Produžen rok za zamenu oružnog lista

0 0
Read Time:2 Minute, 57 Second

Vlasnici 600 hiljada pištolja, revolvera i lovačkih pušaka, koji nisu zamenili stare oružne listvove, imaće još godinu da to učine.

Iako je, shodno Zakonu o oružju i municiji, koji se Skupština Srbije usvojila 2015. godine, rok za zamenu bio 5. mart 2019, Vlada Srbije je na sednici 10. januara ove godine usvojila izmene i dopune tog zakona, kojima se rok za zamenu oružnog lista produžava godinu – do 5. marta 2020. Predlog izmena upućen je Skupštini Srbije na usvajanje po hitnom postupku.

Nakon što je 2015. usvojen novi Zakon o oružju i municiji, početak njegove primene je odložen do marta 2016. Vlasnicima oružja je nakon toga ostavljen rok od tri godine da zamene oružni list. Imajući u vidu da je Zakon uveo niz novina u toj oblasti, pre svega u pogledu kategorija oružja, uslova i režima za njegovo posedovanje, uvođenje obrasca oružnog lista s ugrađenim miktrokontrolerom, ispostavilo se da je ostavljeni rok za zamenu isprava nedovoljno dug za ispunjenje te obaveze.

Naime, uvidom u službene evidencije Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i analizom postojećeg stanja, utvrđeno je da se postupci zamene isprava redovno sprovode. Međutim, veliki broj vlasnika još uvek nije podneo zahtev za izdavanje novog oružnog lista, predočava se u Vladinom obrazloženju.

„Ako se uzme u obzir činjenica da zakonski rok za zamenu isprava ističe 5. marta 2019. godine, u narednom periodu se može očekivati povećan broj zahteva koji, zbog velikog broja istovremeno podnetih molbi, ne mogu biti sprovedeni i okončani u propisanom roku, a samim tim neće biti ispunjeni nužni uslovi za potpunu primenu Zakona”, precizira se u obrazloženju produženja roka.

U MUP-u navode da tokom 2016. i 2017. godine nije bilo veće zamene oružnih listova, dok je prošle godine broj zahteva bio znatno povećan.

Vlasnik oružja, po zakonu, obavezan je da prilikom zamene oružnog lista donese oružje u policijsku stanicu na uvid, kao i stare isprave. Potrebna mu je potvrda da protiv njega nije pokrenut krivični postupak, kao i lekarsko uverenje o sposobnosti za držanje i nošenje oružja.

„Uverenje o zdravstvenoj sposobnosti za držanje i nošenje oružja izdaje zdravstvena ustanova koja je rešenjem ministarstva nadležnog za poslove zdravlja ispunila uslove za obavljanje lekarskih pregleda za utvrđivanje zdravstvene sposobnosti fizičkih lica za držanje i nošenje oružja. Spisak navedenih zdravstvenih ustanova nalazi se na sajtu Ministarstva zdravlja”, navode u MUP-u Srbije.

Velike kazne za građane koji oružne listove ne zamene biometrijskim ispravama

Za novu registraciju 12.000 dinara

Izdavanje novog oružnog lista košta 1.500 dinara (600 dinara je obrazac koji izrađuje Zavod za izradu novčanica). Građani koji poseduju oružje s olučenim cevima – pištolje, revolvere, karabine – dužni su da uplate i republičku taksu od 5.360 dinara. Mnogi vlasnici pištolja i pušaka, međutim, to doživljavaju kao dvostruki namet jer su istu taksu platili prilikom odobravanja nabavke i registracije oružja.

Uz te troškove, lekarsko uverenje košta od 3.500 do čak 6.000 dinara (zavisno od zdravstvene ustanove), što ukupan iznos zamene tog dokumenta podiže i na više od 12.000 dinara.

Tokom preregistracije, svi zakonski uslovi moraju biti ispunjeni, budući da je pojedinim građanima dozvola za oružje izdata pre 20 i više godina. Zato je važna provera da li ispunjavaju sve uslove, kažu u MUP-u.

Vlasnici oružja koji do marta 2020. ne zamene oružne listove kako to nalaže važeći zakon, rizikuju prekršajne kazne od 5.000 do 150.000 dinara, ali i da im se oružje i municija oduzmu.

Ista kazna predviđena je i za one koji ne dostave MUP-u lekarsko uverenje, a naoružani građani su, po važećem zakonu, dužni da to urade svakih pet godina.


Izvor: Dnevnik


Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.