Puna pluća otrova

0 0
Read Time:2 Minute, 11 Second

brezonik1309

STANOVNICI BORA KRENULI U KONAČNI OBRAČUN SA ZAGAĐIVAČIMA VAZDUHA
Izvor:  Glas javnosti

Meštani sela Brezonik, Oštrelj, Krivelj, Donja Bela reka i Bučje traže od Vlade Srbije, RTB „Bor“ i lokalne samouprave da se zatrpaju rudarske deponije i saniraju zagađeno zemljište i vodotokove

BOR – Savez borskih mesnih zajednica traži od Vlade Srbije, RTB „Bor“ i lokalne samouprave upozorava na veliko zagađenje industrijskim otrovom, koje izaziva povećanu smrtnost i odlazak stanovništva iz ovih naselja.
Naime, predsednici sela Brezonik, Oštrelj, Krivelj, Donja Bela reka i Bučja, izostao je samo predstavnik Slatine, juče su u Oštrelju potpisali Rezoluciju, u kojoj traže da se zatrpaju rudarske deponije koje su nastale poslednjih 100 godina i sanaciju kontaminiranog zemljišta i vodotokova. Ovaj dokument dostaviće Vladi Srbije, RTB „Bor“ i opštini Bor, od kojih očekuju pomoć u rešavanju ovih problema.

Oni tvrde da je u Slatini, Krivelju i Oštrelju koncentracija arsena 25 puta veća od dozvoljene, a sumpor-dioksida i 35 puta. Zbog toga je, kako navode, zabranjeno korišćenje bunarske i izvorske vode, a dešavalo se, kako kažu, da se bagrem u korenu suši.
Petar Damjanović iz Oštrelja ističe da se proteklih dana od sumpora i prašine u njegovom naselju nije moglo disati.
– Nikoga nije briga za nas. Nekada smo imali 2.000 hektara obradivog zemljišta, ali je posle 1945. godine otkupljeno i oduzeto 600 hektara najplodnijih oranica da bi se proširili rudnik i flotacijsko jalovište. Ovde je 1981. živelo 917, a sada svega 550 stanovnika. Voće i povrće kupujemo na pijaci iako ga proizvodimo, jer ga uništi dim kaji prekrije povrtnjake i voćnjake. Uzalud naša borba za život i zdravlje – kaže Damjanović.
Nenad Ivanović iz Brezonika zalaže se za kompletnu izgradnju infrastrukture i urbanističko uređenje obližnjih sela.
Goran Janošević iz Bučja kaže da su u pitanju životi dece.
– Država je, kao vlasnik kombinata bakra, dužna da nas spase katastrofe, jer ceo jedan vek smo izloženi strašnom udesu – ističe Janošević.

Dolaze u Beograd

Dragoslav Stančulović najavljuje i masovan dolazak u Beograd.
– Sačekaćemo odluke državnih resornih ministarstava i ako se ponovi stara praksa i ne reaguju, organizovaćemo se i masovno krenuti u Beograd. Garantujem da će svih 10.000 ljudi koji žive u ovih šest sela krenuti u prestonicu. Nije reč o ekološkoj buni poput one iz 1935. godine niti političkim nemirima – navodi Stančulović.

Traže posao i besplatno lečenje

Savez mesnih zajednica u Boru traži da se izvrši stručna analiza poljoprivrednih proizvoda sa ovog područja, sistematske preglede stanovništva i besplatno lečenje. Neki od zahteva odnose se i na prioritet u zapošljavanju, besplatno korišćenje vode iz gradskog vodosistema, oslobađanje poreza na zemljište, plaćanje odštete za uništene useve zbog prekomernog aerozagađenja, kao i posebnu pomoć staračkim domaćinstvima.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.