Opštine ne poštuju zaključak Vlade: Zaposlene u kulturi svakog meseca zakinu na plati

0 0
Read Time:1 Minute, 55 Second

Na prvobitnom spisku onih koji zakidaju radnike bili su Kragujevac, Niš, Leskovac, Bor, Inđija, Ivanjica, Vranje, Ub, Arilje, Zaječar, Smederevska Palanka i još četrdesetak drugih lokalnih samouprava – rekla je predsednica Samostalnog sindikata kulture Dragana Đorđević.

Gradonačelnici i predsednici opština od Nove godine zakidaju na plati zaposlene u ustanovama kulture širom Srbije. Zbog toga što se ne poštuje zaključak Vlade o novoj ceni rada, plate zaposlenih su svakog meseca manje za oko 1.500 dinara, što nije malo ako se uzme u obzir da većina zaposlenih u ovoj branši prima svega 26.800 dinara, saznaju “Novosti”.

Na ovaj problem je Samostalni sindikat kulture Srbije još u decembru prošle godine pokušao da ukaže i da reši isplatu za sve zaposlene na novoj ceni rada od 2.512 dinara.

Zakonom o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu zarada i drugih primanja kod korisnika javnih sredstava od 2014. godine jeste naloženo smanjenje za sve korisnike javnih sredstava za 10 odsto, ali su promenom cene rada, te zarade trebale da budu uvećane.

Zbog nepoštovanja promene cene rada u pojedinim mestima radnicima duguju i po 13 plata. Većina lokalnih samouprava je, po rečima predsednice Samostalnog sindikata kulture Dragane Đorđević, ipak isplatila zarade po novoj ceni rada.

– Međutim, postoje i lokalne samouprave koje odbijaju da to učine. Na prvobitnom spisku onih koji zakidaju radnike bili su Kragujevac, Niš, Leskovac, Bor, Inđija, Ivanjica, Vranje, Ub, Arilje, Zaječar, Smederevska Palanka i još četrdesetak drugih lokalnih samouprava. Najveći problem je Smederevska Palanka, gde se nekim radnicima duguje 13, a drugim devet i po plata. Miljenici su ih primali redovnije od ostalih. Sporan je i Leskovac gde se veoma kasni sa isplatama i sada država to “pegla”. Kragujevac će po rebalansu budžeta isplatiti januar i februar, a rešava se i problem u Pančevu – navodi ona.

Država će za povećanje plata prema novoj ceni rada za sve radnike u ustanovama kulture morati da obezbedi bruto 178 miliona dinara do kraja godine. Zbog ovog problema, će mnoge male institucije od 15 do 20 ljudi, po rečima Đorđevićeve, početi da se gase, zato što opštine odobravaju svake godine sve manje novca za projekte od kojih kultura živi.

Ovim povodom sindikati kulture i ministarstva finansija i kulture organizovali su sastanke sa gradonačelnicima koji nisu ispoštovali propise. Naloženo im je da obračune urade po novoj ceni rada.

Izvor: Telegraf

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.