Počinje rekonstrukcija pruge Niš – Zaječar

Železnice Srbije sutra će započeti rekonstrukciju pruge Niš-Zaječar, najavilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

U saopštenju je ministarstvo navelo da će radovi krenuti u železničkoj stanici Matejevac kod Niša, odnosno na putnom prelаzu udаljenom oko 200 metаra od stаnične zgrаde u prаvcu Nišа.

Saobraćaj na pruzi Niš-Zaječar obustavljen je 14. februara, nakon trećeg iskliznuća vagona sa opasnim materijama od početka godine. Ministarka saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, koja je toga dana obišla prugu Niš-Zaječar kod Jasenovika, rekla je da će saobraćaj na pruzi biti obustavljen sve dok se rekonstrukcija ne završi.

Mihajlović je tada istakla da je država obezbedila pet milijardi dinara da ta važna regionalna pruga, koja nije obnovljena od 1961, ove godine bude rekonstruisana.

Nakon zatvaranja pruge Niš-Zaječar, 17. februara je na toj saobraćajnici iskliznuo voz koji je prevozio tri cisterne sa amonijakom. Reč je o vozu koji je ostao zaglavljen u Svrljiškoj klisuri nakon što je 14. februara iskliznuo iz šina.

Zbog uklanjanja dva vagona sa amonijakom koji su se prevrnuli nedaleko od Jasenovika, meštani tog sela su krajem januara na dva dana bili evakuisani iz svojih domova.

Pruga Niš-Zaječar izgrađena je pre skoro 100 godina, a poslednjih godina vozovi na toj saobraćajnici kretali su se prosečnom brzinom od 30 kilometra na sat jer je više od 60 odsto od ukupno 170.000 pragova istrulilo.

Izvor: Radio Magnum

Pogledajte još Više od autora

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.