PRVA BEBA PANDA FRANCUSKE Održana ceremonija imenovanja (VIDEO)

Francuska prva beba panda nakon četiri meseca od rođenja dobila je ime Juan Meng koje znači „ostvarenje želje“ ili „ispunjenje sna“, navodi Asošijeted pres.
To ime su odabrali kineski zvaničnici sa prvom damom Francuske Brižit Makron, a održana je i ceremonija u zoološkom vrtu u Parizu, koje je imalo i važne diplomatske razmere.
Ipak, čini se kao da mladi mužjak nije bio preterano zainteresovan. Naime, Juan Meng se glasno bunio i poskakivao kada je Rodolf Delor, jedan od čelnika Buvel vrta, pružio ruke preko staklenog zida želeći da pomazi mladunca, a Brižit Makron se uz osmeh trgla na takvu reakciju.

Roditelji Juana Menga su stigli u taj zoološki vrt kao pozajmica iz Kine, a i on će kasnije biti poslat u jedan od kineskih rezervata za pande.
Prema tradiciji, Kina zadržava pravo imenovanja mladunaca koji se rode u zarobljeništvu, a Brižit Makron ga je javno saopštila na ceremoniji na kojoj je bilo više od 100 novinara.
Foto: Tanjug/AP
Juan Meng i njegovi roditelji predstavljaju sponu između zemalja koje imaju mnogo toga da podele.
„Pande su ilustracija uvek produktivnog dijaloga naših naroda za zemlje koje su uvek vodile računa, slušale i razumele jedna drugu“ – rekla je u zvaničnom govoru, koji je prvi od kako je Emanuel Makron postao predsednik Francuske.
Kineski zamenik ministra za spoljne poslove Zang Jesui je pročitao saopštenje koje je napisala prva dama Kine, Peng Lijuan.
„Rođenje pande je simbol svetlih mogućnosti francusko-kineskih odnosa. Izražavam iskrenu nadu da će mali Juan Meng porasti u najboljim uslovima i da će doneti sreću narodu Francuske, naročito deci“, navedeno je u poruci.
Foto: Tanjug/AP
Oko 1.800 panda živi u divljini u Kini, a oko 400 u zarobljeništvu širom planete.
Glavni veterinar Buvela Baptis Mulo je naveo da je Juan Meng naučio da hoda tako da koristi sve četiri šape i da je „počeo da se stvarno ponaša kao dete, pa se trudi da beži sa mesta na kojim bi trebalo da bude“.
Kada je rođen, mladunac nije imao dlaku, bio je težak 142 grama i proveo je većinu vremena tokom prvog meseca u inkubatoru. Sada je težak osam kilograma i krzno mu ima crno-belu pigmentaciju specifičnu za pande.
Foto: Tanjug/AP
Juan Meng je začet veštačkom oplodnjom, njegova majka je devetogodišnja Huan Huan, otac Juan Zi, a oboje su na desetogodišnjoj pozajmici, pa mladunče zvanično pripada Kini. Inače, oboje su prespavali ceremoniju imenovanja njihovog mladunca. Prema pretpostavkama, Juan Zi nije ni upoznao svog sina jer se zoolški vrt trudi da održi navike koje bi životinje pod njihovom zaštitom imale u prirodi.
Kina decenijama prijateljskim zemljama poklanja svoju nezvaničnu državnu maskotu, a taj proces se naziva i „diplomatija pandama“. U skorijem vremenskom periodu se dešavalo da pande budu pozajmljene i pod uslovima komercijalne prirode, navodi AP.

 

Izvor: Blic

Pogledajte još Više od autora

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.