Ponovo raste nivo Timoka kod Zaječara

Zbog naglog topljenja snega i smećem zapušenih odvodnih kanala, sinoć je došlo do izlivanja jaruga u Vražogrncu ali i samom Zaječaru. Nekoliko dvorišta u ovom selu kao i u zaječarskom naselju Podliv je pod vodom.

Iz Gradske uprave i Sektora za vanredne situacije u Vražogrnac su upućeni mehanizacija, ljudstvo i specijalna pumpa za ispumpavanje vode.

„Krenuli smo od danas praktično sa intervencijom, prvo sa džakovima i peskom. Još uvek dovoze džakovi a isto tako i sa novom pumpom koju je grad kupio baš za ovakve prilike koja ima snagu praktično da u minutu 5.000 litara povuče, koja i trenutno radi“, izjavio je Milan Stanković, pomoćnik gradonačelnika Zaječara.

Foto: ZA media
Na žalost, ovakva situacija, Vražogrnčanima se dešava skoro svakog proleća. Kažu da je rešenje izgradnja najmanje još jedne jaruge kroz selo. Naravno, potrebno je i redovno čišćenje postojećeg kanala. A problema sa ozlivanjem jaruga ima i u samom gradu.
Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić izjavio je danas da je nivo Belog i Crnog Timoka u stalnom porastu i da je u selu Vražogrnac poplavljeno desetak domaćinstava.
On je rekao da će najkritičnje biti u noći između petka i subote.

„Tada se očekuje nagli porast temperature koji može da ugrozi pojedina naselja u Zaječaru. Postavljeni su bedemi na kritičnijim mestima i danonoćno pratimo situaciju“, rekao je gradonačelnik Zaječara.

On upozorava da naglo otopljavanje može dovesti do porasta Belog i Crnog Timoka na mestu gde se spajaju dve reke, što bi dovelo podizanja nivoa vode i ugrožavanje naselja Izvorski put.

„Za sada se voda ispumpava, postavljeni su džakovi sa peskom i situacija je trenutno pod kontrolom“, kazao je Ničić.

Izvor: Kurir/ZA Media

Pogledajte još Više od autora

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.