Radijatori hladni zbog duga za ugalj

0 0
Read Time:2 Minute, 21 Second

toplana1510

Borani neće dobiti grejanje

Autor: Darko Stojadinović | Blic ONLINE

Bor – Borska „Toplana“ neće početi grejnu sezonu na vreme, pošto zbog velikih dugovanja ne može da kupi sušeni lignit iz „Kolubare“, neophodan za normalno funkcionisanje kotlova. „Toplana“ „Kolubari“ duguje 140 miliona, pa oni ne žele da isporuče ugalj borskom preduzeću, a čak i da dogovor bude postignut, ugalj može da stigne tek za tri-četiri dana. Čelnici opštine odbili su da pomognu „Toplani“ da nabavi neophodni sušeni lignit.

– Iako smo tehnički spremni, ne možemo startovati kotlove ukoliko među energentima nemamo određen procenat sušenog kolubarskog lignita. Za ostale vrste uglja nije problem, postigli smo dogovor sa dobavljačima i on će stići. Međutim, zbog dugovanja koja dostižu 140 miliona dinara, nadležni u „Kolubari“ nisu spremni da nam isporuče ugalj. Zato tražimo pomoć nadležnih u lokalnoj samoupravi i resornom ministarstvu kako bi se uz menična pokrića garantovala plaćanja ovog energenta – ističe Dušan Ilić, tehnički direktor Javnog komunalnog preduzeća „Toplana“, dodajući da i ako bude ugovorena isporuka uglja, ona se može realizovati tek za tri do četiri dana, što znači da grejna sezona sigurno ne može početi pre 19. ili 20. oktobra.
Predsednik opštine Bor Branislav Rankić rekao je da je isključiva odgovornost nadležnih u „Toplani“, što grejanje u Boru nije počelo na vreme.
– Ne postoji nijedan opravdan razlog što radijatori u Boru od danas nisu topli. Rukovodioci „Toplane“ koji su poslednjih dana isticali u javnosti da očekuju pomoć lokalne samouprave i da će grejanja biti samo ako nadležni u opštini Bor pomognu, žele da odgovornost prebace na nas. Dušan Ilić, tehnički direktor „Toplane“, odlično zna da opština nikada ne može biti garant meničnog plaćanja – rekao je Rankić. On je naveo da se opštini niko nije obratio kako bi pomogli oko nabavke uglja.
– Smatrali smo, samim tim, da rukovodstvo to onda može samo. Tvrdim da je rukovodstvo „Toplane“ jedino odgovorno što nema grejanja u Boru. Mi, kao izvršna vlast, odgovorni smo za naša dugovanja za grejanje, pre svega za škole i ustanove – kaže Rankić.

Rankić: Mnogo troše
Budžet za plate za 724 radnika Opštinske uprave i javnih ustanova na godišnjem nivou je 201 milion dinara, dok samo 160 radnika „Toplane“ prima godišnje ukupno 120 miliona – istakao je Branislav Rankić, predsednik opštine Bor, dodajući da su zaposleni u borskoj „Toplani“ zaključno sa današnjim danom primili septembarsku zaradu.

U Majdanpeku skraćeni časovi
MAJDANPEK – Toplim probama u toku jučerašnjeg dana u Majdanpeku je počela grejna sezona. Iz JKP „Komunalac“ Majdanpek za danas su najavili početak grejanja, početne količine energenata obezbeđene su uz pomoć i posredovanje lokalne samouprave, a njen nastavak i sigurnost grejanja zavisiće najviše od samih korisnika usluga. U majdanpečkim osnovnim školama zbog hladnih učionica časovi su bili skraćeni na 30 minuta. Olujni vetar je, međutim, zadao pune ruke posla zaposlenima u Elektrodistribuciji „Majdanpek“, budući da su pojedini delovi nekih naselja ostali bez struje.

S. V.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.