Od septembra tri predmeta za petake po novom programu

0 0
Read Time:1 Minute, 51 Second

Učenici petog razreda osnovne škole od septembra će učiti po novom nastavnom planu i programima informatike i računarstva, tehnike i tehnologije i fizičkog i zdravstvenog vaspitanja.

Primena programa ostalih predmeta biće odložena do školske 2018/19. godine, rekla je pomoćnica ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje Vesna Nedeljković.
Nacionalni prosvetni savet usvojio je programe za peti razred za srpski, srpski kao nematernji jezik, matematiku, strane jezike, geografiju, istoriju, likovno i građansko vaspitanje, dok su muzičko, informatika, tehničko i fizičko usvojeni na prethodnoj sednici.
Članovi NPS nisu glasali jedino o predloženom programu za biologiju. Biolozi su se ranije pozitivno izjasnili o tom predlogu, a primedbe su imali što im nije predočeno kako će program izgledati u celini, do kraja drugog ciklusa osnovnog obrazovanja. Zato je dogovoreno da im taj prikaz dostavi Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, što je i učinjeno, ali Srpsko biološko društvo nije stiglo da se do današnje sednice o tome izjasni.
S obzirom da polovini članova NPS ističe mandat 25. maja, a Skupština Srbije nije izabrala nove, postoji mogućnost da ministar prosvete iskoristi zakonsko pravo i usvoji program za biologiju, jer je to uslov da bi počele obuke nastavnika. Pomoćnica ministra Vesna Nedeljković je podsetila da su novi programi orijentisani na ishode, što podrazumeva i drugačiji način predavanja nastavnika, a sve to treba da obezbedi prelazak sa reproduktivnih na funkcionalna znanja.
Već tokom letnjeg raspusta slede obuke nastavnika informatike, tehničkog i fizičkog za ishodovnu nastavu, a od jeseni se planiraju i za nastavnike ostalih predmeta. Nedeljković je rekla da je novac za to predviđen i da je ideja Ministarstva da se ne obučavaju samo nastavnici koji će predavati u petom razredu jer to ne bi imalo smisla, pošto će nakon petog razreda novi programi biti uvođeni sukcesivno. Plan je da od školske 2018/19. budu usvojeni i novi planovi i programi za prvi razred osnovne škole i prvi razred gimnazije.
Što se tiče udžbenika, Nedeljković je rekla da knjige koje su nastavnici izabrali važe još dve naredne školske godine, tačnije do kraja 2018/19, a u međuvremenu izdavači treba da pripreme nova izdanja. Ona je najavila i da će biti izmenjen Zakon o udžbenicima, kako bi izdavači mogli da predaju rukopise na odobrenje tokom cele godine.

 

Izvor: 021

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.