Novine u školskom obrazovnom sistemu

0 0
Read Time:1 Minute, 57 Second

Ministar prosvete, Mladen Šarčević, rekao je da će položaj veroučitelja biti izjednačen sa ostalim prosvetnim radnicima, čim prestane zabrana zapošljavanja u javnom sektoru.

„Vrlo sam voljan da prvo to rešimo. Taj princip ravnopravnosti ćemo promeniti izmenama i dopunama zakona čim država izađe iz zabrane o zapošljavanju i to je jedino moguće u ovom trenutku“, rekao je ministar na završnoj javnoj raspravi nacrta Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja (ZOSOV) održanoj danas u Beogradu.

Najviše pritužbi stiglo je baš od veroučitelja kojima ni ovim zakonom nije rešen status u prosveti, odnosno da ne mogu da zasnuju radni odnos na neogređeno, već i dalje potpisuju ugovore na godinu dana.

Veroučitelji kažu da su na taj način godinama unazad diskriminisani i da njih 2.700 svake godine strepe da će ostati bez posla, a da njihove kolege u Hrvatskoj, BiH imaju rešen status.

Ministar je pojasnio da veliki broj ljudi u prosveti danas nema pun fond časova i da je u tako nevoljnom statusu više od 17.000 prosvetnih radnika.

Otvarajući javnu raspravu o nacrtu ZOSOV-a ministar je rekao je da su radne grupe u roku od pet meseci pripremile sedam zakona i da su postigle postavljene ciljeve, a to je povećanje kvaliteta obrazovanja, povećanje efikasnosti i autonomije ustanova do akademskog obrazovanja.

On je dodao da rad na zakonu nije završen i da će svi konstruktivni predlozi dobijeni tokom javne rasprave biti usvojeni.

Novine u školstvu

  • Uvođenje nove zabrane ponašanja kojom se vređa dostojanstvo i ugled škole
  • Nacionalni prosvetni savet i Savet za stručno obrazovanje imaće manje članova i imenovaće ih Vlada Srbije

Novina je i da se uvode suspenzije licenci za nastavnike i formiranje novog roditeljskog tela, Opštinskog saveta roditelja, kao i mogućnost da finansijski, pravni i administrativni poslovi budu povereni zajedničkoj službi za više škola, ili na nivou lokalne samouprave.

  •  Direktora škole imenovaće i razrešavati ministar
  •  Mirivanje radnog odnosa dok se direktor bude nalazio na toj funkciji
  •  Obavezno razrešenje  direktora sa navršenih  65 godina života

Odredbe koje se odnose na veću odgovornost učenika, nastavnika i roditelja, definisane su zakonom tako da škola može da reaguje kada roditelj ne ispunjava svoju dužnost. Isto tako i roditelji će snositi odgovornost za materijalnu štetu koju njihovo dete bude učinilo.

Nacrtom zakona precizno je definisan vaspitno disciplinski postupak koji kao mera predviđa društveno-korisni i humanitarni rad za učenike, uz poštovanje njihovih godina i dostojanstva.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.