PONOVO NA CRNOJ MAPI Vazduh „JAKO ZAGAĐEN“

0 0
Read Time:3 Minute, 13 Second
Skoro četiri puta veća koncentracija sumpor-dioksida (SO2) u odnosu na prosečnu, izmerena je jutros u Boru zbog čega se ovaj grad ponovo našao na mapi crnih ekoloških tačaka.
Na mernoj stanici Gradski park prosečna ocena za danas iznosi 241,83 mikrograma sumpor-dioksida po kubnom metru, zbog čega se vazduh vodi kao „jako zagađen“.
Međutim, prema rečima stručnjaka za kvalitet vazduha, ovo povećanje koncentracije sumpor-dioksida je kratkotrajno, a na sreću, ne predstavlja opasnost po ljudsko zdravlje.
„Dovoljno je i samo nekoliko minuta da oblak dima sumpor dioksida, od dimnjaka ili iz nekog dela postrojenja u topionici bakra RTB Bor, u procesu razblaživanja dođe do lokacije na kojoj se nalazi merna stanica. Dim se može kretati i u delovima, poput deset „balona“ od po desetak metara. Međutim, ovaj eksces nije strašan i neuobičajen i važno je da se retko dešava“ – kaže naš sagovornik.
Foto: www.sepa.gov.rs / screenshot
Grafički prikaz koncentracija Grafički prikaz koncentracije SO2 u Boru u poslednja 24 sata
Koliko će biti gust ovaj dim, objašnjava naš sagovornik, zavisi od uzroka kako je nastao. Ako uzmemo u obzir da je po domaćoj normi usklađenoj sa evropskim zakonima prosečna dnevna vrednost SO2 u vazduhu ne bi trebala da prelazi 125 mikrograma po metro kubnom, jasno je zašto se Bor ponovo našao na crnoj listi.
Naime, današnja prosečna koncentracija sumpor-dioksida iznosi 241,83 mikrograma, a u 7.00 ujutru izmereno je 828.25 mikrograma. U roku od sat vremena koncentracija se učetvorostručila, a zatim i postepeno opdala, da bi već od 9.00 sati bila ispod crte domaće norme.
No, na nivou satne vrednosti do 350 mikrograma po kubnom metru smatra se dozvoljenom koncentracijom, a na zdravlje ljudi sumpor-dioksid može da utiče tek ako se 500 mikrograma po kubnom metru zadrži u vazduhu duže od tri sata.
„Povećane koncentracije mogu traju od nekoliko minuta do nekoliko sati, a u ovom slučaju vidimo po podacima SEPA vidimo da je ta epizoda trajala tri sata. Dugotrajna izloženost ljudskog organizma povećanoj koncentraciji svakako nije zdravo, utiče na pluća i disajne puteve, a ekstremno velike koncentracije mogu da izazovu i trenutni poremećaj zdravlja, dok najekstremnije promene kao posledicu mogu imati smrt. Ali ipak o toj fazi ne treba pričati, jer je nemoguće da se ona u ovim uslovima pojavi“ – dodaje on.
Iako je topionica bakra najčešće izazivač ovih promena u vazduhu, u Boru ima i dodatnih lokanih izvora sumpor-dioksida.
„Povećanu koncentraciju u ovom zimskom grejnom periodu može da izazove i gradska toplana, koja radi na ugalj. Lokacija toplane je nepovoljna za brzo razblaživanje, u kotlini je, tako da može da izazove povećanje koncentacije sumpor-dioksida na području grada i merne stanice“ – kaže naš sagovornik.
Foto: S. Pikula / RAS Srbija
Kako dodaje naš sagovornik, vremenski uslovi u Boru, i uopšteno u istočnoj Srbiji, su takvi da je razblaživanje teško, nema strujanja vazduha, često se spušta sumaglica i magla.
„Govoreći iz iskustva, kada je radila stara topionica RTB Bor, mogućnosti su bile da koncentracija iznosi i čak 2 – 3.000 mikrograma. Uporedivši to sa kvalitetom vazduha u Boru od izgradnje nove topionice, mogućnost da koncentracija SO2 ponovo dosegne te brojke je mnogo manja i ovakve situacije ređe su nego ranije“ – dodaje stručnjak za kvalitet vazduha.
U martu izmereno 1.250 mikrograma

Iako je u februaru ove godine rečeno da je Bor izbrisan sa mape crnih ekoloških tačaka, 8. marta izmerena je koncentracija sumpor-dioksida od 1.250 mikrograma. Taj nivo je, kao što je bio slučaj i danas, porastao i opao za manje od dva sata i nije Boranima naneo zdravstvene probleme.

Kvalitet vazduha odličan u Srbiji

Inače, u ostalim delovima Srbije gde postoje merna mesta, vazduh se danas ocenjuje kao „odličan“. Izuzetak je samo stanica Novi Sad Spens, gde je vazduh „prihvatljiv“.

 

Izvor: Blic/Miroslava Brkic

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.