Otvaraju rudnik zlata

0 0
Read Time:1 Minute, 4 Second

Lj. Trifunović, Večernje novosti

Rudarsko-topioničarski basen (RTB) „Bor“ i multinacionalna kompanija „Glenkor“, jedna od najmoćnijih rudarskih korporacija na svetu, zajednički će ući u posao oko aktiviranja i eksploatacije rudnika zlata „Čoka Marina 1“, kod Majdanpeka.

Ovo je, za Novosti“, potvrdio Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB „Bor“.
– Po dogovoru sa predstavnicima „Glenkora“, nakon aktiviranja i početka eksploatacije, koncentrat iz „Čoka Marina 1“ pretapaće se u njihovoj topionici u Kazahstanu – objašnjava Spaskovski.

– Jer, u rudniku „Čoka Marina 1“, pored značajnih količina zlata, srebra i bakra, ima i olova, cinka i kadmijuma. Zbog toga, ta sirovina ne bi mogla da se pretapa u borskoj topionici, budući da mi nemamo tehnologiju kojim bi se moglo sprečiti veliko ekološko zagađenje, do kojeg bi došlo pretapanjem tog koncentrata u borskom metalurškom agregatu.
U „Čoka Marinu 1“, u kome su overene rezerve od oko 240 hiljada tona rude, ima oko 4,4 odsto bakra, 14 grama po toni zlata i gotovo 100 grama po toni srebra. Primera radi, ležišta sa jedan odsto bakra i dva grama po toni zlata smatraju se – izuzetno bogatim.
– Eksploatacijom „Čoka Marina 1“ ostvarićemo čist profit od oko 28 miliona dolara – podvlači Spaskovski.
Inače, ovaj rudnik je otkriven još 1981. godine, ali do sada nije eksploatisan, jer nije bilo odgovarajuće tehnologije za pretapanje koncentrata iz tog ležišta.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
100 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

12 thoughts on “Otvaraju rudnik zlata

 1. Biće dobro ako se zaista ta ruda ne bude topila u borskoj Topionici.

  Ali, ko i čime garantuje da će to zaista biti tako i kad se rudnik otvori, jer sada se to ne radi verovatno samo iz razloga što RTB nema sam toliko para za otvaranje tog rudnika pa se zato i anganžuje „Glenkor“ koji u svetu važi za firmu koja novac stiče sumnjivim poslovima a zatim ga ulaže u onim ze­mlja­ma gdje po­sto­ji po­ve­ća­ni ri­zik ula­ga­nja i gde se dru­ge kom­pa­ni­je ret­ko usu­đu­ju da bu­du pri­sut­ne.

  Naime, firma Glen­co­re In­ter­na­ti­o­nal A.G je naj­ve­ća pri­vat­na tr­go­vač­ka kom­pa­ni­ja na sve­tu.Ba­vi se tr­go­vi­nom, i u ma­njoj mje­ri pro­iz­vod­njom: me­ta­la, ru­de, naf­te i naft­nih de­ri­va­ta kao i po­ljo­pri­vred­nih pro­iz­vo­da (pr­ven­stve­no ži­ta­ri­ce).Osno­vao je ame­rič­ki tr­go­vac je­vrej­skog po­re­kla, Mark Rič (Marc Rich) čovek koji u svetskoj javnosti ima veoma lošu reputaciju jer je uglavnom povezivan sa mafijom, a firmu je osnovao 1974. go­di­ne, ka­da se od­vo­jio od Phil­lip Brot­hers-a, kom­pa­ni­je ko­ja je ta­ko­đe tr­go­va­la naf­tom i me­ta­li­ma. Glen­kor je do da­nas ma­lo pro­me­nio od svog ne­ka­da­šnjeg imi­dža, pa i da­lje va­ži za kom­pa­ni­ju ko­ja po­slu­je u onim ze­mlja­ma gdje po­sto­ji po­ve­ća­ni ri­zik ula­ga­nja i gdje se dru­ge kom­pa­ni­je ret­ko usu­đu­ju da bu­du pri­sut­ne.

  Evo šta o Marku Richu piše SLOBODNA EVROPA (17. april 2007.): „Mark Rich je jedan od najvećih živih mafijaša u svetu. U Americi ga zovu “kralj utaje poreza”, a u Rusiji “Grandfather Russian Mafiya”. Fransis Evans je autor članka objavljenom u Švajcarskim novinama iz kojih izdvajam samo neke detalje. Njegova imovina je još 1983. procenjena na 10 milijardi dolara. Nezakonito je sarađivao sa ajatolahom Homeinijem iz Irana. Bio je povezan sa Sadamom Huseinom u čuvenoj aferi “nafta za hranu”. Interpol tvrdi da je Mark Rič učestvovao u stvaranju ruske mafijaške firme Nordeks. Prali su novac preko njujorške banke, a pare i lopovi su završili u Izraelu“.

  Možemo li se na osnovu saradnje kompanije Marka Richa sa RTB-om zaista nadati da se navedeni koncentrat iz budućeg rudnika Čoka Marin zaista neće prerađivati u Boru, pogotovu što postoji osnovana sumnja da RTB Bor tokom devedesetih nije ispunio ugovore o vraćanju bakra od prerađenog koncentrata „Glenkoru“.

  Inače o opasnosti prerade ove rude u Boru već je bilo reči – vidi:
  http://bokisingl.wordpress.com/2009/07/18/zasto-je-rtb-doveden-do-ruba-propasti-treci-deo/
  http://bokisingl.wordpress.com/2009/08/21/novi-majdanpecki-rudnik-zlata-coka-marin-jos-jedna-ekoloska-bomba-neslucenih-razmera/

 2. Ja prvo ne verujem u ovaj poso,jer vise od 20’et godina u Boru se prica da ce biti ovo ga ili onoga u smislu posla ili nesto da se napravi.Prvo se samo bazira na pricama a posle ostaje samo najobicnija magla,koji politicari prodaju narodu.Drugo ja ne verujem da ce ta kompanija da tu rudu salje u kazakstan jer je daleko.Ko ima nalaziste bilo koje rude u svetu tu je odmah i topi jer ima u slopu i topionicu.A na kraju sta su sve topili u Borskoj topionici i sta smo sve gutali bolje i da ne pricamo,i tako ce se i sad zavrsiti sa gutanjem,ako se realizuje taj poso!Ali cisto sumnja

 3. Povodom clanka o firmi Clencore, saljem nekoliko objavljenih komentara na Slobodnoj Evropi, iz serije od 68 komentara o Organizovanom kriminalu. Slobodno ih objavite. Uzgred, sadasnji gen. dir. RTB-a Blagoje Spaskovski je vencao Sainovica.

