavali ishitreno i brzopleto, kao i unapred u nameri da budu najbrži, najažurniji ili najčitaniji. Savakako ni novac tu nema zanemarljivu ulogu ali uvek smo za otvoren dijalog bez tenzija i neargumentovanih kvalifikacija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.