Planirano povećanje plata u javnom sektoru od sedam do 12 odsto

0 0
Read Time:1 Minute, 22 Second

Prema uputstvu za pripremu budžeta za 2019. godinu, zaposleni u javnom sektoru sledeće godine mogu očekivati uvećanje plata od sedam do 12 odsto, objavilo je Ministarstvo finansija. 

Najveće povećanje mogu očekivati zdravstveni radnici i to 12 odsto medicinski i stomatološki tehničari, a uvećanje od deset odsto doktori.
Tabela povećanja
Sužbenici Ministarstva unutrašnjih poslova, Bezbednosnoinformativne agencije i Ministarstva odbrane mogu očekivati uvećanja plata od devet odsto.
Uvećanje od devet odsto planirano je i za zaposlene u osnovim i srednjim školama i u ustanovama visokog obrazovanja, ali i radnicima socijalne zaštite.
Zaposleni u Poreskoj upravi i Upravi carina mogu očekivati uvećanje od 8,5 odsto, dok će drugi zaposleni u javnom sektoru, prema projekcijama Ministarstva finansija, imati uvećanja od 7 odsto.
Takođe, u 2019. osnovica za obračun i isplatu plata sudija isplaćivaće se 70 odsto iz izvora prihoda budžeta, a 30 odsto iz prihoda ostvarenih po osnovu naplate sudskih taksi koje pripadaju pravosudnim organima.
U okviru javnog sektora najveće smanjenje zaposlenosti je zabeleženo u javnim državnim preduzećima, ali i u administraciji i obrazovanju.
U avgustu 2018. godine, prosečna neto zarada iznosila je 49.773 dinara, što je ostvareni realni međugodišnji rast od 4,1 odsto.
Na rast zarada u ovom periodu uticalo je i povećanje minimalne cene rada po radnom času, sa 130 dinara koliko je iznosila u 2017. na 143 dinara počev od januara 2018. godine.
U periodu januar–avgust 2018. godine realna prosečna neto zarada realno je povećana za 4,3 odsto.

Ministarstvo finansija objavilo je da će privredni rast ove godine iznositi 4,2 odsto, a u 2019. godini 3,5 odsto.  

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.