Priručnik protiv diskriminacije na poslu

0 0
Read Time:2 Minute, 31 Second

Kodeks ravnopravnosti – Smernice za kreiranje antidiskriminatorne politike poslodavaca u Srbiji predstavljen je danas na skupu u Palati Srbija u Beogradu, a cilj ovog dokumenta je borba protiv diskriminacija na tržištu rada.

Ovaj svojevrsni priručnik namenjen poslodavcima i zdravijem radnom okruženju, sačinio je Poverenik za zaštitu ravnopravnosti uz podršku Evropske unije.

Današnjem skupu prisustvovali su visoki državni zvaničnici, kao i predstavnici kompanija koje neguju princip ravnopravnosti.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković istakla je da građani najčešće prijavljuju diskriminaciju prilikom zapošljavanja i na radnom mestu.

„Kodeks će biti alat poslodavcima u ostvarenju principa ravnopravnosti i jednakih šansi za sve“, kazala je Janković.

Ona je dodala da je zadovoljan radnik i produktivan, pa je to put i do većeg profita i uspeha za same poslodavce.

„Poštovanje svakog zaposlenog je temelj uspešnog poslovanja koji nije baziran na predrasudama ili sterotipima prema bilo kojoj društveno grupi ili o bilo kojem zaposlenom po nacionalnoj pripadnosti, polu ili bilo kojem drugom ličnom svojstvu“, rekla je ona.

Ona je istakla da svaki poslodavac zbog toga treba da nađe način da motiviše svoje radnike.

Ministar privrede Srbije Goran Knežević istakao je da definitivno postoji problem diskriminacije, a da Vlada i država pokušavaju da ga reše.

„Podržavamo afirmativne mere zapošljavanja svih društvenih grupa koje teže dolaze do posla“, kazao je Knežević i kao primer naveo podršku zapošljavanju Roma, osoba sa invaliditetom i žena.

Kao cilj je naveo podizanje poslovne i preduzetničke kulture, čime će se zaposlenima dati šansa da iskažu sve svoje mogućnosti.

Ministar privrede kao jedan od načina za postizanje tog cilja vidi i danas predstavljeni Kodeks.

Vršilac dužnosti šefa delegacije Evropske unije u Srbiji Oskar Benedikt istakao je da se s diskriminacijom suočava ne samo Srbija, već čitav region i Evropa.

Ona je naveo da je Vlada Srbije proteklih godina učinila nogo u borbi protiv diskriminacije, usvojivši međunarodne propise i unapredivši sopstveni zakonski okvir.

„Ipak, ima još dosta posla“, ukazao je Benedikt i kao jedan od načina da se problem suzbije, naveo obuku i zaposlenih, i poslodavca.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež istakao je da je Kodeks značajan vodič poslodavcima koji će im pomoći da okruženje bude produktivno.

Kako je naveo, Privredna komora pokušava da svojim delovanjem pomogne pojedinim grupama koje teže dolaze do posla, a primer je podrška preduzetništva žena.

Generalni direktor Hemofarma Ronald Selinger naveo je da njegova kompanija poštuje sve principe ravnopravnosti, i kao primer naveo da u toj farmaceutskoj kući oko 60 zaposlenih čine žena, a ima ih i u najvišim korporativnim telima.

On je pozvao sve kompanije da se pridržavaju principa jednakosti i da ne diskriminišu prilikom zapošljavanja.

„Zapošljavajte bez obzira na to ko je koje nacionalnosti, kojoj grupi pripada“, kazao je Selinger i dodao da će to pomoći i samim kompanijama jer će im ponuditi različita rešenja koja su poslovno primenjiva.

Danas predstavljeni Kodeks sardži analizu pojma diskriminacije, njenih oblika i načina na koji se ona dešava na radnom mestu ili prilikom zapošljavanja.

Priručnik sadrži i uputsvo i metodologiju koje bi poslodavci trebalo da se pridržavaju u primeni antidiskriminatornih mera i politike.

Izvor: Beta

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.