Počinje zima!

0 0
Read Time:1 Minute, 30 Second
Zima ove godine počinje 21. decembra, u 17 sati i 28 minuta, saopštilo je Astronomsko društvo „Ruđer Bošković“ u Beogradu.
U istom trenutku, za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje leto. Na dan početka zime obdanica je najkraća, a noć najduža.
Sunce u Beogradu izašlo je u 07.13, a zalazi u 16.00, što znači da će obdanica da traje osam sati i 47 minuta, a noć 15 sati i 13 minuta. 
Klimatski izgledi pokazuju da će temperature vazduha u toku zime 2017/18. godine u Srbiji biti iznad prosečnih vrednosti za oko jedan stepen, saopštio je republički hidrometeorološki zavod Srbije.

Drugim rečima, meteorolozhi očekuju da će zima koja je pred nama biti toplija u odnosu na prethodnu koja je bila hladna u većem delu Srbije. 

Meteorolozi očekuju da će vrednosti srednje zimske temperature vazduha biti u intervalu od jedan stepen do četiri stepena, odnosno od -4 do nula u planinskim predelima.

U toku zime se ne očekuju ekstremno niske temperature u dužem vremenskom period, odnosno ne očekuju se talasi hladonoiće i ledenih dana popurt onih iz februara 2012. kada je zabeležen veliki broj ledenih dana u kontinuitet.

Međutim, kako se ističe u saopštenju RHMZ-a, bez obzira obzira na klimatske izglede koji ukazuju da će zima biti iznad proseka, postojaće uslovi za pojavu talasa hladnoće, naročito krajem januara i početkom februara.

Izgledi su da će tokom decembra, januara i februara u većem delu Srbije, broj mraznih dana, sa minimalnom temperaturom vazduha nižom od 0 stepeni, biti u interval od 40 do 65, a na planinama od 65 do 85 dana.

Očekuje se i da će biti i od 10 do 20 ledenih dana, a na planinama od 25 do 45. 

Klimatski izgleda ukazuju da će tokom predestojeće zime količina padavina biti na nivou godišnjeg proseka.

 

Izvor: B92

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.