PANIKA U PRIŠTINI ZBOG PODRŠKE KONGRESMENA SRBIJI

0 0
Read Time:1 Minute, 59 Second

Prava panika zavladala je među albanskim liderima zbog toga što gotovo polovina potpisnika ima značajan uticaj na kreiranje spoljne politike SAD.

IZVOR

Čak sedmoro kongresmena koji su podržali Srbiju članovi su i veoma važnog Spoljnopolitičkog komiteta Kongresa, gde se donose preporuke, deklaracije i rezolucije za trasiranje diplomatskog kursa Vašingtona. To su Klaudija Tinej, koja je i kopredsedavajuća Srpskim kokusom, zatim Brajan Ficpatrik, Greg Stjuart i Bred Šnajder, kao i Dejvid Ciclin, Den Majzer i Ted Liju.

Pored njih, pismo su parafirali i članovi još dva veoma značajna komiteta – Vojnog (kongresmeni Majk Tarner i Mark Visij) i Obaveštajnog (Erik Svoulvil i Bred Vinstrap). Među kongresmenima koji su dali podršku Srbiji je još članova Srpskog kokusa: Emanuel Klaver, Gas Bilirakis, Dejvid MekKinli, Bil DŽonson i Frenk Mirvan.

Do sada je važilo nepisano pravilo da albanski lobisti imaju veliki uticaj na Kapitol hilu, posebno u Spoljnopolitičkom komitetu, odakle su neretko izlazile antisrpske rezolucije i deklaracije. Ova značajna promena balansa podrške na mestu gde se kreira spoljna politika SAD, rezultat je rada srpske diplomatije, saradnje i dobrih veza predsednika Aleksandra Vučića, ministra diplomatije Nikole Selakovića i ambasadora naše zemlje u SAD Marka Đurića, koji je pojedinačno razgovarao sa svakim od potpisnika, pišu „Novosti“.

Kako za „Novosti“ kaže ministar Selaković, ovim neće biti stavljena tačka na diplomatske napore Srbije da se unaprede odnosi sa SAD:

„Uveren sam da će uskoro biti dobrih i pozitivnih iznenađenja za celu našu javnost. Pismo podrške kongresmena pokazuje da je neke stvari zaista moguće menjati kada ozbiljno, vredno i posvećeno radite. Unapređenje odnosa sa SAD ostaje jedan od naših spoljnopolitičkih prioriteta, a promena tih odnosa traži ozbiljnu energiju i rad. Takve stvari se ne događaju preko noći, naša diplomatija u budućnosti će još više ulagati u te odnose.“

„Zahvaljujući politici Vučića, odnos SAD prema Srbiji se bespovratno menja nabolje. Ovo pismo je dobar signal i temelj potencijalne obnove starog savezništva“, dodao je on.

Uspeh bez angažovanja lobista

„U slučaju pisma podrške kongresmena, naša zemlja nije posegla za konsultantskim agencijama, lobistima, koje albanska strana obilato koristi godinama. Ipak, i pored tog vida lobiranja, Priština se nedavno hvalila pismom podrške kongresmena, ali ga je potpisalo tek sedmoro“, rekao je Selaković.

Inače, u pismu podrške Srbiji koje su poslali Bajdenu, kongresmeni su, između ostalog, naveli da nema mnogo zemalja koje imaju istoriju diplomatskih odnosa dugu 140 godina, snažne odbrambene, bezbednosne i ekonomske veze, kao što je slučaj sa Srbijom i SAD.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.