Predrag Kon: Dobar san najvažniji za imunitet

Epidemiolog Predrag Kon je u Novom danu N1 govirio i o merama koje građani mogu preduzeti kako bi se zaštitili od koronavirusa. Istakao je da na prvom mestu treba održavati ličnu higijenu, pre svega ruku. Za dezinfekciju preporučuje alkohol u koncentraciji od 70 odsto, a ukoliko nam nije dopstupan, ne treba da budemo zabrinuti, jer će nam i običan sapun i topla voda pomoći.

„I sapun je sasvim dovoljan, bar 20 sekundi. To je nešto što smo malo zaboravili, i sada treba da se obnovi gradivo, i kasnije u životu treba da primenjujemo“, savetovao je gost Novog dana.

Dodao je i da treba da držimo udaljenost jedni od drugih, barem jedan metar, a propisano je da su dva metra bezbedna. U zatvorenom prostoru savetuje korišćenje maski, pogotovo u tržnim centrima, prodavnicama i javnom prevozu.

Za imunitet je, kako je rekao, najvažniji dobar san. „Važna je i šetnja, sad imamo taj problem, jako se loše osećam zbog toga što starijima ne dozvoljavamo da se kreću (…) Razmišljaćemo kako da im omogućimo što pre neki boravak napolju, ali to zavisi da li imamo zaštitna sredstva ili ne“, naveo je.

Roditeljima male dece poručuje da mogu da izađu napolje, ali da treba da izbegavaju druženje u većim grupama.

„Vidim da su neki zabranili za više od pet. Deci je neophodno da se druže, verujem da će svako odabrati jednog, dva druga. Pratićemo, nećemo insistirati na nečemu što nije neophodno. Ovo kako je sada ima rezultata“, istakao je.

Upitan treba li po povratku spolja dezinfikovati odeću, Kon je rekao da to nije neophodno, jer je odeću i obuću dovoljno provetriti.

Takođe je rekao da neme potrebe nositi maske kod kuće, ali nije besmisleno da se sa maskama drže sastanci.

„Kada bude broj jako veliki, da transmisija postoji, onda i te kako ima smisla pojačavati mere, ali sve racionalno. Ako možemo da se udaljimo na više od dva metra, što bi trošili zaštitnu opremu“
, upitao je.

Kon je ocenio i da je u periodu izolacije jako važna psihološka podrška, i apelovao je na medije da uključe stručnjake koji su spremni da pomognu najstarijima, ali i deci.

Rekao je i da je jako važno saznati kako se stvara imunitet na koronavirus, jer kad se to bude znalo, stvaraju se modeli vakcina. Podsetio je, međutim, da se SARS koji je takođe koronavirus, pojavio još 2012. godine, a da komercijalna vakcina do danas nije napravljena.

„Iza toga stoji neisplatiovost, pravljenje je skupo. Jednom u 10 godina da trebaju vakcine, niko to neće da radi“, upozorio je.

Kazao je i da o razvoju vakcine ne zna ništa više od onoga što prenose mediji, jer su svi naučni skupovi otkazani zbog pandemije, i samo pojedini ljudi imaju komunikaciju i znaju dokle se začno stiglo.

Podsetimo, Kon je u jutarnjem programu TV N1 ocenio da donete mere daju rezultate, i da je veoma značajno što ne dolazi do naglog povećanja broja zaraženih koronavirusom u Srbiji.

Izvor: N1

80%
Awesome
  • Design
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.