  [16.4.2007 6:46:05 ] Slobodna Evropa
  CETVRTI KOMENTAR: Kada su KGB-ovci zakljucili da vise ne isplati odrzavanje komunizma, SSSR-a i Varsavskog Ugovora, sami su prihvatili da se oni razbiju. Veliku ulogu je odigrao (ako ne i najvecu) mafijas Mark Rich, koji je 1989. g. uvezao u borski RTB cuveni koncentrat bakra sa zivom i radioaktivnim otpadom. Najblizi Milosevicevi i Sainovicevi saradnici i rodjaci su u tom “smrtonosnom biznisu” zaradili milijarde dolara, a borsko groblje sada radi sa 300% kapaciteta. Ubrzo je Mark Rich postao „Grandfather Russian Mafia“, a pojedini KGB-ovci milijarderi. Zato dajem skracene izvode najpoznatijih svetskih casopisa o mafijasima.
  Indymedia Documentattion Project je 16. maja 2005. objavila da je Marc Rich, milijarder, rodjen 1934. u Holandiji. Januara 2001. g. pomilovao ga je Bil Klinton (nekoliko sati pre isteka mandata, da to ne moze da ospori Kongres). Zivi od 1983. g. u Svajcarskoj (Zoug), kao direktor firme Marc Rich Holding. Gregory Loutchanski je cuveni ruski mafijas, koji je prebegao u Austriju. Firma Marc Rich Holding je 1974. g. osnovala Glencore international, koja trenutno ima preko 50 filijala sirom bivseg SSSR-a i najveci je proizvodjac aluminijuma u SAD. Italijanska anti-mafijaska policija je 25. novembra 2002. g. u Bolonji zapocela tajnu operaciju “toile d’araignee”. Ispitivali su 150 racuna Marc Rich-a i Loutchanskog, u bankama Benex (SAD), Lowland (SAD), Becs (SAD). To su filijale cuvene banke Bank of New York. Takodje, i u banci Credit Lyonnais (Francuska). Sedam MILIJARDI DOLARA je proslo kroz banku Bank of New York u toku 1997. g. Novac je dolazio iz banaka drzava bivseg SSSR-a.
  Loutchanski je 1989. g. formirao u Becu metalursku firmu Nordex, koja ima filijale u Kanadi, Nemackoj, Irskoj, Letoniji, Rusiji, Ukrajini i Svajcarskoj. Interpol je utvrdio da je to zajednicka kompanija Marc Rich-a i Loutchanskog. Firma Metaleurop iz Nordenhama (Nemacka) proizvodi elektroliticki cink. Saradjuje sa svajcarskom firmom Xstrata (filijala firme Glencore), koja je takodje konkurisala na Tenderu za kupovinu RTB-a. Izvrsene su transakcije 100 miliona dolara izmedju Metalueurop-Glencore (Xstrata).
  Washington Times je 21. juna 2002. g. objavio da je ruski mafijas Gregory Loutchanski bio gost u Beloj kuci (SAD) i u Izraelu. Da je formirao metalursku firmu Nordex, koja ima filijale u Moskvi, Becu i SAD. Da ga je Marc Rich povezao sa predsednikom Klintonom. Nordex je trgovao nuklearnim materijalom, narkoticima i oruzjem, uz dozvolu KGB-a. Oktobra 1993. g. Loutchanski je vecerao sa predsednikom Demokratske stranke u Vasingtonu, a sa Klintonom 11. jula 1995. Nemacka tajna sluzba je ispitivala delovanje firme Nordex, koja je ostvarila promet od 3 milijarde dolara u trgovini sa zapadom. Nordex je najverovatnije saradjivao sa Severnom Korejom i Irakom. Nordex kontrolise 100 firmi iz bivseg SSSR-a, koje saradjuju sa zapadom. Loutchanski je cesto gostovao u Kanadi i Izraelu. Kompanija Nordex je odigrala glavnu ulogu u razbijanju SSSR-a.
  Washington Times je 12. jula 2004. g. objavio clanak sa podnaslovima: Clinton Scandals, Glencore, Marc Rich, Nordex, NRLC, Russian Mafiya. Napisao je da je ruski mafijas Loutchanski osnivac firme Nordex, da je vecerao sa predsednikom Klintonom, da je firma izvozila nuklearni materijal na zapad i uvozila radioaktivni otpad.
  The Observer je objavio 16. juna 2002. g. da su mafijasi Igor i Oleg Berezovskii zaradili 9 milijardi dolara za sest godina. Americka kompanija Benex Worldwide je saradjivala sa cuvenom bankom Bank of New York, preko koje su “prali pare”. Njihova kompanija Kama Trade ima prostorije u eksluzivnom delu Pariza (Champs Elysée).
  Nastavak sledeceg dana.
  S postovanjem.
  Boza Bogdanovic, Bor
  *****
  [17.4.2007 14:45:33 ] Slobodna Evropa
  PETI KOMENTAR: Mark Rich je jedan od najvecih zivih mafijasa u svetu. U Americi ga zovu “Kralj utaje poreza”, a u Rusiji “Grandfather Russian Mafiya”. Fransis Evans je autor članka objavljenom u Švajcarskim novinama iz kojih izdvajam samo neke detalje. Njegova imovina je još 1983. procenjena na 10 milijardi dolara. Nezakonito je sarađivao sa ajatolahom Homeinijem iz Irana. Bio je povezan sa Sadamom Huseinom u čuvenoj aferi “nafta za hranu”. Interpol tvrdi da je Mark Rič učestvovao u stvaranju ruske mafijaške firme Nordeks. Prali su novac preko njujorške banke, a pare i lopovi su završili u Izraelu.
  Hilari Klinton je kao prva dama SAD uspostavila vezu izmedju americkog mafijasa Mark Rica i njenog supruga Bila Klintona, predsednika SAD. Marc Rich je postao veliki donator Demokratske stranke, a takodje i covek koji je lobirao u svojim krugovima biznismena i mafijasa za Klintona. To prijateljstvo je bilo javno, sve do sudjenja Ricu zbog utaje poreze (od preko 200 miliona dolara) i njegove poslovne saradnje sa Homeinijem. Smatra se da bi Ric bio osudjen na 300 godina zatvora (prakticno, dozivotno), ali ga je predsednik Klinton abolirao 20. januuara 2001. godine, svega dva sata pred istek mandata, da to Senat ne bi mogao da ospori (otvori veb-sajt CNN-a i zatrazi podatke o Mark Ricu). “Danas” je februara 2004. g. objavio duzi feljton «Propast vreba iza coska», novinara Dejvida Halberstama. Ceo clanak (od 10. februara) u feljtonu je posvecen vezi izmedju predsednika Bila Klintona i mafijasa Mark Rica. Rich je prebegao u Svajcarsku i rasformirao firmu “Marc Rich”, a posao su nastavile glavne filijale Glencore i Trafigura.
  Mark Rich je uspeo da se uvuce u dvor iranskog saha Pahlavija i da sa njime realizuje velike poslove sa naftom. Nakon Sahovog pada, nastavlja poslovnu saradnju sa njegovim naslednikom Homeinijem. Od njega kupuje naftu po 20 dolara/barel i preprodaje je po 40 dolara na trzistu. Zbog toga je bio optuzen u SAD za izdaju, jer je predsednik Karter zabranio svaku trgovinu sa Homeinijem u toku poznate krize sa taocima.
  Henri Kisindzer (cuveni ministar inostranih poslova u vreme Kenedija) bio je kasnije direktor firme 20th Century Fox, u kojoj je Mark Rich imao polovinu akcija. Kako kaze novinar Koptas, koji je napisao knjigu o Ricu, “Mark Rich je uvukao Kisindzera u paukovu mrezu”. Smatra se da je Rich direktno ucestvovao u postavljanju i smenjivanju 30-ak Vlada u svetu. Sto se Srbije tice, u svim Vladama u poslednjih 15 godina (ukljucujuci i sadasnju), Rich ima pod kontrolom bar polovinu ministara, zahvaljujuci dobro rasporedjenim sponzorima u nekoliko stranaka.
  Glencore i Trafigura sada ostvaruju godisnji zvanicni promet od preko STO MILIJARDI DOLARA u stotinu filijala sirom sveta, ukljucujuci i sve drzave bivseg SSSR-a. Posto je Mark Ric poslednjih decenija zvanicno trgovao obojenim metalima, energentima, zitaricama i elektricnom energijom (a nezvanicno oruzjem i nuklearnim otpadom), onda je jasno koja su jugoslovenska preduzeca trgovala sa njime. Navescu ona, za koja sam 100% siguran. To su najvazniji bivsi i sadasnji pogoni RTB-a, Zorka Sabac, NIS, EPS, Fabrika kablova iz Jagodine, Valjaonica bakra i Valjaonica aluminijuma iz Sevojna, Aluminijumski kombinat iz Podgorice itd, odnosno preko 70% privrede Srbije i Crne Gore. Na veb-sajtu firme “Zorka Holding” iz Sapca pise: „Poslovanje sa stranim firmama ostvarivano je posredstvom renomiranih firmi: Mark Rich ; Glencore ; Trafigura ; Balkan.“ Aluminijumski kombinat iz Podgorice dugovao je firmi Glencore skoro 100 miliona dolara, a prodat je za “saku dolara” Deripaski.
  Golobradi Oleg Deripaska, rodjen 1968. godine, objavio je intervju sa Borisom Jelcinom pre 10-ak godina, napisao knjigu o njemu, susreo sa njim i njegovom porodicom vise puta zbog knjige, ozenio njegovu unuku i postao jedan od najvecih KGB-ovih tajkuna. Forbes.com je objavio da je Deripaska 2004. g. bio 143-i, a vec 2006. g. 63-i bogatas sveta. Njegove najvaznije kompanije su RusAl, Bazni element, SMR…
  *****
  [18.4.2007 8:21:11 ] Slobodna Evropa
  SESTI KOMENTAR: Borski RTB je 1989. uvezao 10.000 tona cuvenog portugalskog kocentrata sa zivom i radioaktivnim otpadom. Koncentrat je isporucila firma “Mark Rich”, a posrednik je bio Genex. Ocigledno je da je u koncentratu bilo RADIOAKTIVNOG otpada, jer je 29. avgusta doslo do povecanja radijacije u Beogradu 3.400 puta, a ko zna koliko u Boru i okolini. Pukla je bruka, koja je na jedvite jade zataskana. Ubrzo je doslo do raspada SSSR-a, pa su stvorene ogromne mogucnosti sirom bivseg SSSR-a za uvoz radioaktivnog otpada, sto su Mark Ric i KGB-ovi tajkuni garantovano iskoristili, uz pomoc nasih “biznismena”, iskusnih u tom poslu. Skladiranje otpada se placa oko 2.000 dolara po kilogramu, pa su zaradili milijarde dolara u tom “smrtonosnom biznisu”. Kasnije je u Moskvi osnovana zloglasna Veksim banka, kroz koju su prosle stotine miliona RTB-ovih para, kojima se zaturio trag. Mark Ricovi sluzbenici Vuk Hamovic i Vojin Lazarevic su akcionari Veksim Banke i nase Nacionalne stedionice.
  Instiktivno sam osetio jos 2001. g. koliku ulogu ima Mark Rich u medjunarodnom kriminalu, razbijanju SFRJ i SSSR-a, stvaranju KGB-ove i Mirine udbaske mafije, unistavanju ugleda DOS-a (preko sponzora i ubacenih ministara), pljackanju i vracanju Srbije u Cetvrti oktobar. Zato sam dr Djindjicu i prof. Micunovicu i usmeno i pismeno ukazivao bas na njega. Od njih dvojice i njihovih najblizih saradnika nisam dobio nikakvu podrsku, i ako su me obojica odlicno poznavali, pa sam zato demonstrativno krajem 2003. g. izasao iz DC (posle 12 g. staza u DS i GO DC)?!
  Aprila 2001. zamolio sam na sastanku GO DC Jovu Vukelica, tadasnjeg dir. “Politike”, da u arhivi Politike pronadje biografiju ministra Gorana Novakovica, jer sam sumnjao da je povezan sa Mark Ricom, nasom i KGB-ovom mafijom. Vukelica sam odlicno znao sa brojnih sednica GO DC, kao i na osnovu toga da je pre Petog oktobra bio licni sekretar preds. DC prof. Micunovica. Jovo je kategoricki tvrdio da je min. Novakovic ciste biografije i da nema nikakve veze sa Mark Ricom. Kasnije sam na veb-sajtu Djindjiceve Vlade nasao biografske podatke o svim ministrima. Novakovic je pre Petog oktobra radio u Mark Ricovom Glenkoru (bio je zaduzen za Kaspijski region), a njegovi “savetnici” i “eksperti” u Ministarstvu energetike i rudarstva bili su sitni lopovi i prevaranti Zoran Janjusevic (sofer iz Bosne?!) i Nemanja Kolesar (kasnije, sekretar Vlade g. Djindjica?!), ciji otac vec dve decenije ima gradjevinsku firmu u Rusiji. Obojica su bili ucesnici poznatog skandala sa podmicivanjem, ali je samo Janjusevic uslovno osudjen pre dva meseca. Kolesara je zastitio mocni milijarder u dolarima Miskovic (sponzor DS), jer je Kolesar do Petog oktobra radio kao pravnik u njegovoj Delta banci.
  Nastavak sledeceg dana.
  S postovanjem.
  Boza Bogdanovic, Bor

