Pet kompanija za RTB nudi između 500 i 600 miliona dolara

0 0
Read Time:1 Minute, 8 Second

Za stratešku saradnju sa Rudarsko-topioničarskim basenom Bor pet od osam zainteresovanih kompanija je ponudilo između 500 i 600 miliona dolara, piše današnji Blic.

Svih pet kompanija poslale su ponude pošto su prethodno uradile rudarsko-geološki i tehnološko-metalurški presek stanja kao i detaljan izveštaj o poslovanju RTB.

Taj list navodi da je „reč o vrlo ozbiljnim kompanijama“, čija imena u Vladi Srbije ne mogu da otkriju jer još nije raspisan tender.

Dodao je da su u pitanju dve kanadske, jedna ruska i dve kineske kompanije, „sve izuzetno ozbiljni igrači na svetskom tržištu bakra“.

Ove kompanije, navodi list, žele da investiraju i do 500 miliona dolara u otvaranje dva nova rudnika – Cerovo 2 i Cerovo primarno, što su najveća nalazišta koja kompanija ima.

Dodatnih do 100 miliona dolara, ponuđeno je za proširenje proizvodnje u borskom rudniku Veliki Krivelj i nalazištu Južni revir u Majdanpeku, piše Blic.

Za aktiviranje Cerova 2, kako se navodi, neophodno je 120 miliona evra i Vlada Srbije je spremna da finansira deo te sume potreban za početak eksploatacije.

Vek trajanja novog rudnika, kako se predviđa, bio bi 20 godina a eksploatacijom bi se dobilo 400.000 tona bara, 20 tona zlata i oko 120 tona srebra.

List navodi da bi se aktiviranjem tog rudnika omogućio pristup najvećem ležištu bakra koje RTB ima, Cerovo primarno, za čiji je početak rada neophodno 350 miliona evra.

Izvor: Beta

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.