Probleme treba proizvesti u izazove

0 0
Read Time:2 Minute, 56 Second

U sali generalne direkcije Rudarsko topioničarskog basena Bor, Blagoje Spaskovski je juče održao konfernciju za novinare povodom objavljene vesti o gubitku koji je kombinat zabeležio u 2009 godini. Velikom broju okupljenih novinara Spaskovski je rekao da pre objavljivanja bilo koje informacije treba znati sve činjenice i planove, upoznati se a savim detaljima pa onda izveštavati, jer i nije baš sve uvak onako kako se piše u medijima.

– Rudarstvo je u ovakvom stanju, započeo je Spaskovski svoje obraćanje novinarima, kakvom jeste odavno bilo a tako je bilo i pre mog dolaska. Situacija bila ista prošle kao i ove godine. Kriveljski kop je još zatvoren eksploatiše se ruda koja je za 30 i više procenata ispod onoga što je prosečni saržaj. Majdanpečki kop je posebna priča i on je do kraja, reklo bi se, zatvoren jer smo u i prošlom mesecu imali čak prekid preoizvodnje od četiri dana. Sadržaj u Majdanpeku je  još malo pa 50 procenata, od onoga što je reprezentativni sadržaj. Jama je davala bukvalno samo 10 procenata bakra od onoga što je davala u sretno vreme. Danas je, nastavio je generalni direktor RTB-a Bor, recimo u prošlom mesecu, skoro 40, tačnije 35 procenata. Cerovo je nažalost zatvoreno i ako za nečim žalim to je da žalim što je tako plodno ležište, tako dobar rudnik sa tako malom cenom, zatvoreno bez ikakvih odluka, nego eto seli tako i ljudi iz RTB-a, tadašnji i  tadašnji rukovodioci RBB-a i rekli- „Pa ‘adje da zatvaramo- zatvaramo najbolje ležište“. To je ležište koje sada ima 14 miliona tona rude. Da nam je sada Cerova sa 2.750.ooo tona rude  i 10 hiljada tona bakra ja ne znam gde bi nam kraj bio sa sadašnjom cenom.

– Gde god da krenem, nailazim na probleme. Svi problemi za uspešne ljude ne predstavljaju  probleme jer ih oni prevode u izazove. Ja posebno svaki problem prevedem u izazov, pojačam pouzdanje i samopouzdanje i crtu po crtu skidam, a rezultati dolaze ovakvi kakvi jesu, sve bolji i bolji. Mi smo prošle godine imali planirani gubitak od 46 miliona dolara a ostvareno je 45 i treba li nešto dalje pričati? Mi smo prošle godine, da krenem elemenat po elemenat, dali raskrivku 165. 2% više nego u predprošloj godini. Ovo je najbolje godina u odnosu na raskrivku rude unazad 20 godina. U prošloj godini smo dali 127.8% više nego u 2008 godini, ali sadržaj je 87 procenata. Sadržaj je 0.247 a u predprošloj je bio 0,283 procenata. Zlato smo dali 63,6 %, srebra 50.1%. Moram pojasniti, i zlato i srebro i bakar ne zavise od nas, takvi su na ležištu koje je nasleđeno i koje, boga mi, treba dugo, dugo otvarati jer rudnik nije kiosk. Gubitak u odnosu na 2008 godinu, je 7 procenata manji jer je u predhpodnoj 2008 bio 48 101 000 dolara.

– Da smo imali sadržaj kao u predprošloj godini mi bismo imali 12 912 000 dolara više. Sa ovim iskopinama i da je bio bakara bilo koliko u 2008 godini mi bismo u prihodu imali po sadašnjoj ceni zajedno sa ovim što smo investirali 54 224 000 dolara.

Sapaskovski je govorio o zadacima koje je menadžment rudnika sebi projektovao, i podsetio da će danas u Beogradu u poseti premijera Cvetkovića boraviti predstavnik SNC Lavalin-a. Direktor RTB Bor je govorio i o predstojećoj izgradnji nove topionice, tipu objekta i načinu izrade a na kraju je odgovarao na pitanja novinara koja su uglavnom bila vezana za preciznije informacije, broj zaposlenih i predstojeće planove menadžmenta Rudarsko topioničarskog basena Bor.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

3 thoughts on “Probleme treba proizvesti u izazove

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.