 4. [18.4.2007 10:38:33 ] Slobodna Evropa
  SEDMI KOMENTAR: Najnoviji dogadjaji u Srbiji i problemi sa Kosovom samo su posledica, a mnogo su vazniji uzroci. Ja zastupam tezu da je veci deo DOS-a stvoren parama od radioaktivnog otpada, a da je dobar ostatak kupljen posle Petog oktobra, kada su sa Milosevicevim udbaskim tajkunima podelili pare sa Kipra. Navescu dokaze, a neka me neko slobodno demantuje. Ulazim u veoma skakljivu temu, pa cu krenuti sa stenogramom.

  Ovo je skracena verzija stenograma od 16-e do 44-e strane, sa rasprave u Izvrsnom vecu Socijalisticke Republike Srbije, koja je odrzana 14. 11. 1989. godine, povodom poslanickog pitanja g-dje Jelke Miljkovic iz Nisa, postavljenog 26. avgusta o povisenoj radijaciji u oblasti Beograda, dana 19. avgusta 1989. godine. Drugarica Jelka Miljkovic (komunisticki delegat iz Nisa), je tom prilikom polozila sve ispite iz humanosti, za razliku od mnogih gospodja i gospode (poslanika i ministara ekologije i zdravlja) iz DOS-ove Skupstine i Vlade, koji i dalje veoma disciplinovano prikrivaju navedenu aferu. Ova skracena verzija stenograma je u celosti objavljena u Timockoj-krimi reviji 15. 01. 2003. godine, pod naslovom: „Afera stara skoro 15 godina“ (4 strane). Niko drugi u Srbiji nije hteo da je objavi, a ponudio sam je mnogim stampanim medijima, ukljucujuci i “Borske novine”?! Pre godinu dana je objavljena u „Istini“ iz Beca, a 23. aprila 2006. poslao sam je pomocu E-maila u 14 ambasada NATO-pakta.

  Napomena: Ova skracena verzija u potpunosti odgovara kopiji stenograma od 29 strana, sto se moze proveriti u Sekretarijatu unutrasnjih poslova u Boru, kome sam 07. marta 2002. godine predao svoju zvanicnu i zavedenu pismenu Izjavu posle informativnog razgovora. Ministar Dusan Mihajlovic je naredio da me uhapse, zato sto iznosim lazi o radioaktivnom otpadu (video sam originalnu verziju tog dokumenta). U pismenoj Izjavi sam imao skoro sto strana. Nisu me uhapsili, ali nisu nista preduzeli da druge uhapse.

  16-a strana: Naredba Predsednistva SR Srbije od 01. 11. 1989. g. da Izvrsno vece Skupstine SR Srbije pripremi Izvestaj o postavljenom delegatskom pitanju g-dje Jelke Miljkovic.
  17-a strana: g-dja Jelka Miljkovic: “Izvrsno vece je svojim tvrdoglavim stavom da se nista u avgustu nije dogodilo kod Kladova i Beograda, ozbiljno poljulalo svoj autoritet, pa mi se ponovo, kao i svima nama, postavlja pitanje koga stiti srpska Vlada. Da li stiti interese naroda i njegovog zdravlja ili stiti svoje ministre i rukovodioce “Vince”?

  … Drugo, zasto je uz konstataciju (citiram): “u toku cele 1988. g. i u 1989. g. sva redovna sistematska ispitivanja nisu pokazala da je dolazilo do prekomernog radioaktivnog zagadjivanja na teritoriji SR Srbije” (zavrseno citiranje), bilo potrebno da odmah cetiri institucije pristupe vanrednom uzorkovanju na terenu Kladova, i to sve pod oznakom “strogo poverljivo”?!”
  S postovanjem.
  Nastavlja se.
  Boza Bogdanovic, Bor

  *****

  [19.4.2007 7:51:30 ]
  OSMI KOMENTAR:
  19-a strana: g-dja Jelka Miljkovic: “Trece, ako je situacija bila normalna, zasto je na noge dignuto devet institucija i nalozeno vanredno merenje, i to u cetiri institucije uporedo, da bi se na kraju “Vinca” odrekla svojih izvestaja. Konkretno, radi se o Izvestaju Nade Ajdacic i Martica, koji se u “Vinci” iskljucivo bave profesionalno ovim merenjima dugi niz godina. Uostalom, ovim strucnjacima je odlozen odlazak na godisnji odmor, da bi po nalogu Ilije Plecasa, izvrsili ovu radnu obavezu. Zasto je onda povucen izvestaj Ajdaciceve i Martica, koji je bio osnova za moje istupanje na prosloj sednici. A isti izvestaj je svedocio o povecanoj radioaktivnosti padavina 3.400 puta u odnosu na najnizu vrednost osnovnog fonda, i to u avgustu 1989. godine.”

  20-a strana: g-dja Jelka Miljkovic:…. “novi radio-nuklidi sa izuzetnim spektrom.
  … Rukovodioci “Vince” Miodrag Stojic i Marko Ninkovic javno su na beogradskoj televiziji 31. oktobra 1989. g. tvrdili da nema nikakvog radioaktivnog povecanja i da oni ne znaju za drugi izvestaj o kome govorim. To su ponovili i republicki funkcioneri, Filimonovic i Ljubica Bujanic, koja je izvestaj, o kome sam govorila i prosli put, primila i svojerucno potpisala 22. avgusta ove godine, i oni su o tom izvestaju raspravljali na tri sastanka radne grupe sa svim resornim ministrima, a znate da je 26. avgusta, na moje delegatsko pitanje bilo cudjenje uopste o kom izvestaju ja to govorim, i da ne znaju o cemu se to radi.
  … Cetvrto, Izvrsno vece u svom odg…

  *****

  [21.4.2007 8:09:47 ]
  DEVETI KOMENTAR:
  19-a strana: g-dja Jelka Miljkovic: Cetvrto, Izvrsno vece u svom odgovoru na moje pitanje i danas, 14. novembra 1989. g. tvrdi uporno: “Da nije utvrdjeno povecanje radioaktivnosti, niti postojanje svezih fisionih produkata, pa stoga nije bilo, niti ima osnova, za preduzimanje posebnih mera zastite.”

  …. Ali, povecane radioaktivnosti u avgustu je bilo i imali smo gama-zracenja, koja ni u kom slucaju nisu primerena prirodnom sastavu atmosfere. Naime, u spektru su identifikovani i kvantitifikovani odredjeni kratkoziveci radio-nuklidi vestackog fisionog porekla, a to upucuje na njihovo reaktorsko poreklo.”
  21-a strana: “Iza ove tvrdnje ne stoje samo Nada Ajdacic i Martic, dva najkompetentnija strucnjaka za ove poslove u “Vinci”. Do istih rezultata dosla je i Svetlana Bjelogrlic iz RTB Bor, potpuno nezavisnim merenjima. U njenom Izvestaju o radioloskim ispitivanjima otpadnih voda i drugih materijala u Borskoj reci pise: “Rezultati analiza koji su dospeli 29. 06. 1989. godine su ukazali na to da su ispitivane otpadne vode izvor kontaminacije zivotne sredine radioaktivnim materijalima. U svim uzorcima vode, osim TIR-ovih i Borskog jezera, sadrzaj radioaktivnih materija daleko je veci od dozvoljenih. Gamaspektrijske analize, koje su nakon ovog zakljucka usledile, potvrdile su nalaze o izrazenoj povisenoj kontaminaciji okoline radioaktivnim materijama i kvalitativno identifikovale pojedinacne radio-nuklide u ukupnoj smesi. U svim uzorcima su konstatovani sadrzaj kontaminanata, pa cak i u vodi Borskog jezera. Zastrasujuca je cinjenica sto su, pored prirodnih nuklida, prisutni nuklidi artificijelnog, odnosno vestackog porekla, kratkoziveci, cije je dejstvo veoma poznato. Globalno receno, sadrzaj vecine radio-nuklida u ispitanim otpadnim vodama je hiljade puta veci u odnosu na sadrzaj istih u vodama Borskog jezera, gde su takodje identifikovani nuklidi vestackog porekla.”
  S postovanjem.
  Nastavlja se.
  Boza Bogdanovic, Bor

  *****

  [24.4.2007 5:31:29 ] Slobodna Evropa
  DESETI KOMENTAR:
  22-a strana: Jelka Miljkovic: “Sada obratite paznju na njenu poslednju konstataciju: “Uostalom, prisutvo radio-nuklida u otpadnim industrijskim vodama moze biti samo posledica njihovog koncentrisanja i unosenja u tehnoloski proces proizvodnje, odakle postoji mogucnost distribucije raznim putevima do coveka i prirode.

