Porez od šest odsto na penzije i plate veće od 12.000 dinara

0 0
Read Time:2 Minute, 19 Second

mmf-p

Dogovor Vlade i MMF predviđa novi udar na stanovništvo
Država je presekla – svi građani Srbije koji imaju primanja – plate i penzije iznad 12.000 dinara privremeno će plaćati solidarni porez od šest odsto u narednih 18 meseci, saznaje „Blic”. U susret novom stendbaj aranžmanu sa Međunarodnim monetarnim fondom, koji bi u četvrtak u Vladi Srbije trebalo da bude ozvaničen, vlast je donela

o dluku da je vreme za poresku reformu, pa će tako biti podignut i neoporezovani limit za primanja sa 5.000 dinara na 12.000 dinara, a u pripremi je i promena poreza na zarade, imovinu, honorare…

Da bi mogla da povuče tri milijarde evra od MMF-a, namenjenih za jačanje deviznih rezervi, Vlada Srbija se obavezala na uslove koji će podrazumevati smanjenje javne potrošnje i izmenu poreza kako bi se umanjili rashodi i povećali prihodi budžeta koji nedostaju.
Na početku pregovora sa MMF-om bilo je jasno da nema razloga za optimizam. Fond je predočio nimalo ružičastu ekonomsku situaciju Srbije – pad privredne aktivnosti od minus dva odsto.
Tokom prethodnih 12 dana pregovora mogli su se čuti različiti predlozi kako uštedeti. Ono što je u početku izgledalo kao probni balon i testiranje javnosti, sada se pokazalo kao realnost.

Privremeni solidarni porez
Veliki broj nedoumica bio je i oko predloga Međunarodnog monetarnog fonda da se uvede solidarni porez na zarade. Činjenica je da će privremeni solidarni porez iznositi šest odsto i da će se obračunavati na neto plate i penzije iznad 12.000 dinara.
Najverovatnije je da će njegova primena početi sa isplatama aprilskih primanja. Tada se očekuje i rebalans budžeta.
Kako će to izgledati u praksi? Na primeru prosečne januarske zarade, što je poslednji podatak o zaradama, to bi izgledalo ovako: od neto zarade 28.870 dinara odbija se 12.000 dinara (što je neoporezovani iznos), dobija se osnovica na koju se obračunava šest odsto solidarnog poreza – 16.870 dinara. Iznos koji čini taj privremeni namet je 1.012 dinara. Znači da bi umesto 28.870 dinara, zaposleni sa umanjenjem solidarnog poreza primio 27.858 dinara.

Dinkić: Postignut dogovor sa MMF
Mlađan Dinkić izjavio je u sredu u Novom Sadu da je Vlada postigla dogovor sa Međunarodnim monetarnim fondom i dodao da se od MMF očekuju tri milijarde evra podrške u naredne dve godine.„Očekujemo tri milijarde evra podrške od MMF u naredne dve godine. Od toga 2,2 milijarde evra u 2009. kao i podršku u refinansiranju duga privatnog sektora”, rekao je Dinkić, navodi se u saopštenju iz Ministarstva ekonomije. Prema njegovim rečima, glavna karakteristika dogovora je smanjivanje državne potrošnje i prilagođavanje obimu budžetskih prihoda. „Najveći deo ovog fiskalnog prilagođavanja biće na teret državne administracije. Uvodi se velika štednja i ja bih rekao daleko veća odgovornost nego što je to bio slučaj u prethodnom periodu”, istakao je Dinkić.

FoNet/ Blic ONLINE

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “Porez od šest odsto na penzije i plate veće od 12.000 dinara

  1. Ovo je samo još jedan dokaz u nizu da se Vlada Srbije strogo drži statističkog principa: „sve po glavi stanovnika“, uz primenu sopstvene inovacije: „tuđom kožom se najlakše trguje sa MMF-om“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.