Od danas obavezne zimske gume

Na svim vozilima od danas su obavezni zimski pneumatici. Međutim, zbog povoljnih vremenskih prilika mnogi su odustali od zamene guma. Kod vulkanizera nema gužvi i ima dovoljno guma svih vrsta.

Zakonska obaveza vozača je da na automobilima imaju sve četiri zimske gume u periodu od 1. novembra do 1. aprila ako je na kolovozu sneg, led ili poledica. 

Mnogi voze do prvog snega, a onda kalkulišu da li da stave zimske gume. Vulkanizeri kažu da su ovi topli dani odložili gužve u servisima, ali da i pored nedostaka radne snage, usluga nije poskupela.


Večita dilema je da li kupiti polovne ili nove zimske gume. Stručnjaci kažu da na kvalitet polovnih guma utiče pre svega njihova starost, a ne dubina šare. One vremenom gube svojstva i pri kočenju ne daju željenje rezultate.

Dileme nema: ukoliko su na putu led i sneg, a na automobilu imate letnje gume, a još pritom izazovete saobraćajni udes, postajete automtaski krivi jer vaše vozilo nije imalo odgovarjuću zakonski propisanu opremu. Tretira se kao tehnički nesipravno vozilo. 

Pogledajte još Više od autora

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.