  … Simptomaticno je da rukovodioci “Vince” sada negiraju i svoje strucnjake, koji daju identicne i opasne nalaze o vestackim radio-nuklidima. A jos je cudnije da Republicko Izvrsno Vece daje ovakve odgovore na moja pitanja, zaobilazeci radio-nuklide reaktorskog porekla….

  … Javnost mora sto pre da sazna otkuda kratkoziveci radio-nuklidi fisionog, tj. reaktorskog porekla u na{oj zivotnoj sredini…. Ako RIV i dalje bude verovao rukovodstvu “Vince”, onda javnost sigurno nece verovati ni buducoj srpskoj Vladi, a ovoj sadasnjoj bar ja licno ne verujem.”
  23-a strana: “Izrekla sam osnovanu sumnju da artificijelno (vestacko) poreklo nuklida moze da vodi poreklo iz Brider-reaktora.

  … Sesto, u odgovoru Izvrsnog veca pise i ovo: “Prema podacima sistematskog merenja radioaktivnosti u Republici, odnosno u regionu Zajecar, pa i po dodatnim merenjima izvrsenim u avgustu, nije utvrdjeno povecanje radioaktivnosti u proteklih jedanaest godina, izuzev povecanja radioaktivnosti izazvane Cernobilskim akcidentom 1986. godine, cije se posledice i dalje registruju.”

  … Ovaj pasus je podvucen u izvestaju. Time je RIV hteo da se istakne kategoricnost ove tvrdnje, ali postoje podaci koji ovaj krunski pasus iz odgovora RIV-a ruse iz temelja.

  … Iz izvestaja: “Kontaminacija radioaktivnim materijama povrsinskih voda Timoka i Peka”, koji su opet isti istrazivaci podneli na naucnom skupu u Donjem Milanovcu maja ove godine, vidi se da su jos od 1978, 1979. i 1980. g. stecena saznanja o povisenom stepenu kontaminacije voda Timoka, radom na utvrdjivanju kontaminacije i uzoraka vode i sedimenata na lokalitetu kod Mokranja, nizvodno od uliva Borske reke u Timok.

  … Nada Ajdacic je u pismenoj formi Dragani Jankovic, koordinatoru istrazivanja zagadjivanja povrsinskih voda na tlu SR Srbije, predlozila da se pristupi organizovanom, multidisciplinarnom istrazivanju vodotoka Timoka i njegovih pritoka.”

  24-a strana: “Vec krajem 1981. g. otpocela su istrazivanja u okviru trogodisnjeg multidisciplinarnog projekta na 18 lokaliteta na Timoku, njegovim sastavnicama i pritokama. I tada su potvrdjeni nalazi iz prethodnog trogodista o stalnom povecanju radioaktivnosti iz godine u godinu u Borskoj reci i Timoku. Dobijeni rezultati, dakle, svedoce o stalnom porastu kontaminacije Borske reke i Timoka od 1978. godine do 1984. godine, kada su istrazivanja zavrsena.

  … U uzorcima vode i suspendovanim materijama iz Borske reke ustanovljen je povecan sadrzaj prirodnih radio-nuklida iz uranovog, radijumovog i torijumovog niza, i obratite ponovo paznju, kao i znacajno prisustvo vestackih radio-nuklida, vestackog porekla: cezijum 137 ; cerijum 144 i rutenijum 106.

  … “Ovakav nalaz radio-kontaminanata u otpadnim vodama u Borskoj reci, karakteritican je za odredjene vrste nuklearnih objekata, te autori ni sada, ni u vreme radom dobijenih saznanja, ove cinjenice ne mogu da obrazloze”.

  … Ovu naucnu konstataciju izrekla je Nada Ajdacic i na majskom savetovanju u Donjem Milanovcu i nije demantovana od prisutnih, a savetovanju su, pored ostalih, prisustvovali naucnici i strucni saradnici iz Instituta za bakar – Bor, zatim ljudi iz “Vince” i iz Instituta “Karajovic”.”
  S postovanjem.
  Boza Bogdanovic, Bor

  *****

  [25.4.2007 7:37:16 ] Slobodna Evropa
  JEDANAESTI KOMENTAR:
  25-a strana: Jelka Milkovic: “Na kraju izvestaja Nade Ajdacic, na Savetovanju u Donjem Milanovcu, pise: “Potrebno je da se naglasi da tokom vise godina nismo opazili promenu u smislu poboljsanja kvaliteta vode Timoka. Naprotiv, od 1979. do kraja 1984. godine sadrzaj radioaktivnih materija u Timoku na lokalitetu kod Mokranja bio je sve veci.”

  … Postavlja se pitanje zasto su ovi rezultati do kojih se doslo u okviru ovog projekta, u ono vreme, od 1979. do 1984. godine, bili stavljeni pod embargo.

  … Posto se u tri naucna izvestaja, za koje ja znam, od 1979. g. do avgusta ove (1989.) g. pominje prisustvo kratkozivecih radio-nuklida vestackog, tj. reaktorskog porekla, i posto se na te izvestaje uporno stavlja embargo, pitam, zasto i dokle ce Izvrsno vece da odbija da prizna ovu notornu cinjenicu.”
  26-a strana: “I najzad, zasto su Timocani po ucestalosti pojedinih vrsta raka u samom svetskom vrhu?

  … Sedmo, u odgovoru RIV-a na iznete sumnje da se sa rudom ilegalno uvozi i radioaktivni otpad, nije mi jasno zasto RIV proziva Bor, kada ja RTB nisam pominjala,… a sada da ponovim kada je Bor u pitanju, podatak da ove rezultate koji pokazuju prisustvo vestackih radio-nuklida upravo “Vinca” negira. To se sada potvrdjuje da rezultate od maja, juna i septembra negiraju Zivorad Vukovic, Miodrag Stojic i Marko Ninkovic. Dokaz, imamo njihova pisma od 6. i 7. novembra, znaci, tek kada je pocela rasprava na ovu temu.

  … Osmo, jedan od direktora “Jugoinspekta” iz Beograda Milenko Jovicic javno je rekao da nemamo propise kojima se obavezno trazi kontrola radioaktivnosti uvozne rude, i da “Jugoinspekt” nema zakonske osnove za takve preglede.

  … Uostalom, i rukovodstvo RTB-a je, na javnom sastanku 30. oktobra sa Izvrsnim odborom borskog ekoloskog drustva “Dubasnica”, priznalo da se ne vrse nikakve provere radioaktivnosti, uvoznih ruda i uvoznih materijala. Zato su rukovodioci RTB Bor odmah sutradan po sastanku narucili merenje radioaktivnosti od svojih proverenih partnera iz “Vince”. Ekipa ”Vince” je izvrsila svoja merenja 31. oktobra i 01. novembra i ti nalazi su pokazali da su nivoi radioaktivnosti u granicama normi.”

  28-a strana: “Deveto, zasto je uveden poseban rezim saobracaja prilikom prolaska broda “Petersberg”, ako je radioaktivnost ispod granice za koju je potrebna dozvola…”

  29-a strana: “Sta tek da se kaze na izjavu odgovornih predstavnika iz “Vince”, koji su priznali netacnost podataka iz analize o sadrzaju radioaktivnih nuklida u otpadnim vodama i drugim materijalima iz okoline pogona RTB Bor, koje nisu oni izvrsili. Kako se moze priznati greska za nesto sto je drugi uradio.”

  30-ta strana: “Otvoren napad na mene u listu “Politika” 12. novembra.”
  Boza Bogdanovic, Bor

  *****

  [26.4.2007 6:46:40 ] Slobodna Evropa
  DVANAESTI KOMENTAR:
  31-va strana: Jelka Miljkovic: … “jer vodim ovu Komisiju u Saveznoj skupstini gde uporno raspravljamo o atomskim centralama.
  … i kao sto ste videli, svi izvestaji (RIV-a) koji ukazuju na te proklete radio-nuklide, vestacke, kratkozivece, redovno se bez argumenata negiraju. Vec sam rekla da je to receno u maju u Donjem Milanovcu, da je to receno u junu, i svaki od tih izvestaja nalagao je nova istrazivanja, a sva nova istrazivanja su dala identicne podatke, da bi se sve to sada u novembru anuliralo.”

  32-ga strana: “Na prosloj sednici sam cula da nemaju pojma o kom izvestaju ja govorim, a o tom izvestaju raspravljali su u avgustu, tri puta uzastopno.”

  33-a strana: “Predsednik: Culi smo Jelku Miljkovic. Dobismo odgovor na 13 strana, ali culi smo da drugarica Jelka Miljkovic nije zadovoljna odgovorom.”

  35-a strana: “Filimonovic (primedba Boze Bogdanovica: lekar iz Zajecara, buduci ministar zdravlja?!): Mi u Izvrsnom vecu redovno pratimo povecanu ili smanjenu radioaktivnost na teritoriji nase Republike. To cinimo preko strucnih institucija i verujemo njima. … zato smo ih pozvali da strucno potvrde svoja misljenja. Tu je, pre svega, gen. direktor “Vince” Stojic, koji je delegat ovog Veca, strucnjaci Instituta za medicinu rada i ostali strucnjaci “Vince” koji rade na ovom problemu. … Prema tome, ovakve tvrdnje Jelke Miljkovic stvarno nemaju nikakvog osnova.”

