OTKAZI ZA NEVAKCINISANE

0 0
Read Time:1 Minute, 35 Second

Nakon slobodnog vikenda, danas se u klupe vraćaju učenici. Tim za škole doneo je odluku da učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola nastavu pohađaju neposredno, a stariji osnovci i srednjoškolci kombinovano. Ništa bolja situacija nije ni u ostatku Evrope.

IZVOR

U našem blogu uživo čitajte najnovije i najvažnije vesti u vezi pandemije koronavirusa u našoj zemlji, kao i u svetu.

EU ima nova pravila

Od 1. februara u EU počinje da se primenjuje pravilo kojim se digitalni kovid sertifikati o vakcinaciji prihvataju u periodu od 270 dana od kompletiranja primarne vakcinacije. Kada je u pitanju buster doza, u EU za sada ne postoji ograničenje važenja adekvatnog sertifikata, navode u Briselu. Konkretno, to znači da će se u slučaju putovanja u zemlje EU, ali i unutar Unije koristiti sertifikati o vakcinaciji ne stariji od 9 meseci od primanja pune primarne vakcinacije protiv kovida koja, u zavisnosti od tipa, može imati jednu ili dve doze.

Države članice na nacionalnom nivou mogu da primenjuju različita pravila kada koriste EU digitalne kovid sertifikate, ali se pozivaju da se usklade pravilom EU. Od sutra se primenjuju i nova pravila u vezi sa kodiranjem sertifikata tako što će se buster doza evidentirati kao 3/3 nakon primarne serije vakcinacije od 2 doze odnosno 2/1 nakon vakcinacije jednom dozom, odnosno nakon jedne doze i oporavka od infekcije. U Srbiji je od prošle godine usklađen sistem kodiranja sertifikata o primarnoj vakcinaciji i o busteru sa novim pravilima EU.

Nova varijanta omikrona stigla na granicu sa Srbijom

Podvarijanta omikron virusa BA.2 otkrivena je u Hrvatskoj, potvrđeno je danas iz Hrvatskog zavoda za javno zdravlje. Prisustvo podvarijante omikron virusa potvrdila je za zagrebačku N1 tv., zamenica direktora HZJZ Ivana Pavić-Šimetin. Reč je, rekla je, o jednom potvrđenom slučaju. Dva slučaja sa ovom podvrstom omikrona u četvrtak su registrovana u Sloveniji. Postojanje nove podvrste već je dokazano u više od 40 zemalja.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
100 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.