Prikupljaju se ponude za rušenje stare topionice

0 0
Read Time:2 Minute, 42 Second
Rušiće se proizvodna linija broj jedan, tačnije svi delovi stare topionice koji nisu u funkciji nove (reaktor, plamena peć, kotao-utilizator, tri elektrofiltera, gasovodi i kompletna prateća infrastruktura), kao i linija K-2 u Fabrici sumporne kiseline.
– Procenjena količina materijala koji treba da se sruši: 13.000 tona čelika, 400 tona olova, 6.000 tona armiranog betona i 3.500 tona opeke.
– Ostaviće se oprema i delovi konstrukcije koji mogu da se iskoriste u basenskim pogonima, a koji ne mogu prodaće se po tržišnim cenama.
Rušenje stare topionice trenutno je u fazi ugovaranja. Naime, u toku je postupak za prikupljanje ponuda, kako nam je rekao Zoran Vasković, glavni mašinski inženjer za Topionicu i Sumpornu, upućeni su tzv. pozivni zahtevi firmama koje se time bave.
Potencijalni izvođači radova na uklanjanju stare topionice su u obavezi da najpre urade projekat rušenja, na osnovu kojeg će se obezbediti dozvola Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Prikupljaju se ponude za rušenje stare topionice.
Ovom važnom poslu pristupili smo iz nekoliko razloga: 
– prvi je obaveza prema kanadskoj EDC banci da bismo zadovoljili ekološke kriterijume
– drugi je taj što preko plamene peći stare topionice koju rušimo treba da prođe protivpožarni put koji je uslov da bismo dobili protivpožarnu saglasnost 
– treći je da više nema potrebe da ona radi
Nakon demontaže opreme i uklanjanja svih delova, na tom mestu ćemo obaviti rekultivaciju tla (zamena zakiseljenog zemljišta) i oplemenjivanje okoline.
Rušiće se proizvodna linija broj jedan u topionici, tačnije svi delovi stare topionice koji nisu u funkciji nove (reaktor i plamena peć broj jedan, kotao-utilizator, tri elektrofiltera, gasovodi i kompletna prateća infrastruktura iz sastava svih tih celina), kao i linija K-2 u Fabrici sumporne kiseline.

Foto: Kolektiv
Zoran Vasković

„Reč je o ozbiljnom poslu sa komplikovanim objektima i velikoj količini materijala – delovima konstrukcije i opreme, a tu je i građevinski šut. Stručne službe Topionice i Sumporne napravile su spiskove i procenile količinu kompletnog materijala koji treba da se sruši: 13.000 tona čelika, 400 tona olova, 6.000 tona armiranog betona i 3.500 tona opeke. Zato ovaj postupak u nekim objektima podrazumeva veoma pažljivo rušenje, da se ne bi oštetili novi objekti, postrojenja i instalacije koji rade. Primera radi, na mnogim mestima isprepletane su instalacije za dovod kiseonika i elektroinstalacije za novu topionicu sa objektima koje treba ukloniti“ – rekao je Mladen Živković, rukovodilac građevinskog održavanja u Topionici.

U staroj topionici, po rečima Vaskovića, ima dosta opreme koja će se demontirati i skladirati u magacinima, jer postoji mogućnost da se iskoristi u basenskim pogonima (motori, duvaljke, pumpe, izmenjivači). Konstrukcija i delovi opreme koji neće moći da se upotrebe u kombinatu bakra, po projektu, u početku će se skladirati na mestima određenim za to, a nakon toga prodati po tržišnim cenama.
Pošto u staroj topionici ima i građevinskog otpada, zajedno sa službama za ekologiju TIR-a i RTB-a obaviće se njegova klasifikacija i uklanjanje u skladu sa pravilnicima i pozitivnim zakonima koji važe u Republici Srbiji.

„Obaveza izvođača radova je da napravi i detaljan dinamički plan, koji će biti sastavni deo ugovora. Očekujemo da se rušenje obavezno završi u toku iduće godin, a naš cilj je da to bude što pre zbog svih razloga koje smo naveli“ – zaključio je Vasković.

 

Izvor: Kolektiv

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.