Racionalizacija u obrazovanju: honorarci prvi na udaru!

0 0
Read Time:3 Minute, 18 Second

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je da će novi krug racionalizacije u obrazovanju koji počinje na leto prvenstveno obuhvatiti radnike angažovanje po ugovoru o privremeno-povremenim poslovima u institucijama koje su pod okriljem ministarstva.

Šarčević je za list Danas rekao da će broj zaposlenih najpre biti smanjen u Zavodu za udžbenike i preduzeću Nuklearni objekti, zavodima za unapređenje obrazovanja i vrednovanje kvaliteta obrazovanja, Jedinici za upravljanje projektima, studentskim i učeničkim domovima, Centru za promociju nauke.

Govoreći o tome zašto će smanjenje broja zaposlenih započeti baš od tog dela sektora obrazovanja, Šarčević je kao razloge naveo preveliki broj zaposlenih, nekontrolisano trošenje budžetskh para i „nerad“.

Šarčević je rekao i da se za sada odustalo od ideje spajanja Studentskog kulturnog centra (SKC) i Doma kulture studentski grad (DKSG), ali da je od tih institucija tražio da se povežu i razmenjuju programske sadržaje i da zajednički planiraju kako bi povećali kvalitet.

On je dodao i da se očekuje raspisivanje konkursa za direktora DKSG, a da je u SKC-u formiran Upravni odbor, ali da je dobio pismo zaposlenih u kojem se navodi da je to učinjeno mimo procedure i da je odbor napravljen po „prijateljskoj i rođačkoj liniji“.

„Napravio sam tim ljudi koji će ispitati o čemu je reč“, naveo je Šarčević.

Cilj izgradnja predškolskog sistema dostupnog svoj deci

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je danas u Beogradu da je cilj izgradnja sistema predškolskog vaspitanja koje će biti dostupno svoj deci i otvoreno prema porodici, drugim nivoima u sistemu obrazovanja, lokalnoj i široj društvenoj zajednici.

„Težimo građenju sistema u kojem se vaspitači i stručnjaci drugih profila, istraživači, nosioci obrazovne politike i svi partneri koji se bave predškolskim vaspitanjem povezuju u istraživačku zajednicu koja kroz istraživanja i uzajamnu podršku gradi kvalitet predškolskog vaspitanja“, kazao je Šarčević.

Šarčević na konferenciji o ključnim dimenzijama razvoja kvaliteta u predškolskom vaspitanju i obrazovanju u hotelu Hajat ocenio da predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Srbiji ima dugu tradiciju, dragocena iskustva dobre i kvalitetne prakse, kao i veliki stručni potencijal, a da je delatnost predškolskih ustanova u Srbiji godinama razvijana kao multifunkcionalna.

„Danas možemo biti ponosni što integrisani sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja obezbeđuje podršku celovitom razvoju i dobrobiti dece, negu, preventivno-zdravstvenu i socijalnu zaštitu dece, kompenzatornu funkciju, funkciju pripreme za polazak u školu i celoživotno učenje, podršku vaspitnoj funkciji porodice“, naveo je on.

Po oceni Šarčevića, da li će sistem predškolskog vaspitanja u Srbiji biti kvalitetan, pravedan, efikasan zavisi od spremnosti svih donosioca odluka i kreatora politike na nacionalnom i lokalnom nivou, zaposlenih u predškolskim ustanovama, roditelja, predstavnika akademske zajednice i svih potencijalnih partnera u zajednici, a da je krajnji cilj podrška dobrobiti i zaštita najboljeg interesa dece.

Prema njegovim rečima Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nizom sistemskih rešenja doprinelo stvaranju uslova za kvalitetno predškolsko vaspitanje i obrazovanje i podsetio da je 2010. godine donet Zakon o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, na čijim izmenama i dopunama se intenzivno radilo u prethodnom periodu.

Ministar je dodao i da su donošenjem Strategije razvoja obrazovanja u Srbiji do 2020. godine kao i nizom podzakonskih akata stvoreni uslovi za dalje unapređivanje i razvoj predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Šarčević je kazao da se očekuje da će do aprila 2018. godine trajati implementacija projekta nove koncepcije predškolskog vaspitanja i obrazovanja, na kojoj rade Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, Institut za pedagogiju i andragogiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, UNICEF-a i Ministarstva prosvete.

„Na unapređivanju predškolskog vaspitanja i obrazovanja mnogo toga treba da se uradi. O tome svedoči i postavljanje velikog sistemskog projekta Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje, koji će se finansirati iz sredstava zajma Međunarodne banke za obnovu i razvoj“, naveo je Šarčević.

U predškolske ustanove upisano je 50,2 odsto dece uzrasta 36 meseci do 59 meseci, pokazalo je Istraživanje višestrukih pokazatelja žena i dece MICS 2014.

Obuhvat dece koja žive u romskim naseljima je 6,2 odsto, dece iz najsiromašnijih domaćinstava 8,6 odsto, a dece iz seoskih sredina 27,3 odsto.

Izvor: Beta

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.