Putin ktitor prvog srpskog manastira u Rusiji

U najvećoj pravoslavnoj zemlji Rusiji, u Sankt Peterburgu, na obali Finskog zaliva, biće podignut prvi srpski hram – manastir posvećen Svetom Vasiliju Ostroškom.

Izgradnju manastira inicirali su srpski i ruski vernici, među kojima je i naš poznati glumac Miloš Biković.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije zamolio je patrijarha Irineja da blagoslovi izgradnju ove svetinje.

– Nadam se da će i patrihjarh moskovski dati za to svoj blagoslov, zajedno sa mitropolitom Varsonufijem sanktpeterburškim. Taj hram biće i podvorje naše crkve – kazao je mitropolit za RIA Novosti, a prenosi portal Mitropolije crnogorsko-primorske.

Amfilohije Radović
Amfilohije Radović Foto: Profimedia

Putin za ktitora

Predstavnici inicijativne grupe nameravaju da pozovu predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina da bude ktitor ovog kompleksa, podsećajući da je u svoje vreme imperator car mučenik Nikolaj II Romanov bio ktitor sabornog hrama Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću.

Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac jedan je od najpoštovanijih svetaca Srpske pravoslavne crkve koji već  tri veka spaja vernike koji se okupljaju ka ostroškim gredama na poklonjenje Svetom Vasiliju Čudotvorcu.

Inicijatori izgradnje hrama ističu i vezu Sankt Peterburga sa Srbijom, Crnom Gorom i Republikom Srpskom.
Iz Mitropolije crnogorsko-primorske podsećaju da je od Oktobarske revolucije SPC imala i svoje predstavništvo u gradu na Nevi, a da su mitropoliti crnogorski stalno posećivali imperatorsku prestonicu:
– Svetitelj Petar I Cetinjski je 2000. godine na saboru RPC bio uvršten u Diptih petrogradskih i ladoških svetih,
– Petar II Petrović Njegoš, Lovćenski Tajnovidac, u ovom gradu je hirotonisan za episkopa 1833. godine u Spasopreobraženskoj crkvi uz prisustvo ruskog cara.
– Zemni ostaci istaknutih Srba, koji su direktno bili povezani sa manastirom Ostrog i Svetim Vasilijem Ostroškim, počivaju danas u Blagoveštanskom hramu Aleksandro-nevske lavre (mitropolit crnogorsko-primorski Vasilije (Petrović) i patrijarh srpski Vasilije (Brkić-Jovanović)). 
– Arhimandrit Nikodim (Raičević), čuveni dugogodišnji iguman manastira Ostrog, takođe počiva na groblju Aleksandro-nevske lavre.

Stotine najboljih sinova srpske zemlje bili su na školovanju u imperatorskim školskim zavodima u Sankt Peterburgu. Petrogradsku duhovnu akademiju završio je patrijarh srpski Varnava (Rosić), novoprosijali svetitelj Srpske Crkve Sv. Mardarije (Uskoković), a izvesno vreme u njoj su bili na studijama veliki srpski bogoslovi Sv. Vladika Nikolaj Velimirović i Prepodobni Justin Popović.

Pogledajte još Više od autora

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.