Od danas obavezne zimske gume

Na svim vozilima od danas su obavezni zimski pneumatici. Međutim, zbog povoljnih vremenskih prilika mnogi su odustali od zamene guma. Kod vulkanizera nema gužvi i ima dovoljno guma svih vrsta.

Zakonska obaveza vozača je da na automobilima imaju sve četiri zimske gume u periodu od 1. novembra do 1. aprila ako je na kolovozu sneg, led ili poledica. 

Mnogi voze do prvog snega, a onda kalkulišu da li da stave zimske gume. Vulkanizeri kažu da su ovi topli dani odložili gužve u servisima, ali da i pored nedostaka radne snage, usluga nije poskupela.


Večita dilema je da li kupiti polovne ili nove zimske gume. Stručnjaci kažu da na kvalitet polovnih guma utiče pre svega njihova starost, a ne dubina šare. One vremenom gube svojstva i pri kočenju ne daju željenje rezultate.

Dileme nema: ukoliko su na putu led i sneg, a na automobilu imate letnje gume, a još pritom izazovete saobraćajni udes, postajete automtaski krivi jer vaše vozilo nije imalo odgovarjuću zakonski propisanu opremu. Tretira se kao tehnički nesipravno vozilo. 

Share Button

Pogledajte još Više od autora

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.