Obdukcija obavezna – pirodica bez prava glasa!

Obdukcija je ubuduće obavezna ako smrt čiji uzrok nije moguće jasno utvrditi iz postojeće medicinske dokumentacije nastupi u roku od 24 sata od prijema osobe u zdravstvenu ustanovu, predviđeno je novim zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

Ovo zakonsko rešenje je uvedeno zbog pacijenata u terminalnoj fazi bolesti. Naime, u praksi je vrlo čest slučaj da članovi porodice vrše pritisak da se obdukcija ne vrši kada je uzrok smrti poznat. 

Takođe, propisano je da je obdukcija, između ostalog, obavezna ako smrt nastupi u toku dijagnostičkog ili terapijskog postupka, kao i nakon ovog postupka ukoliko postoji osnov sumnje da je smrt nastupila u vezi sa izvršenim postupkom.

Obdukcija je obavezna ako pacijent premine u stacionarnoj zdravstvenoj ustanovi ili organizacionom delu stacionarne zdravstvene ustanove u kojoj se obavljaju specijalističko-konsultativni pregledi i bolničko lečenje lica sa mentalnim smetnjama.

U slučaju smrti pritvorenih i osuđenih lica je takođe obavezna, kao i ako neko premine tokom kliničkog ispitivanja lekova ili drugog medicinskog istraživanja.

Zakon je predvideo da se vrši i u slučaju smrti osobe čiji se delovi tela mogu uzimati radi presađivanja u svrhu lečenja, u skladu sa zakonom. 

Uvedena je zakonska mogućnost da se se opozove zahtev za obdukciju umrlog lica od strane lica, odnosno organa koji je to zahtevao, ako su prestali razlozi za vršenje obdukcije. 

Izvor: Nova Ekonomija

Pogledajte još Više od autora

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.