  38-a strana: “Milorad Mrkajic (primedba Boze Bogdanovica: delegat iz Bora): … konstatacija Jelke Miljkovic je posluzila da se do kraja aktivira pripremljeni scenario rusenja moralnog i poslovnog ugleda RTB-a, podrivanje privredne moci Srbije, destabilizaciju politickog stanja u SR Srbiji, uznemiravanje javnosti, sirenje nepoverenja u naucne i drzavne institucije ove Republike, u vreme najvecih drustvenih i politickih aktivnosti u Republici…

  … Tvrdim da je grubo zloupotrebljena skupstinska govornica i institucije delegatskog pitanja. Zasto je izabran RTB Bor? Verovatno zato sto je verovatno jedan od najstabilnijih sistema u Republici, sistem u kome vlada visoka proizvodna, radna i poslovna stabilnost…

  … Naneta je ogromna steta RTB-u, dugorocna i tesko saglediva, jer nas visokokvalitetni bakar, u kome nikada nisu do sada evidentirani ni prirodni odnosno vestacki nuklidi, sad verovatno za svetsko trziste postaje radioaktivni bakar, kao i svi njegovi proizvodi.

  … Sulude monstruozne izmisljotine da se u Boru sa koncentratom bakra krijumcari i radioaktivni bakar i sagoreva u Boru i da se on skladira u borskoj jami…”
  S postovanjem.
  Boza Bogdanovic, Bor

  *****

  [28.4.2007 10:25:22 ] Slobodna Evropa
  TRINAESTI KOMENTAR: Kao sto se iz skracene verzije Stenograma vidi, postoje dokazi u obliku zvanicnih pisanih izvestaja da je u periodu od 1978. do 1989. godine (citavih 11 godina) povremeno rasejavan nuklearni otpad preko RTB-a, jer su se u celom tom periodu javljali kratkoziveci i dugoziveci radio-nuklidi vestackog porekla u Borskoj reci i Timoku. Kada se na to dodaju i merenja radioaktivnosti uzoraka przenca (iz Topionice), anodnog mulja (iz Elektrolize) i poluga srebra (iz Zlatare), onda se ocigledno vidi da je u borsku topionicu radioaktivni otpad dosao sa nekim od uvoznih koncentrata. Javno pitam i predlazem:

  1. Mozda je bilo u interesu one vlasti, pre Slobodana Milosevica, a i u njegovo vreme, da se rasejava radioaktivni otpad preko Topionice, ali u svakom slucaju da nije u interesu nekoliko stotina hiljada ljudi Timocke krajine i Bora, da Timocka krajina posluzi kao smetliste cele Evrope.

  2. Krajem 1989. godine mnoge institucije od najveceg znacaja: Akademija nauka, Institut “Vinca”, Institut “Karajovic” i sve drzavne institucije tadasnje Srbije i SFRJ uspele su da zataskaju tu aferu, pri cemu su pojedini (veoma poznati) akademici i profesori odigrali vaznu ulogu u tome, pa je krajnje vreme da se oni zbog toga pozovu na odgovornost.

  3. Ne samo da su davali netacne i lazne izjave u dokumentima i medijima, nego su totalno dikreditovali g-dju Nadu Ajdacic i dr Miljenka Martica iz “Vince” i naterali g-dju Ajdacic u prevremenu penziju, a dr Martica bukvalno isterali na ulicu, zato sto nisu hteli da se odreknu svog Izvestaja o radioaktivnim merenjima. Kasnije su jos vise omalovazavali g-dju Ajdacic, tvrdeci da nije pri cistoj svesti. Sada je krajnji momenat da se njih dvoje javno rehabilituju.

  4. Neki strucnjaci iz Instituta „Vinca“ i „Karajovic“, koji su odigrali veoma negativnu ulogu u tom slucaju su i danas (u vreme DOS-a) na svojim (ili jos vecim) funkcijama, sto omogucava dalje skladiranje i rasejavanje nuklearnog otpada, uz istovremeno njihovo davanje javnih TV-izjava da u pogonima RTB-a ima manje zracenja nego u beogradskim parkovima?!

  5. Koliko hiljada tona nuklearnog otpada je rasejano u Boru (ili skladirano po napustenim kopovima i jamama) i gde su te MILIJARDE DOLARA koje je drzava dobila od skladiranja i rasejavanja nuklearnog otpada?!

  6. Da li je uopste Tito ranije dobijao kredite sa zapada, ili je cela SFRJ dobijala milijarde dolara, kojima je placeno preuzimanje radioaktivnog otpada u RTB-u i Timockoj krajini?! Da li nam zbog toga sada oprastaju deo medjunarodnih dugova?! Tacnije, koliko smo se stvarno zaduzili, a koliko fiktivno?

  7. Da li ce taj “krvavi” novac posluziti levici (i njihovim saradnicima iz DOS-a) za otkup obezvredjenih preduzeca po Srbiji, ukljucujuci i pogone RTB-a?!

  8. Koliko procenata od tih para je preslo u privatne dzepove najvaznijih ljudi SFRJ i Bora?

  9. Zasto je najveca smrtnost u Evropi od raka dojke bas u Timockoj krajini?!

  10. Zasto se naglo povecava broj obolele dece od leukemije?!

  11. I na kraju, zasto DOS-ovi ministri (MUP-a, pravde, zdravlja i ekologije) prikrivaju aferu iz vremena Tita i Milosevica?! Cije interese oni zastupaju?!
  S postovanjem.
  Boza Bogdanovic, Bor

 5. Bozo ja se izvinjavam sto se mesam.SSSR i Jugoslaviju su napravili Jevreji jer jevreji vlada svetom.To se moze lepo viditi u knjizi Dr.Jovana Deretica-Zabranjena istorija Srba.Toliko od mene.

 6. Po sklonosti ka mutljavini, prodavanju magle i lepih prica, Mark Rich je malo dete za Sosu. Sosa je vrlo opasan covek za koga ne postoje ogranicenja na putu do uspeha. Ako treba, gazice preko mrtvih. Zbog toga ovaj posao mi izgleda jako sumnjivo, jer otvara nebrojene mogucnosti za zloupotrebe i pljacku. Drugo, kad vec isti taj Sosa obecava da ce se za cetiri godine napraviti nova topionica u Boru, i kad se vec cekalo 25 godina, zasto ne saceka da se prvo pusti ta nova topionica, pa da se onda pokrene proizvodnja u Coka Marinu i tih 28 miliona dolara profita ostane u nasim rukama, a ne u rukama belosvetskih kriminalaca.

 7. Postovani g. Sovarosu, ja sam objavio krajem 2000. g. u Borskim novinama, Timockoj krimi reviji i listu Danas imena osmorice borskih direktora, koje treba odmah uhapsiti. Medju njima je i Blagoje-Sosa Spaskovski, koji je vencao Sainovica. Uzgred, u Srbiji postoji poslovica „Kum nije dugme“, pa je Sosa bio potpreds. OO SPS-a i dir. RBB-a.

  Sainovic nije mogao sam da organizuje da RTB uvozi radioaktivni otpad i veoma otrovne i kancerogene koncentrate, da „zaturi“ u vreme sankcija oko 1,5 MILIJARDE dolara, da zaduzi RTB i pored visoke proizvodnje, da namerno unisti rudarstvo i dovede RTB u bezizlaznu situaciju. Da je sreca, DOS je odmah trebao da uhapsi Sainovica, da o svemu tome detaljno isprica i da po mogucnosati RTB povrati bar deo opljackanih para. Taj ekoloski zlocinac A kategorije otisao je u Hag kao ratni zlocinac, i 100% sam siguran da se odatle nikada ziv nece vratiti, bez obzira na koliko ga osude. Ni njima ne odgovara da iznese neke detalje o radioaktivnom otpadu.

  Sto se Mark Rich-a tice, niste u pravu. On je zvanicni Kum ruske mafije koja okrece stotine milijardi dolara, ali sam ubedjen da je takodje i Kum srpske mafije, ili bar Prvo kumce. Neki nasi ministri i direktori najvecih firmi (medju kojima je i Sosa) samo izvrsavaju naredjenja.

  Oktobra je objavljen clanak na B92 (BIZ), koji dajem u nastavku sa svih 10 komentara. Rok za potpis Ugovora je istekao pre mesec dana, a niko od borskih novinara nije pitao Sosu zasto se toliko kasni, i da li ce do potpisivanja Ugovora uopste i doci?! Dao Bog da dodje sto pre.

  Svim dobronamernim ljudima u Borskom okrugu cestitam Novu godinu.

  RTB: U novembru ugovor o topionici
  B92 (BIZ): 28. oktobar 2009. | 14:31 | Izvor: Beta Bor — Za najviše mesec dana biće potpisan ugovor sa kompanijom SNC Lavalin o izradi studije izvodljivosti za izgradnju nove topionice bakra u RTB Bor.
  „Očekujemo da početak izgradnje nove Topionice krene narednog proleća“, kaže Blagoje Spaskovski, generalni direktor Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor. Prema njegovim rečima, cena nove Topionice neće preći iznos od 130 miliona dolara, koliko je država spremna da uloži u to preduzeće putem robnog kredita.

  Spaskovski je dodao da se prilikom izgradnje nove Topionice i Fabrike sumporne kiseline, što više angažuju preduzeća iz Srbije, kako bi se smanjili troškovi i uposlile domaće firme. Projektni menadžer firme SNC Lavalin Inder Basin, izjavio je da su u izradi studije izvodljivosti za borsku Topioni bakra angažovani najkvalitetniji resursi te kompanije. Kanadska firma SNC Lavalin je jedna od vodećih inženjerskih firmi za projektovanje topionica, i njeni stručnjaci su trenutno angažovani na sličnim poslovima u Kazahstanu.

