Predlog o računanju vremena – Srbija kao evropske zemlje

0 0
Read Time:3 Minute, 3 Second

Vlada Srbije usvojila Predlog zakona o računanju vremena, zbog potrebe da Srbija donese svoj zakon koji će regulisati tu oblast i definisati računanje vremena.

Time će se obezbediti jedinstveno računanje vremena na teritoriji Republike Srbije koje je usklađeno sa vremenom koje koriste evropske zemlje, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.
Mediji su ranije pisali da je posebna radna grupa sastavila nacrt propisa koji predviđa predviđa da građani Srbija i dalje poslednje nedelje u martu, tačno u dva časa, kazaljke pomere sat unapred. I vraćaju ga nazad poslednje nedelje oktobra.
Poslednji Zakon o računanju vremena kod nas usvojen je 2006, još kada smo delili državu sa Crnom Gorom. Javila se zato potreba da imamo zakon koji će propisati kako se i kada pomeraju kazaljke – u Srbiji. I tako definisati zakonsko vreme.
Naša zemlja, međutim, svoje zakonodavstvo usaglašava sa evropskim, tako da ukoliko Evropa reši da ubuduće ne postoji letnje i zimsko računanje, odluci ćemo se prilagoditi i mi, pisali su mediji.
Podsetimo, Evropska unija je svoje građane pitala usred vrućeg leta da li žele da zadrže prelaske s letnjeg na zimsko računanje vremena i, ako ne žele, koje računanje žele da zadrže – ono zimsko ili letnje. Mnogi građani Evropske unije su ovu ideju prihvatili oberučke. Oko dva miliona njih se uključilo u onlajn raspravu na stranicama Evropske komisije i gotovo je izvesno da će pomeranje kazaljki biti ukinuto, ali se ne zna kada.
Evropski parlament je još u februaru sa 354 glasa “za” i 153 “protiv” doneo odluku da Evropskoj komisiji predloži ukidanje letnjeg računanja vremena. Argumenti koji su se tom prilikom čuli glasili su da populacija pati od zdravstvenih problema zbog pomeranja sata, da pomeranje kazaljki dovodi do većeg broja saobraćajnih nesreća, da pada produktivnost na radnom mestu…
Vlada je usvojila Državni program hitnih sanacionih radova na objektima za zaštitu od voda oštećenim u poplavama u maju i junu ove godine. Za hitnu sanaciju obezbeđena su sredstva u iznosu od oko 800 miliona dinara.
Donet je i akt o sticanju statusa instituta od nacionalnog značaja za Institut za nuklearne nauke „Vinča“ i Institut za medicinska istraživanja u Beogradu.
Na sednici je donet zaključak o usvajanju Memoranduma o razumevanju između Vlade Srbije i Vlade SAD o saradnji u oblasti infrastrukture, u cilju ojačanja postojećih veza dveju zemalja i stvaranja povoljnog ambijenta za ulaganja u Srbiji.
Članovi Vlade usvojili su i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o pomorskoj plovidbi, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Francuske o razmeni i uzajamnoj zaštiti tajnih podataka, kao i Predlog zakona o potvrđivanju Hongkonške međunarodne konvencije o bezbednom i ekološki prihvatljivom recikliranju brodova, 2009.
Danas je usvojeno više zaključaka o potpisivanju memoranduma sa Republikom Srpskom: Memorandum o saradnji u oblasti energetike, Zaključak o utvrđivanju osnove za zaključivanje Memoranduma o razmeni iskustava u oblasti izdavanja e-građevinskih dozvola Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije i Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, Zaključak o utvrđivanju osnove za zaključivanje Memoranduma o međusobnom priznavanju „velikih licenci“ između dva resorna ministarstva građevinarstva i Zaključak o utvrđivanje osnove za zaključivanje sporazuma o međusobnoj saradnji u oblasti informiciono-komunikacionih tehnologija ministarstava unutrašnjih poslova Srbije i Republike Srpske.
Usvojen je Zaključak o utvrđivanju osnove za vođenje pregovora i zaključivanje Memoranduma između Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije i Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, kao i Zaključak o utvrđivanju osnove za zaključivanje Memoranduma o saradnji između Nacionalne akademije za javnu upravu Republike Srbije i Agencije za državnu upravu Republike Srpske, navedeno je u saopštenju.
Srbije usvojila Predlog zakona o računanju vremena, zbog potrebe da Srbija donese svoj zakon koji će regulisati tu oblast i definisati računanje vremena.

 

Izvor: B92

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.