OTKAZUJE SE PRVO MEĐUNARODNO BALETSKO TAKMIČENJE U BEOGRADU

0 0
Read Time:1 Minute, 36 Second

Prvo međunarodno baletsko tamičenje u Beogradu trebalo je da se održi od 15. do 18. oktobra ove godine, u organizaciji Nacionalne fondacije za umetničku igru, na sceni Narodnog pozorišta.

Izvor: B92 / Tanjug

Takmičenje je pokrenuto sa ciljem da ponudi najviši kvalitet, podrži domaću scenu umetničke igre i predstavi mlade igrače iz Srbije, regiona i Evrope cenjenim stručnjacima i institucijama iz ove oblasti.

Beogradsko baletsko takmičenje je trebalo da bude velika atrakcija za domaću i međunarodnu publiku i medije, kao i za najmlađe generacije baletskih talenata i baletske publike.

Foto: dijaspora.tv

U trenutku kada umetničke škole u Srbiji imaju sve manje polaznika, odnosno sve manje roditelja zainteresovanih da usmere i podrže svoju decu u odabiru umetničkih profesija, međunarodno baletsko takmičenje je moglo pružiti izuzetan podstreh i šansu za celokupnu baletsku umetnost.

Žiri Beogradskog baletskog takmičenja je trebalo da predvodi legendarni argentinski igrač Hulio Boka, dok su za članove imenovani primabalerina Baleta Boljšoj teatra Anastasija Voločkova, prvak Kanadskog nacionalnog baleta u Torontu Aleksandar Antonijević, izraelski koreograf međunarodne reputacije Icik Galili, kao i prvak Baleta Narodnog pozorišta i direktor Beogradskog baletskog takmičenja Jovan Veselinović.

Predlog žirija je da se Beogradsko baletsko takmičenje održi u oktobru, 2021 godine.

Na vest o otkazivanju, baletska zvezda Hulio Boka je poručio:

„Svesni smo da je pandemija zauvek odnela brojne predstave, turneje, oduzela jednu godinu u inače kratkim karijerama baletskih igrač, ali i jednu školsku godinu onima koji se pripremaju za ovu profesiju. Nadali smo se da će u oktobru moći da se održi takmičenje u Beogradu, kao snažna poruka mladim umetnicima širom sveta da nastave da rade, da se dalje usavršavaju i nadaju velikim ulogama. Otkazivanje je poslednja, najtežž i najgora opcija. Stojim na raspolaganju organizatorima da 2021. godine, u sličom terminu, održimo prvo Beogradsko baletsko takmičenje.“

Beogradsko baletsko takmičenje i Nacionalna fondacija za umetničku igru duguju duboku zahvalnost i izvinjenje brojnim mladim baletskim igračima koji su se prijavili, ambasadama, donatorima i medijskim sponzorima ovog događaja.

80%
Awesome
  • Design
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.