Povećava se proizvodnja u borskim rudnicima bakra

0 0
Read Time:1 Minute, 15 Second

kopbor03

Bor, 20.maj 2009. Autor: D.P.

U borskim i majdanpečkom rudniku bakra, prošlog meseca, dobijeno je 2.000 tona bakra, što je  za 640 tona više od lanjske prosečene mesečne proizvodnje. Stalni rast  rudarske proizvodnje biće nastavljen, ne samo do kraja ove, nego i nardne četiri godina. Jer, cilj je 70 do 75.000 tona crvenog metala godišnje čija bi vrednost iznosila najmanje 500.000 dolara.

-Uporedo sa otvarannjem rudnih ležišta sa većim procentom metala u rudi, nabavkom savremene rudarske opreme i boljom organizacijom rada gradićemo i  najsavremeniju Topionicu bakra kapaciteta 400.000 tona. Jer, Bor ne može opstati bez nove topionice. Dok se taj posao ne okonča za tri do tri i po godine moraćemo da rekonstruišemo stare topioničke pogone i ulažemo u zaštitu životnre sredine. Najlakše je prekinuti topljenje sirovina i „očistiti“ izuzetno zagađeno nebo nad gradom, ali šta učiniti sa 1.800 radnika. Oni nisu zaslužili da nakon toliko godina najmukotrpnijeg rada odu na ulicu. Zato ćemo sa državom graditi  novu topionicu i fabriku kisoenika, kao i još neke vitalne pogone- izjavio je na TV Bor Blagoje Spaskovski, v.d. generalnog direktora RTB  Bor.
Spaskovski se požalio na ogromne zalihe sumporne kiseline koja se jedino može upotrebiti u proizvodnji veštačkih đubriva, ali naše fabike ne rade. I u svetu je previše  ove sirovine, tako da se za sada ne vidi  mogućnost za značajniju prodaju. Zato se ovih dana završava studija  za dobijanje domaćih fosfata kako bi RTB-e u dogledno vreme fgabrikama „veštaka“ ponudio kompletne sirovine.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.