  PRVI KOMENTAR: Pre 12 dana B92 (BIZ) je objavio moj komentar na clanak: “Dinkic: U RTB Bor 160 miliona evra”, koji je izazvao ostru polemiku sa drugim komentatorima, pa ga ponovo citiram u nastavku.
  Mnogi „dobro upuceni ljudi“ iz Bora i drugih delova Srbije su poslednjih meseci kategoricki tvrdili da je prica o izgradnji nove tehnologije u Topionici obicna laz min. Dinkica, predizborna kampanja, smirivanje javnosti itd. Usput nadju sto razloga sto su protiv, ali ne navedu onaj pravi razlog, da ga ne navodim pre polemike sa drugima. Medjutim, kao sto vidite, sve ide svojim tokom. Izabrana je odlicna finska Outokumpu tehnologija, po kojoj se proizvodi preko pola svetskog bakra. To je dobar dokaz ozbiljnosti firme Lavalin i javno im cestitam.
  Boza Bogdanovic

  OBJAVLJENI KOMENTAR: „Posle Petog oktobra objavio sam clanak u Borskim novinama sa karakteristicnim naslovom: „Hvala Bogu, svanulo je!“ Odavno se vidi da je u pitanju bila samo rana zora i pocetno svitanje na nivou Srbije, a i dalje tamni mrak u Borskom regionu i RTB-u. Medjutim, sada cu jos jednom ponoviti: „Hvala Bogu, svanulo je“, i nama iz Bora i Majdanpeka.
  Svasta mogu da kazu i napisu o min. Dinkicu, i dobro i lose, ali sto se nas Borana tice, SVAKA MU CAST.
  Boza Bogdanovic, Bor“
  (Boza Bogdanovic, 29. oktobar 2009 09:56)
  Preporučujem (+9)
  Ne preporučujem (-16)

  DRUGI KOMENTAR: Mnogi ljudi u Srbiji sumnjaju u isplativost izgradnje nove tehnologije u Topionici. Javno pitaju sta ce se preradjivati u Topionici dok nasi rudnici ne prorade punim kapacitetom itd. Navescu podatke, a oni neka me javno demantuju. Katodni bakar trenutno kosta 6.470 $/t. To je jedan od retkih proizvoda koji mozemo da izvezemo po prodajnoj ceni zbog velike potraznje, a pravimo ga u nekoj minimalnoj kolicini?! Cisti i kvalitetni koncentrati bakra na svetskom trzistu uobicajeno se placaju 70% od prodajne cene bakra, f-co Luka u Prahovu. Razlika od 30% iznosi pri ovoj ceni bakra tacno 1.941 $/t, a svi metalurski troskovi (zajedno sa predvidjenim iskoriscenjem od 97%) iznose oko 650-700 $/t. Ostatak do 1.941 $/t je cista zarada, otprilike preko 1.200 $/t. Znaci, pri kapacitetu od 70.000 tona, nova tehnologija ce se otplatiti za nepune tri godine.
  Trenutno, Topionica radi sa svojim i uvoznim koncentratima, koji se usluzno preradjuju za potrebe firme Ist Point Zorana Drakulica (sina Titovog puk. vojne bezbednosti) i borske livnice Grand Inzinjering, koja je u vlasnistu zeta bivseg gen. dir. RTB-a Jove Milosevica. Oni nabavljaju koncentrat bakra pod uslovima koje sam naveo, placaju preradu RTB-u oko 350-400 $/t (u zavisnosti od sadrzaja bakra u koncentratu), priznaju iskoriscenje na bakru od 96,4% i usput odlicno zaradjuju. Pod takvim nepovoljnim uslovima RTB je u poslednjih nekoliko godina proizveo preko 100.000 tona bakra, a iz Ministarstva energetike i rudarstva i nasi direktori nisu nista preduzeli da koncentrat sami uvozimo, direktno bez posrednika?! Zato se moji komentari o RTB-u cesto negativno ocenjuju, a svima mora biti jasno ko stoji iza toga.
  Boza Bogdanovic, Bor
  (Boza Bogdanovic, 30. oktobar 2009 20:26)
  Preporučujem (+7)
  Ne preporučujem (-13)

  TRECI KOMENTAR: Božo, cena prerade koncentrata bakra u svetskim topionicama je oko 250 dolara. Da li ti stvarno veruješ da će neko da šalje koncentrat na preradu u Srbiju po ceni od 650 – 700 dolara?
  (boranin, 2. novembar 2009 10:57)
  Preporučujem (+9)
  Ne preporučujem (-1)

  CETVRTI KOMENTAR: Kritikuju me, a niko od mojih bivsih kolega ne sme da mi pruzi javnu podrsku?! Zato su brzo i napredovali u sluzbi, a ja sam pola radnog veka proveo u izolaciji. Zoran Drakulic (Ist Point) i Dragan Zivkovic (Grand Inzinjering) kupuju koncentrate bakra, koji nisu “pali sa Marsa” vec su negde proizvedeni, najverovatnije u Juznoj Americi, nekoj drzavi bivseg SSSR-a ili u Africi. U rudarstvu niko ne moze garantovati zeljeni kapacitet za potrebe njihovih topionica, pa najveci svetski proizvodjaci bakra uvek predvidjaju rezervu od bar nekoliko procenata. Povremeno dolazi do pojave viska koncentrata i oni se prodaju na slobodnom trzistu, po uobicajenoj ceni od 70%, f-co luka kupca. Zasto neko iz Vlade ili RTB-a javno ne demantuje tu cinjenicu?! Niko me ne moze ubediti da je lakse Drakulicu i Zivkovicu da nabave takve koncentrate, nego Vladi Srbije, Ministarstvu energetike i rudarstva i poslovodnom i UO RTB-a.
  Neki ljudi iz Bora znaju da sam ja pre tri godine bio autor Metalurskog programa u timu STINS-a (Strucnog Tima za Izradu Nove Strategije). Mali deo od tih 40 strana iz mog programa je objavljeno postao je bacena teznja na rudne rezerve RTB-a, a nista iz Tacke 7.1. “Ugovori za usluznu preradu uvoznih koncentrata”. Citiracu nekoliko pasusa iz te Tacke, a ceo Metalurski program mogu dostaviti Ministarstvu energetike ili MUP-u, ako me pozovu na razgovor.

  »Ovo je strucni rad, bez politickih konatacija, ali se ipak mora postaviti pitanje rentabilnosti Ugovora RTB-a sa firmama »East Point« i »Grand inzinjering«, za usluznu preradu preko 200.000 tona njihovih koncentrata. Ugovorena cena se kretala od 65-85 $/t suvog koncentrata. Ugovoreno je standardno iskoriscenje na bakru od »minus jedan procent«. Ono iznosi 95,65% za suvi koncentrat sa 23% bakra. Iz Tabele 15 vidi se da je TIR u prvih sedam meseci ove godine ostvario svega 91,04% iskoriscenja na bakru, a u toku 2005. godine svega 92,04%.

  »Kao sto se vidi iz Tabele 27, TIR je napravio GUBITAK od preko 38 miliona dolara, prilikom usluzne prerade uvoznih koncentrata u poslednje tri godine. Da je tu istu kolicinu suvog koncentrata RTB kupio, pod uslovima koji vladaju na svetskom trzistu, ostvario bi DOBITAK od preko 49 miliona dolara (Tabela 29). Razlika iznosi oko 87 miliona dolara, pri sadasnjim uslovima proizvodnje, a mnogo vise da je Topionica u Boru reorganizovala proizvodnju sa ovom tehnologijom, ili napravila novu tehnolosku liniju (Tabela 29).

  Novi gen. dir. RTB-a (g. Miodrag Conic) je obrazovao Komisiju za preispitivanje tih Ugovora, ali su u Komisiji uglavnom oni isti ljudi, koji su ucestvovali u ugovaranju, ili ga svo vreme javno opravdavali?! Indikativno je da iskoriscenje na bakru u Topionici naglo opada kada se uvoze koncentrati bakra u vecoj kolicini. Ocigledno je da postoji namerna greska, uvek na stetu RTB-a, ili u uzorkovanju (borska filijala Jugoinspekta i Institut za bakar), ili u hemijskoj analizi (Hemijska laboratorija Instituta), i ako obe firme imaju drzavni i medjunarodni certifikat za tu vrsta posla?!« (zavrseno citiranje)
  Boza Bogdanovic, dipl. ing. u penziji iz opljackanog, otrovanog i ozracenog Bora
  P.S. RTB i sada radi sa uvoznim koncentratima na isti nacin i pored smene pojedinih direktora?!
  (Boza Bogdanovic, 2. novembar 2009 12:31)
  Preporučujem (+8)
  Ne preporučujem (-10)

  PETI KOMENTAR: Božo, kad ćeš da naučiš da čitaš i ono što piše malim slovima? U podnaslovu stoji da se u novembru očekuje ugovor sa SNC Lavalinom o IZRADI STUDIJE IZVODLJIVOSTI za izgradnju nove topionice. Valjda shvataš da zaključak studije izvodljivosti može da bude i pozitivan i negativan. To jest studija izvodljivosti može da pokaže i da se ne isplati izgradnja „nove“ topionice (bolje reći krpljenje postojeće topionice ubacivanjem nove peći).
  A ja bih voleo da se B92 raspita koliko će da košta ta studija, i ko će to da plati.
  (boranin, 2. novembar 2009 18:57)
  Preporučujem (+16)
  Ne preporučujem (-6)

  SESTI KOMENTAR: Zemljače, čini mi se da i ti treba da pažljivije čitaš – koliko sam shvatio Božu, on je pričao o varijanti da RTB kupuje koncentrat, prerađuje ga i prodaje, a ne uslužno topi. Ako je cena uslužnog topljenja u svetu 250$, onda je pitanje zašto bi kod nas bila skoro trostruko veća, sa istom tehnologijom? To bih ja pitao Božu, ali čak i da je veća, uz onakav njegov proračun, moglo bi i to da se podnese…
  (Boranin2, 19. novembar 2009 23:39)
  Preporučujem (+2)
  Ne preporučujem (-2)

