Projekat Evropske Unije HETIP pomaže Tehnički fakultet u Boru

0 0
Read Time:1 Minute, 42 Second

bane3

Donacija Evropske Delegacije u okviru projekta HETIP podrazumeva unapređenje infrastrukture visokoškolskih ustanova u Srbiji. U tom smislu, pažnja posvećena Tehničkom fakultetu u Boru zauzima posebno mesto i ima veliki simbolički značaj u očuvanju tragova pionirskog razvoja rudarstva u Srbiji, kao i dugogodišnju spregu primene nauke i industrije koja je uticala na celokupa razvoj na području Borske opštine. Pored toga, simbolički značaj za sam objekat zasnovan je na vrednostima koje gaji Evropska Unija uzimajući u obzir demografski i kulturološki razvoj grada Bora tokom dvadesetog veka, shodno tome da je u njemu živeo veliki broj Francuza, Italijana, Čeha, Mađara i drgih stanovnika tokom predratnog razvoja ruarsko topioničarskog basena formirajući multinacionalno središte čiji tradovi postoje i danas.
Tehnički gakultet u Boru je samo jedan od objekata koji predstavljaju urbanističko i arhitektonsko nasleđe koje je opstalo kao trag francuskog, odnosno evropskog kapitala i uticaja kroz eksploataciju rude bakra koje datira još od početka dvadesetog veka. Na žalost, veći deo tragova ovog nasleđa rudarske kolonije u Boru je nakon drugog svetskog rata nestao razvojem rudarske indusrije, pojavom klizališta i proširenjem kapaciteta korova, dok je objekat Tehničkog fakulteta u Boru ostao sve do danas centralno mesto razvoja društvenih, kulturnih i administrativnih aktivnosti – impulsa privrednog razvoja Bora pod pokroviteljstvom Francuskog društva borskih rudnika (FDBR), mesta okupljanja, javnih manifestacija i balova pre rata, tokom i nakon promene funkcije zauzimajući centralno mesto u obrazovanju i naučno istraživačkom radu u oblasti industrije, rudarstva, metalurgije i mašinstva na prostoru istočne Srbije. Restauracijom fasade zgrade Tehničkog fakulteta u Boru biće vraćen stari sjaj objektu.
Projekat HETIP (Iproving Higher Education Infrastrucrure in Serbia) je organizovan u okviru IPA programa predpristupnih fondova Evropske Unije počev od 2010. godine . U toku 2012. godine potpisan je ugovor između Evropske delegacije i izvođača radova i dobavljača opreme za ovaj kao i druge objekte Univerziteta u Srbiji. Kompletni radovi na rekonstrukciji svih objekata biće završen tokom 2013. I 2014. godine. Ukupna procena vrednosti donacije u okviru projekta HETIP iznosi 22.000.000 eu, i porazumeva rekonstrukcije građevinskog fonda visokoškolskih ustanova i opremanje savremenim naučno istraživačkim i nastavnim sredstvima.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%