Opštine, organizujte izbore

0 0
Read Time:3 Minute, 40 Second

Autor: Igor Živanović, Danas
Beograd – Ne jenjavaju predizborne kampanje za vanredne lokalne izbore koji su raspisani u više gradova i opština. Prvi u će se održati u Aranđelovcu, Kosovskoj Mitrovici, Boru, Žablju… Najavljuju se i u Kraljevu, jer vladajuća koalicija treći put zaredom nije obezbedila većinu odbornika za održavanje sednice gradske skupštine, a na osnovu izveštaja Agencije za borbu protiv korupcije, zbog sukoba interesa, moguća su prevremena glasanja u više opština na teritoriji Vojvodine.

Kampanje za vanredne lokalne izbore, koji su raspisani nakon uvođenja privremenih uprava zbog višemesečne blokade u radu opštinskih vlasti, ali i zbog finansijskih zloupotreba u koje su bili upleteni pojedini lokalni čelnici, obeležili su hiperaktivnost ministara, obećanja da će se „trajno oživeti proizvodnja“ u fabrikama, zloupotrebe položaje funkcionera i optužbe za kupovinu glasova.

Prema nekim podacima, opštinu Odžaci gde su održani prvi vanredni lokalni izbori u 2010. posetilo je u kampanji više od 50 državnih funkcionera. Slično je i s Negotinom, gde su se delili sportska oprema, knjige, kompjuteri…

Čini se da je za napredak jedne opštine u Srbiji potrebno što češće organizovati vanredne lokalne izbore, jer je to način da se ona nađe na vrhu liste prioriteta državnih i partijskih funkcionera.

Ivica Dačić, potpredsednik Vlade i predsednik SPS, kaže za Danas da je ono što rade ministri iz pojedinih stranaka upravo ono „zbog čega su napadali SPS tokom devedesetih“.

– To je očigledno način političke borbe koji se zadržao do danas, a mi ga najmanje koristimo baš zato što smo izvukli pouke iz prošlosti. Mislim da bi sada za svaku opštinu bilo najbolje da raspiše lokalne izbore, jer nikada veću pažnju neće dobiti obećanja i nekakva ulaganja. To rade i stranke vlasti i stranke opozicije, ali ne mislim da će im to doneti nešto dobro. Imam dovoljno političkog iskustva da znam da, tamo gde ste najviše dali, najmanje ćete dobiti – naglašava Dačić

Jelena Trivan, portparolka DS, kaže za Danas da ministri iz ove partije isključivo u večernjim satima, nakon radnog vremena, učestvuju na stranačkim tribinama kao funkcioneri partije, a ne kao ministri. Ona ističe da, iako je nemoguće razdvojiti funkcije ministara i funkcionera u percepciji građana, ipak je moguće razdvojiti državne resurse od stranačkih.

– Kada je reč o DS, nema govora da je reč o zloupotrebama službenog položaja – naglašava Trivan.

Zoran Stojiljković, profesor Fakulteta političkih nauka, kaže za Danas da to što se država bavi državnim marketingom u vreme predizbornih kampanja nije ništa novo i dešava se uvek kada jedna strana treba da pokaže da ima podršku.

– Postalo je već anegdotski koliko će ljudi iz vladajuće koalicije posetiti mesta u kojima se održavaju izbori i koliko se radnih mesta otvara u vreme predizborne kampanje. Što se tiče optužbi za kupovinu glasova, nisam siguran da ih ima više nego ranije i to je postao deo našeg političkog folklora – ističe Stojiljković. Prema njegovim rečima, dodatnu sumnju izaziva to što tokovi novca i povezanost s politikom nisu dovoljno poznati, za šta su odgovorna i neadekvatna zakonska rešenje.

Nikola Papak, savetnik za medije ministra ekonomije i regionalnog razvoja i lidera G17 plus Mlađana Dinkića, kaže za Danas da je to što Dinkić obilazi mesta u kojima se održavaju lokalni izbori puka slučajnost i da on svakodnevno putuje po Srbiji.

– Danas ćemo biti u Leskovcu, a posetićemo i nekoliko mesta u Vojvodini. Bili smo u Rači i tamo otvorili 1000 radnih mesta, a tamo nema izbora. Nema govora da se na taj način tempiraju posete – ističe Papak.

Božidar Delić, potpredsednik srpskog parlamenta i funkcioner naprednjaka, nedavno je službenim automobilom otišao u Negotin da bi učestvovao na predizbornim skupovima SNS, ali je oštro negirao da je reč o zloupotrebi službenog položaja. Kako je rekao, „poslanici nikada ne mogu da zloupotrebe položaj“.

Igor Mirović, funkcioner SNS, kaže za Danas da se kampanja ove partije pre svega fokusira na rešavanje pitanja važnih za stanovnike opština i promovisanje novih ljudi. On naglašava da se ne može ponoviti da neki od funkcionera SNS koristi službeni automobil za obavljanje stranačkih poslova.

– Upravo svojim automobilom ulazim u opštinu Žabalj u kojoj su izbori zakazani za maj – kaže Mirović, diktirajući nam broj registarskih tablica.

Batić uz DS

Demohrišćanska stranka Srbije najavila je juče da će na vanrednim lokalnim izborima u Aranđelovcu i severnoj Kosovskoj Mitrovici nastupati s Demokratskom strankom. Zajednički nastup na izborima u skladu je sa Sporazumom o strateškom partnerstvu dve stranke, saopštio je DHSS, naglasivši da time žele da daju „doprinese naporima demokrata kao stožeru demokratskih snaga u borbi za bolji život“.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.