  SEDMI KOMENTAR: Zemljače 2, samo još da objasniš sa kojim parama bi „nova“ topionica kupila koncentrat. Ili možda treba neko da pokloni koncentrat „novoj“ topionici od koga će onda da se zarade pare za vraćanje kredita za izgradnju „nove“ topionice i da još i pretekne za kupovinu još koncentrata.
  (boranin, 20. novembar 2009 13:13)
  Preporučujem (+2)
  Ne preporučujem (-2)

  OSMI KOMENTAR: Smatram da u svemu ovome ima dosta ličnog i samo da se nešto kritikuje pa bilo po koju cenu. G-din Drakulić a i Živković rade poslove koji su prvo u interesu njihovih firmi i naravno po propisima i zakonima R.Srbije. Plaćaju koncentrat preko svojih banaka i izvoze bakar ili proizvode i sa tim novcem opet uvoze koncentrat ilim unose devize kojim raspolažu u Srbiji . To nije ilegalno već uobičajen posao u celom svetu .
  Drugo što je važno treba podvući taj Drakulić je u ovom kriznom periodu zaposlio valjaonicu Sevojno 100% kapaciteta a time i određeni broj radnika nije ih isterao kao višak što su uradili mnogi npr.želetara Sartid .
  Smatram da je sav taj ciklus prerade i izvoza doneo Srbiji više pozitivnog nego što je negativna računica koju navodi G-in Boža , koji siguran sam poznaje topionicu ali ne i celinu tog poslovanja koji poseduje NBS.
  Slažem se da država sada treba da uvozi koncentrat (ako ga ima na tržištu)i da ga prerađuje u Boru i da ga pod povoljnim uslovima prodaje domaćim firmama (npr.plaćanje na 120 dana)pod uslovom da firme (kupci) poseduju sigurni izvozni i naplativi poslovi.
  Ovim bi se postigli višestuki pozitivni ekonomski elementi , povećala bi se zapošljenost i uposlili kapaciteti u topionici i preradi koji sada stoje .
  Sadašnja cena bakra od 6,760 USD/t katode , opominje da država ne pogreši ponovo kao što nije u pravo vreme odobrila 30 mil. dolara rudarima za kupovinu opreme pa je izgubljeno finansijskih srestava više nego što košta nova topionica , sumporna i još mnogo toga korisnog za Bor i Srbiju .
  Na kraju svetske cene prerade diktiraju konkurentnost i odluka je na rukovodstvu da odluči da li će raditi po njima ili ne a za sumnjive Ugovore i procente postoje zakoni i organi koji to mogu da prokontrolišu ili da se angažuje arbitraža npr. u Londonu .
  Sagledajmo ovaj problem iz svih uglova pa onda donesimo ocenu . Smatram da nije važno čiji je ko sin ili zet već kako radi i šta doprinosi Boru .
  I na kraju trebamo da pozdravimo odluku Vlade da krene u izgradnju nove savremene Topionice i sumporne kiseline jer će time povećati celokupni potencijal ovog Regiona pogotovu ako se uzme u vidu i ulazak buduće trase „Južnog toka“ gasa u Zaječaru koji još više doprinosi tehnološkom razvoju Bora .
  … Milorad
  (Milorad, 23. novembar 2009 02:01)
  Preporučujem (+2)
  Ne preporučujem (-2)

  DEVETI KOMENTAR: Mnogi Borani (i prijateljski i neprijateljski nastrojeni) s nestrpljenjem ocekuju moj odgovor na prethodne komentare, u kojima sam direktno prozvan. Citiram pasus iz Metalurskog programa, koji sam uradio za potrebe STINS-a:
  »Iz Tabele 16. se vidi da je granica rentabilnosti baznog dela TIR-a, ako se suvi koncentrat bakra nabavi po ceni od 70% od cene katodnog bakra na svetskom trzistu (bez obzira da li je u pitanju uvozni koncentrat, ili koncentrat iz rudarskih pogona RTB-a), i ako vaze ove cene normativa i ostalih materijalnih i nematerijalnih troskova:
  sadasnje stanje, za prosecnih 650 $/t + tehnolosko iskoriscenje (ukupno 1.088 $/t): oko 2.800 $/t ;
  II i III faza: oko 2.300 $/t katodnog bakra na svetskom trzistu ;
  VI faza: oko 1.800 $/t katodnog bakra na svetskom trzistu.« (zavrseno citiranje)
  Napomena B.B. Sadasnje stanje (oko 92% iskoriscenja na bakru, mala proizvodnja, visoki normativi), II ii III faza (oko 95-96%, povecanje proizvodnje, smanjenje normativa), VI faza (uhodana nova tehnologija). TIR pravi gubitke od najmanje 700 $/t bakra na uvoznim koncentratima, umesto da ih sam uvozi i isto toliko zaradi.
  Navescu deo intervjua Drakulica: “Vlada i porezom kažnjava izvoznike” iz Glasa javnosti od 16. oktobra 2006. godine: „Kakvi su uslovi poslovanja u Srbiji i zemljama u kojima je prisutan „Ist point“?
  – Države u kojima radimo znatno su nam pomogle, naročito kada im je interes da podignu nivo privredne aktivnosti u određenim regionima. Pre 10-tak godina dobili smo besplatno rudnik u veoma siromašnom delu Kazahstana. Skinuli su nam i poreze. Zahvaljujući tome projekat pokretanja proizvodnje je bio izuzetno uspešan, a ceo region je napredovao. U Rumuniji takođe imamo veliku podršku vlasti. Vlada nam je dala zemljište na kome ćemo sagraditi veliko skladište za žitarice. Međutim, u Srbiji nažalost još nemamo taj osećaj, da, time što investiramo, imamo značajnu podršku. Moram da pohvalim Agenciju za privatizaciju, koja shvata značaj investitora.“ (zavrseno citiranje)
  Postovani “Boranine”, ja sam 100% ubedjen da ce u Studiji izvodljivosti kanadski Lavalin preporuciti izgradnju nove tehnologije u Topionici, iz najmanje tri razloga, od kojih je treci najvazniji. Kanadska firma Dandi (Dundee Precious Metals) je napravila desetine busotina u okolini Bora i ko zna koliko snimaka iz helikoptera. Drugo, bakar trenutno kosta 6.470 $/t, a granica rentabilnosti u najvecim svetskim kombinatima je oko 2.000 $/t. Trece, iz clanka se vidi da Lavalin radi na projektanskim zadacima u Kazakhstanu. Drakulic je svojevremeno izjavio da je Kazahstan (koji ima 20 miliona tona bakra u rudnim rezervama) dao koncesiju “stranim ulagacima” za svega 0,5% od ostvarenog prihoda, pa je i on hteo da “kupi” RTB na slican nacin.
  CRU – Copper Quarterly Industry and Market Outlook (April 2005.) je objavio da je kompanija Corporation Kazakhmys u toku 2004. godine proizvela 377.000 tona katodnog bakra, odnosno 2,57% od svetske proizvodnje od 14.655.000 tona. Godisnje proizvedu bakar u vrednosti od skoro 3 milijarde dolara. Drzava Kazaskhstan svake godine dobije 15 miliona dolara (0,5% od bruto prihoda), milione tona jalovine i otrovnih i kancerogenih supstanci iz dima, a vlasnici (ruski i ostali tajkuni) podele skoro 2,5 milijarde dolara. Do sada su zaposlili nekoliko desetina Borana, uglavnom u rudarskim pogonima. U Boru je javna tajna da su veliku ulogu u osnivanju te firme imali ruski i njihovi KGB-ovci (sadasnji “biznismeni”), Sainovic, Drakulic, prof. Ceda Knezevic, Borivoje Milosevic, Mira Markovic i Miki Manzalovic (dugogodisnji predstavnik RTB-a u Moskvi).
  Odmah posle Petog oktobra cuo sam ovu istinitu anegdotu. Vujadin-Vuja Rankic, dotadasnji dir. Flotacije, je dao otkaz na rad u RTB-u, da bi presao u Kazakhstan (i sada je tamo). Dir. RBB-a (Rudnici bakra Bor) Blagoje-Sosa Spaskovski ga je pozvao na razgovor, ali je Vuja odbio da dodje. Ljutiti Sosa je seo u dzip i odvezao se u Flotaciju. Prvo je podsetio Vuju da ga je on isforsirao kao bivsi dir. Flotacije, pa ga je onda zamolio da ne daje otkaz, vec da zajedno pomognu SPS-u na kljucnim Izborima. Vuja je odbio, a onda je Sosa rekao da ce mu se osvetiti. Na to je Vuja odgovorio da ga na novom poslu stite ljudi koji su STO PUTA jaci od Sose i isterao Sosu iz kancelarije. Uzgred, Sosa (tadasnji potpreds. OO SPS-a) je vencao Sainovica, politicki unistio generala Obradovica u cuvenoj “Felacio aferi” (poturivsi mu Ljiljanu Nestorovic) a sada je gen. dir. RTB-a.
  Boza Bogdanovic, Bor
  (Boza Bogdanovic, 25. novembar 2009 10:42)
  Preporučujem (+5)
  Ne preporučujem (-9)

  DESETI KOMENTAR: Ne bih da ovo preraste u prepucavanje, ali, Boranine(1), zamenjuješ teze – ja sam samo odgovorio da ono što si ti napisao ne odgovora onome što je Boža rekao (ne ulazeći u tačnost njegovih navoda, jer nemam podatke iz drugih izvora), dakle – i to je bila zamena teza. To ko će da kupi koncentrat za topionicu je, znači, deseto (ali nikako nebitno) pitanje, a možemo da pretpostavimo da može da ga kupuje/kupi onaj ko ima interesa da mu se uloženo vrati, zar ne? A da li će taj neko, tj. država biti odgovoran, ne znamo, ali – to je zamisliva varijanta. Kamo sreće da su dali novac za koncentrat i upravljali kako valja RTB-om čim je cena bakra skočila do rekordnih visina pre 6-7-8 godina…
  (Boranin2, 26. novembar 2009 16:38)
  Preporučujem (0)
  Ne preporučujem (0)

 8. I po sadasnjoj tehnologiji u Topionici i po bilo kojoj drugoj novoj tehnologiji, koja ce se ovde napraviti (ako da Bog), ne mogu se preradjivati koncentrati bakra sa visokim sadrzajem olova i cinka. Postoje dva resenja, da se izvrsi selektivno flotiranje i koncentrati odvoje po kvalitetu, ili da se takvi koncentrati preradjuju iskljucivo u specijalizovanim topionicama.

