Oprezno s kreditima, sad su povoljni, ali iduće godine…

0 0
Read Time:1 Minute, 58 Second

Kredit koji se danas čini kao izuzetno povoljan veoma brzo može da se pretvori u svoju suprotnost.

Porast kamatne stope za svega jedan odsto ratu stambenog kredita podiže za čak 10 procenata.

Najave da bi euribor, kamatna stopa za koju se vezuju sve evropozajmice u Srbiji i svi stambeni krediti, dogodine mogao da poraste posebno zabrinjava one sa dugoročnim pozajmicama, pišu Večerenje novosti.

Činjenica je da su kamatne stope na zajmove u Srbiji trenutno veoma niske i da nikada nije bilo povoljnije zadužiti se. Nijedan bankar, međutim, ne odgovara konkretno na pitanje: kada se očekuje uvećanje kamatnih stopa, koje sa sadašnjeg minimuma mogu samo da porastu.

„Ako biste danas uzeli stambeni kredit od 50.000 evra, uz učešće od 20 odsto, nominalnu kamatnu stopu od 2,5 odsto, rata bi vam bila 200 evra. Ukoliko bi kamatna stopa porasla za jedan procenat, vaša rata bi bila 220 evra“, rečeno nam je na šalteru jedne banke u centru Beograda.

Kamatne stope u Srbiji uobičajeno se vezuju ili za kretanje euribora, kod zajmova u evrima, ili za kretanje belibora, kod dinarskih kredita.

Euribor, koji predstavlja prosečnu kamatnu stopu po kojoj određena grupa evropskih banaka međusobno pozajmljuje novac, deo je cene kredita koji ovdašnje banke odobravaju građanima. Na njegovu vrednost, koja je trenutno na nivou od minus 0,254 odsto za šestomesečni euribor, dodaje se fiksna marža banke, koja je uglavnom oko tri do četiri procenta.

Crnogorska centralna banka dužnike već upozorava da se iduće godine očekuje blagi rast euribora. Neizvesnost je, prema ovom izvoru, znatno veća kod dugoročnih kredita, pa rizik od promene kamatne stope može da bude znatan.

U najnovijem izveštaju o inflaciji, Narodna banka Srbije takođe ukazuje da bi sa normalizacijom monetarne politike američkih Federalnih rezervi globalni uslovi finansiranja za zemlje u usponu, pa i Srbiju, mogli biti nešto nepovoljniji nego u prethodnom periodu. Ističu da bi pospešivanje potrošnje na kojoj radi Evropska centralna banka mogla da ublaži te negativne efekte.

„Monetarna politika Evropske centralne banke ECB je važnija za Srbiju s obzirom na znatno jaču finansijsku povezanost“, kažu u NBS.

„Zato je povoljno to što se u zoni evra i dalje očekuju izuzetno niske kamatne stope: u martovskoj projekciji ECB pretpostavljeno je da će tromesečni euribor i u ovoj i u narednoj godini biti negativan (-0,3 odsto i -0,2 odsto), a da će u 2019. godini biti na nuli“, navode.

Izvor: Nova ekonomija

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.