Ogledi na jalovini

0 0
Read Time:1 Minute, 9 Second

jalovina_ogledi

Lj. T, Večernje novosti

BOR – Stručnjaci Tehničkog fakulteta u Boru, uz pomoć beogradskog Šumarskog fakulteta, u sklopu javnih radova, počeli su ispitivanje koje treba da pokaže koje biljke najbolje uspevaju na ovom terenu, zagađenom tokom jednovekovnog rada rudnika u Boru.

– To je preduslov da se u budućnosti
uredi više stotina hektara zagađenog zemljišta u Boru i Majdanpeku – objašnjava dr Grozdanka Bogdanović sa Tehničkog fakulteta Boru. – Na površini od deset ari flotacijskog jalovišta zasađeno je 800 sadnica bagrema, kestena, platana, hrasta, divlje trešnje, jasena, smrče i javora, kao i više vrsta trava.
Prema preliminarnim rezultatima, u jalovini najbolje „uspevaju“ bagrem, pitomi kesten, javor, platan i jasen.
– Ideja je bila da se isprati prijem biljaka na ovom tlu u periodu vegetacije. Prve ocene, ipak, biće još daleko od pravih, jer je za to nephodno bar još pet-šest godina, kako bi se uspešno pratilo napredovanje biljaka – kaže dr Bogdanović.
– Imajući u vidu da je reč o rudničkim otpadima i jako nepovoljnim uslovima u kojima biljke teško opstaju, naročito zbog kiselosti podloge u delu same jalovine, pristupili smo ozbiljno rešavanju ovog problema – kaže prof. dr Rodoljub Stanojlović, šef Katedre za mineralne i reciklažne tehnologije na Tehničkom fakultetu u Boru. – Ranijih godina se pošumljavanje obavljalo u kraćem vremenskom periodu, posle čega se više nije pridavala dodatna pažnja ovom problemu.
Za realizaciju ovog projekta Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja izdvojilo je gotovo dva miliona dinara.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.