  U tehnologiji Outokumpu dimnjak sluzi samo za pustanje peci u rad posle nekog remonta. Nakon toga se dimnjak blindira, a ceo gas ide u fabriku sumporne kliseline. Zato se i postize visoko iskoriscenje na sumporu od oko 98%, Prema tome, postoje samo dva proizvoda, bakrenac i sljaka.

  Postoji drugi, mnogo veci, problem. Ruda sa visokim sadrzajem plemenitih metala obicno sadrzi i veoma otrovne i kancerogene elemente, a veoma cesto i radioaktivne elemente, daleko (nekoliko stotina puta) iznad MDK (maksimalno dozvoljene koncentracije). Setimo se samo rudnog tela „H“, koje ni Francuzi nisu hteli da eksploatisu, i pored sadrzaja bakra od 3-4%, zbog visoke koncentracije otrovnog i kancerogenog arsena. Nekoliko godina, pocevsi od sredine 70-ih godina, u Topionici su preradjivani koncentrati, u kojima je bilo od 30-50 tona arsen-trioksida (misomora, arsenika) svakog radnog dana u godini, osim u danima zastoja i remonta. U to vreme RTB je imao oko 50% iskoriscenja na sumporu, pa je veci deo gasa odlazio u dimnjake. Ostatak u sumpornu kiselinu, vestacko djubrivo ili Borsku reku.
  Boza Bogdanovic, dipl. ing. iz opljackanog, otrovanog i ozracenog Bora
  P.S. Ovu dopunu uz potpis, do sada sam objavio preko 200 puta u raznim medijima, sirom Srbije i sveta. Sto me ne tuze zbog toga?! Znaju gde stanujem.

 9. Postavlja se pitanje zašto RTB Bor umesto rudnika zlata „Čoka Marin“ sa otrovnim pratećim komponentama ne razmatra mogućnost ponovnog otvaranja rudnika zlata „Blagojev Kamen“, koji je bio u vlasništvu Instituta za bakar Bor, koji je petogodišnji vršilac dužnosti Vlastimir Trujić, nakon nekakvih „finansijskih transformacija“, likvidirao i umesto njega registrovao Institut za rudarstvo i metalurgiju Bor u državnom vlasništvu.

  Da li neko zna kome je u tim „finansijskim transformacijama“ Instituta za bakar Bor pripalo vlasništvo nad rudnikom zlata „Blagojev Kamen“ i da li se taj rudnik sada eksploatiše u nečijoj privatnoj režiji?

 10. Slobodane,
  Blagojev kamen je pre vise od tri godine privatizovan. Kupio ga je Londonski konzorcijum „Murex“. Menadzer u Srbiji je bio Zoran Petrovic. Do pocetka svetske krize vrsena su istrazivanja i delimicna sanacija, a onda su se povukli i obustavili radove. Budzet za 2009. god. im nije odobren. Sta ce raditi u 2010 neznam.

 11. Pretpostavljam da je privatizacija rudnika zlata „Blagojev kamen“ tipičan primer rasprodaje tuđe imovine.

  Naime, prema izvoru: (www.politikin-zabavnik.rs), rudnik zlata „Blagojev kamen“ svojevremeno je bio vlasništvo dinastije Obrenović a nakon ubistva Aleksandra Obrenovića 29. maja 1903. godine zajedno sa suprugom, kraljicom Dragom, rudnik je nasledila Kraljica majka Natalija Obrenović koja je želela da tu imovinu pokloni porodici Jakovljević, potomcima Jakova Obrenovića, ali kako oni poklon nisu smeli da prime budući da je u vreme poklona na vlasti bila dinastija Karađorđević, to je svoje veliko imanje zaveštala Univerzitetu u Beogradu. Njen testament još nije otvoren. Kraljica majka Natalije Obrenović, je umrla u manastiru Sen Deni 5. maja 1941. godine, a počiva na groblju Lardi pored Pariza.

  Beogradski univerzitet poseduje tapije o vlasništvu 8428 hektara šuma i dva rudnika zlata. „Propali su svi pokušaji da vratimo imovinu Univerziteta. Jedino što deo od oko 2,5 hektara koristi Šumarski fakultet. Ostalo nasledstvo koriste ’Srbijašume’. Na tom zemljištu imamo rudnike zlata Blagojev kamen i Sveta Barbara”, kaže Jasmina Kabadaja, rukovodilac Odseka za imovinu pri Univerzitetu u Beogradu.

  Na osnovu knjigovodstvene procene iz 1939. godine, poklon kraljice Natalije beogradskim studentima vredeo je sedamnaest miliona dinara. Nažalost, posle Drugog svetskog rata doživeo je sudbinu kao i mnoge druge zadužbine. Imanje je oduzeto 1946. godine i dodeljeno Šumskom gazdinstvu iz Kučeva.

  Imovina koju je kraljica Natalija ostavila Beogradskom univerzitetu je poklon Narodne skupštine Kraljevine Srbije iz januara 1901. godine. Skupština je „u znak narodne ljubavi i odanosti narodnoj dinastiji slavnih Obrenovića” imanje poklonila kralju Aleksandru Obrenoviću. Posle njegove pogibije, kraljica majka je u novembru 1923. godine, kao jedini naslednik, ovlastila svog advokata da ga pokloni Univerzitetu u Beogradu.
  Iz Ministarstva za rudarstvo i energetiku, koliko mi je poznato, sindikat „Nezavisnost“ Instituta za bakar Bor nije dobio nikakve povratne informacije. Umesto toga ovaj je sindikat pao u nemilost i vlasti i poslovodstva Instituta za bakar i njihovim zajedničkim delovanjem je potpuno ugušen, a rudnik zlata „Blagojev Kamen“, čija je eksploatacija, prema nezvaničnim izvorima, do početka 1999. godine bila pod kontrolom Nikole Šainovića, izgleda da još uvek stoji u napuštenom i zarušenom stanju, prepušten na milost zubu vremena i raznim lopovima. Od 1995. do 1998. upravnik Rudnika zlata “Blagojev kamen” bio je poverljiv i pouzdan kadar Miloševićevog režima dr Mile Bugarin iz Instituta za bakar. Inače, prema izvoru: (www.politikin-zabavnik.rs), rudnik zlata „Blagojev kamen“ svojevremeno je bio vlasništvo dinastije Obrenović a nakon ubistva Aleksandra Obrenovića 29. maja 1903. godine zajedno sa suprugom, kraljicom Dragom, rudnik je nasledila Kraljica majka Natalija Obrenović koja je želela da tu imovinu pokloni porodici Jakovljević, potomcima Jakova Obrenovića, ali kako oni poklon nisu smeli da prime budući da je u vreme poklona na vlasti bila dinastija Karađorđević, to je svoje veliko imanje zaveštala Univerzitetu u Beogradu. Njen testament još nije otvoren. Kraljica majka Natalije Obrenović, je umrla u manastiru Sen Deni 5. maja 1941. godine, a počiva na groblju Lardi pored Pariza. Beogradski univerzitet poseduje tapije o vlasništvu 8428 hektara šuma i dva rudnika zlata. „Propali su svi pokušaji da vratimo imovinu Univerziteta. Jedino što deo od oko 2,5 hektara koristi Šumarski fakultet. Ostalo nasledstvo koriste ’Srbijašume’. Na tom zemljištu imamo rudnike zlata Blagojev kamen i Sveta Barbara”, kaže Jasmina Kabadaja, rukovodilac Odseka za imovinu pri Univerzitetu u Beogradu. Na osnovu knjigovodstvene procene iz 1939. godine, poklon kraljice Natalije beogradskim studentima vredeo je sedamnaest miliona dinara. Nažalost, posle Drugog svetskog rata doživeo je sudbinu kao i mnoge druge zadužbine. Imanje je oduzeto 1946. godine i dodeljeno Šumskom gazdinstvu iz Kučeva. Imovina koju je kraljica Natalija ostavila Beogradskom univerzitetu je poklon Narodne skupštine Kraljevine Srbije iz januara 1901. godine. Skupština je „u znak narodne ljubavi i odanosti narodnoj dinastiji slavnih Obrenovića” imanje poklonila kralju Aleksandru Obrenoviću. Posle njegove pogibije, kraljica majka je u novembru 1923. godine, kao jedini naslednik, ovlastila svog advokata da ga pokloni Univerzitetu u Beogradu.

  Postavlja se pitanje ko, kako i kome je mogla da bude prodata tuđa imovina? Šta će se desiti sa ovim rudnikom i ko će platiti štetu kad njegovi pravni vlasnici budu tražili obeštećenje?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.