Počeo sa radom Centar za dijalizu u Knjaževcu

Bubrežni bolesnici knjaževačke opštine kojima dijaliza održava život konačno mogu da odahnu.
U Knjaževcu je počelo sa radom Odeljenje za dijalizu, tako da oboleli neće više morati da prevaljuju do 100 kilometara do Zaječara i nazad radi ove intervencije. Sada u svom mestu dobijaju zdravstvenu pomoć po najvišim evropskim standrdima

„Novootvoreno odeljenje spasilo je neke pacijente putovanja i do 100 kilometara do Zaječara i nazad obzirom da su sela opštine Knjaževac razuđena. Dijaliza se vrši tri puta nedeljno i traje od četiri do pet sati. U knjaževačkoj opštini imamo 26 pacijenta kojima dijaliza održava život, ali zbog malih kapaciteta trenutno radimo u jednoj smeni, sa manjim brojem pacijenata, dok su ostali i dalje upućeni na Zaječar“, kaže profesor dr Vidojko Đorđević, internista nefrolog.

Knjaževačka bolnica očekuje dobijanje većeg aparata koji bi omogućio da se u jednom navratu dijalizira sedam do osam pacijenata, što bi značilo da će svi pacijenti sa teritorije ovog grada biti zbrinuti.

„Trenutno imamo oko 150 bubrežnih bolesnika koji će u dogledno vreme morati na dijalizu. U planu nam je da 13 pacijenata stavimo na listu čekanja za presađivanje bubrega“, kaže profesor dr Đorđević.

 

Izvor: Kurir.rs

Pogledajte još Više od autora

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.